koliko davka? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Matejusska -> koliko davka? (15.11.2010 10:59:34)

Mi lahko prosim katera pove, kateri davek in koliko se plača pri prodaji hiše, ki jo je tašča podedovala po pokojnem bratu?

Kmalu po smrti je plačala davek na dediščino, in sicer je, mislim da DURS, hišo ocenil na 12.000 EUR (oceno so podali samo glede na leto izgradnje), davka je plačala okoli 600EUR. Zdaj po 4 letih bi hišo rada prodala, in sicer za 55.000 EUR. Koliko in kateri davek se plača? Kolikor se je pozanimala, gre menda za davek na dobiček in še en davek, ki skupaj naneseta ca. 20% cene, po kateri bi se hišo prodalo. Ali se lahko v pogodbo zapiše nižja cena (če se kupec seveda strinja)? Ali to potem kdo preverja?

Hope2 -> RE: koliko davka? (15.11.2010 13:25:00)

Plačala bo davek od dobička od razlike med prvo ceno in zdajšnjo prodajno vrednostjo po stopnji 20%
Plačala bo davek na promet nepremičnin (2% od prodajne vrednostI)

Kar se tiče špekulacij, lahko nastanejo težave, npr pri jemanju kredita kupca, pri možnih trenjih med kupcem in prodajalcem (Kupec lahko plača samo tisti del, ko je v pogodbi, prodajalec se lahko obriše pod nos za ostalo razliko), vsaka banka ali davčna preveri večje enkratne zneske (zaradi pranja denarja), torej odgovarja prodajalec....

Lahko pa se npr postavi v pogodbi nižja prodajna cena nepremičnine. Ostanek oz razlika, pa se v pogodbi zabeleži kot cena pohištva, gospodinjskih aparatov, gradbenih del.... Na drugi del ni davka, so pa za nekater dele, npr gradbena dela, potrebni računi. Ampak tu za prav veliko tudi ne moreš špekulirat, saj davčna vsako sumljivo prodajno ceno (prenizko, previsoko) preveri oz zavrne zahtevo po odmeri davka in naroči sodnega cenilca, da oceni dejansko vrednost nepremičnine. V tem primeru potem plačate cenilca.

sazi -> RE: koliko davka? (15.11.2010 13:40:01)

Je Hope2 že lepo napisala.

Problem pri postavljanju nižje cene je tudi ta, da ima potem ta kupec, če bo nekoč prodajal nepremičnino spet isti problem - bo dobiček večji od realnega in od tega bo moral plačevati davek - zato je zelo verjetno, da se kupec ne bo strinjal z zapisano nižjo ceno od prodajne.

Pa če je lastnica 4 leta in ni dolgo do dopolnjenih petih let, se ji splača še toliko počakat. Po 5ih letih lastništva je namreč davek na dobiček 15 % (in ne 20).

Poka -> RE: koliko davka? (21.11.2010 20:11:31)

Midva sva imela ta problem pri prodaji stanovanja. Lastnik, moj fant, ni bil tam stalno prijavljen - pa sem ga že pravi čas opozarjala na to in kot vedno, se je delal pametnega...

Za davek od dediščine praviš, da je plačan. davek od dobička je 20%, pa potem odvisno kako dolgo si not., manj... Pa 2% itak pri prodaji še plačaš.

Lahko napišeš nižjo ceno, če se kupec strinja. Kaj bo naprej, se ne sekirat - se bo on že dogovarjal naprej. Ponavadi se strinjajo.

Mi smo imeli tudi nižjo ceno napisano od prej, pa smo se potem dogovorili. Se pa od davka odbijejo računi za npr. kako obnovo...

Če ima račune, karkoli, napisano na njeno ime, je fajn - sicer se pa kliče firme, ki so izdale račun in ga naredijo na ime... Midva sva tako dobila par računov, nekaj nama je pa zrihtala sorodnica na davčni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]... Kar sicer... hm ne svetujem, niti ne odsvetujem... Ampak če bi me moj poslušal, itak nič nebi plačala.

Saša27 -> RE: koliko davka? (25.11.2010 13:46:48)

Kolikor jaz vem, se davek na nepremičnine, odnosno stavbe, v katerih lastnik živi oziroma je prijavljen vsaj 3 leta izniči, je 0%, se splača pozanimati. Je pa drugače za stavbišče....tako kot so napisale predhodnice.

Stran: [1]