soncek.djukelica -> RE: Ali lahko delodajalec to naredi? (10.11.2010 14:23:16)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Klemy82 Torej, da tu vprašam, če se katera malo bolj spozna na delovno pravno zakonodajo.. Včeraj je bila pri meni kolegica, zaposlena je za nedoločen čas, v podjetju imajo trenutno malo krize, manj dela, po novem letu pa na oddelku, kjer dela ona, izgubijo še eno večjo stranko... zato so vse tri zaposlene na tem oddelku (vse za nedoločen čas) dobile v podpis kao aneks k pogodbi, v katerem se jim zmanjšajo neki dodatki pri plači, ker je manj dela. In ko greš takole brat ta kao aneks, ti najprej pade v oči, da sploh ne gre za aneks, ampak za Pogodbo o zaposlitvi za določen čas enega leta, pač z vsemi elementi pogodbe, z zmanjšanimi ali ukinjenimi dodatki in stimulacijo. Na firmi so jim rekli, da je to mišljeno, da bo ukrep trajal eno leto, potem pa bo po starem naprej. In potem, ko še malo bereš, najdeš še en drobni tisk, kjer med drugim piše, da s podpisom te pogodbe prenehajo veljati vse druge pogodbe med delavcem in delodajalcem. Njej tole smrdi do neba, meni pa tudi. Nekako mi logika pravi, da bi se firma rada znebila teh treh delavk, brez plačila odpravnine. Poteče pogodba in adijo, nimaš komu da se žališ, saj si podpisala. Če pa ukinejo oddelek in delavke ostanejo tehnološki višek, jim pa pripada odpravnina. Ali delodajalec lahko to naredi? Zahteva podpis pogodbe za določen čas, kljub temu, da si tam zaposlen za nedoločen čas? Sploh takole, pod pretvezo nekega aneksa? A je taka pogodba sploh pravno veljavna, če jo delavke podpišejo? 1. pogodbe za nedoločen čas, se ne sme spremeniti v določenega! Če se naredi nova pogodba ali aneks k pogodbi, mora biti točno določen datum, kdaj začne in kdaj se konča ta pogodba! pa razlog mora biti naveden( recimo starševsko varstvo, ko si na skrajšanem, ali premalo dela oz. naročil; vendar mora biti napisano tudi od kdaj do kdaj se dela, v bistvu mora biti pogodba čim bolj specificirana! 2. ni jo potrebno podpisat, če se ne strinja z njo, kak odvetnik bi seveda tudi pomagal,da jih pokliče, po mojem mnenju se inšpektorjev za delo skoraj nobeden ne boji, edino kak namig,da lahko vse skupaj pride v medije, bi pa znal čudežno delovati! pa ne mislim,da bi to res naredila, ker v tem primeru bodo vsi poslovni partnerji firme odšli k drugemu in vsi skupaj končajo na borzi!
|
|
|
|