ronja -> RE: Alkohol (7.11.2010 13:36:03)
|
Hm, dobro vprašanje. Sama se z njim še nisem ubadala, ker tudi midva ne pijeva alkohola in mali nimata kje videt. Ok, kak dedi kdaj spije kak kozarec piva, ampak ju zaenkrat ni zanimalo. Kaj bi naredila, če bi hoteli poizkusit? Povedala bi, da je to za odrasle in da je grenko in zanič. Navadno ju to odvrne in ju zadeva ne zanima več (mam srečo). Če bi vseeno na vsak način hoteli poizkusit peno od piva, bi verjetno pustila, ker je mene tudi strašno zanimala (morate priznat, da je fascinantna), ko sem pa enkrat poizkusila, nisem hotela nikoli več (velja še danes[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Vino bi jima dala najprej od blizu za povohat, sem skoraj ziher, da bi ju minilo, ker res kislo smrdi (meni in večini otrok). Na splošno se mi zdi, da otroci in alkohol ne grejo skup. Ga sicer uporabljam v kuhi, vendar zelo redko in v gl. tam, kjer potem alkohol izhlapi (in odkar imam otroke še dalj časa prevrem, da gre res ven). V torte ga zdaj v gl. ne dajem več, sploh ne v torte, ki so prav za otroke narejene (za rd, recimo). Moje mišljenje je sicer precej podobno od pelin - da so ene stvari za odrasle - ne dobita ne alkohola, ne kave, ne čokoladnih bonbonov z alkoholom, če jih kdaj dobimo... Še kavin jogurt je za odrasle[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Tudi hrenovk ne pojesta veliko (včasih dobijo v vrtcu in recimo da jih kupimo kake 3x na leto tudi mi). Tudi gazirane pijače pijemo zelo redko, pa še to jih onidve ne marata, ker "pikajo". Ogromno malenkosti sem spremenila, ko sem dobila otroke: jajca so vedno toplotno obdelana, nikjer surova, namesto margarine uporabljam maslo, alpskega mleka ne uporabljam, imamo samo kak liter za vsak slučaj v kleti in se navadno pokvari (ja, to je možno!), itd... Pač ko imaš otroke, začneš malo pazit tam, kjer pač lahko. Po drugi strani, pa se mi zdi, da od tistih par kapljic otroku ne bo nič in nisem tako striktna kot Emilija Pavlovčič (ali kako že), ki pravi, da otroke delamo alkoholike, če kjerkoli kadarkoli zanje uporabljamo alkohol - sama ga uporabim kdaj v kuhi in to je tudi edinikrat, ko ga uporabim. Če bosta sledili temu zgledu tudi kot odrasli, bom zelo zadovoljna, hehe. Vendar mi ni všeč princip - da to (alko) mora bit. Se pa strinjam, da ni pametno delat iz tega nekega haloja, tako da mogoče če res hoče na vsak način poizkusit, pač naj. Enkrat! Vsakič pa jima ne bi dajala in ponujala jima tudi ne bi nobenih za moje pojme škodljivih stvari, pa čeprav so v mali dozi. Tudi antibiotika jima ne ponujam, pa tudi ne škodi, če bi ga enkrat vzeli eno žličko kar tako. Ali svojega spreja za astmo, pa bi jima mogoče tudi dogajalo. Ampak to je pač ne, samo kadar je nujno. In alko ni nujen, čiki tudi ne. Če se bosta kot odrasli za to odločili, itak ne bom mela kaj, dokler pa imam kaj, pa to naredim. Se strinjam, da je glaven zgled, ki ga dobiš od staršev in zato se ne sekiram kaj dosti glede tega, ker pač nihče od ožje družine ne pije alkohola (mislim redno - ne midva, ne babice in dedki, ne tete in strici - zaenkrat). Tudi nočem bit preveč proti (čeprav sem kar ornk proti alkotu), da ne bi nalašč kontrirali nekoč. Ampak meni recimo res ni sprejemljivo, da bi lubi spil vsak dan eno pivo (njemu pa tudi ne, da bi ga jaz - ali pa tudi pol piva ali deci vina), niti nama ni sprejemljivo, da bi se morala na vsakem žuru nasekat (pa ne žurava pogosto). Tako da pri nas alko ni preveč v čislih in zato do tega problema še nismo prišli. PS: priznam pa, da prste si ližeta - ne, da bi to ravno odobravala, ampak se mi zdi to del otroštva. Ronja ima zadnje čase sploh eno fazo, ko ima non stop roke v ustih! Prav zoprna je s tem in mi gre res na živce, ker se mi zdi res že zelo nehigienično. Če si pri kosilu kdaj poližeta prste, ni taka panika, ker si itak prej roke umijeta. Ampak kar tako, mi pa ni všeč in jo non stop opominjava, pa sploh ne ve, zakaj to dela. Tik pač.
|
|
|
|