[Brisano sporočilo] (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.10.2010 15:09:42)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Taddy78 -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 16:16:40)

Kdo pa je lastnik vikenda? Če so njegovi starši, bo ta vikend nekoč pol od tvojga pol od seke, ne glede na to, kdo je kaj v njega vlagal.
Čisto po pravici povedano je v tvoji zgodbi kar nekaj nasprotij. Po eni strani se jeziš, da morata plačevati servis za avto od svakinje, po drugi strani pa pišeš, češ, da se zaradi teh 15 jurjev ne splača kregati, kot da se gre za 15 evrov.

K_a_t_i -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 16:42:14)

Jst nič ne razumem. Avto, ki je kupljen na firmo, logično, da se servisira na firmo. Zakaj bi ga servisirali sami [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Na koga je pisan vikend? Tudi na firmo?

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.10.2010 17:10:31)

Taddy78 -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 17:23:49)

Če je vikend pisan na starše, se jaz ne bi tako velikodušno dajala v nek izdatek (15.000 je zame dokaj visok vložek). No, razen če ta vikend zgleda bolj kot ena hiša ali pa vila.
Saj sedaj se v bistvu nimate še za kaj kregati, vprašanje če bo njegova sestra tudi takrat tako ob strani-kar močno dvomim, ko bo tudi sama imela partnerja oz. družino. Sedaj mogoče samo opazuje rast, kasneje pa lahko da bo zahtevala del tega....

No, meni pač nekako ni šlo skupaj to, da ti ne paše, da plačata servis za avto ki ga ona vozi, kar ni tako drago,po drugi strani pa opišeš 15.000evrov, kot da gre za drobiž.
Sorry, my mistake.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.10.2010 17:27:55)

ajsek -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 17:41:17)

Jaz sem takšna, da se glede denarja ne prepiram. Hkrati pa želim imeti čiste račune.
Meni se zdi neumno, da z možem vlagata nesorazmerno veliko denarja v vikend. Pravzaprav sama ne bi vložila nič, ampak to sem pač jaz. Bi raje hodila drugam na dopust, vikend naj ima pa enega lastnika in enega skrbnika.
Tudi glede avta bi se morali že na začetku jasno zmenit. Kdo ga vozi in kdo ga vzdržuje.

Jaz ne trdim, da imaš ti prav, kar se tiče denarja samega. Je pa zagotovo prav, da si se (končno) pričela ubadat s tem.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.10.2010 17:58:27)

ajsek -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 18:30:25)

To verjamem, imam tudi sama izkušnje s tem. Ampak dejansko je bolje, da se skregate zdaj. Prej ali slej se itak boste.

Saj to, da se skregate, ne pomeni, da pride do huronskega vpitja in prekinitve vseh stikov. Se mi zdi pa prav, da položite karte na mizo in si poveste, kaj kdo pričakuje v zameno za kakšen vložek.
IMHO: Če boste v vikend vlagali izključno starši ter vidva (plus to, da bo vajin vložek večji, če prav razumem), bi bilo nekako logično, da v skladu s tem uredite tudi lastništvo. Polovica vikenda bo tako ali tako nekoč vajina, če ne boste nič spremenili. Polovica pa sestrina. A je logično, da vidva investirata, ona pa ne, na koncu pa dobite enako?
Mogoče se moje pisanje sliši mrhovinarsko, ampak dejansko vidva tu denar skozi okno mečeta. Pri tem, da verjetno denarja ne ser*eta in da imata tudi svoje finančne obveznosti.

ronja -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 19:00:21)

metulj, ne znam ti svetovat, kaj naredita skupaj, edino, kar lahko rečem, je, da ga podpiraj, kakorkoli se bo odločil, odloči naj se pa v gl. on. Lahko kdaj malo umiriš situacijo, ampak tudi če vse to plačata, vprašanje, kakšne odnose boste imeli, če se bo mož počutil izkoriščanega od sestre.

problem je v tem, da je najin delez zdaj postal totalno prevec za naju. neki ze lahko damo, ampak toliko?

Ma, jaz bi ji lepo po pravici povedala, da je to preveč za vaju. ker to valjda imata pravico, da nista milijonarja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], kaj ma tu za bit užaljena?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

poli* -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 19:30:49)

Hmm, da se to dajanje denarja za avto, firmo in vikend ne bo samo stopnjevalo? Ker na koncu jih bosta zgleda morala še preživljat. Kaj pa vem, kar dosti pričakujejo od vas, no [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Mal postavita meje.

jana banana -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 21:16:57)

mene zanima kako boste pa davčno opravičili servis avta, ki ni v lasti podjetja?

K_a_t_i -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 21:43:02)

Zdaj je bolj jasno. Takole:
Sestra naj si sama vzdržuje avto, če nima denarja naj ga proda in uporablja javni prevoz (kolk je pa stara? Ima službo?)
Vikend - predstavljam si, da ga uglavnem uporabljate vi. Ampak kljub temu, tudi jaz mislim, da naj vanj vlaga lastnik. Razen seveda, če je vam več do te adaptacije (al kaj že boste počeli z njim) kot lastniku - potem mi je logično, da adaptacijo častite vi.

m_o_i -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 21:50:48)

gonijo vedno tistega konja, ki vlece [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

v razmislek (ce nista porocena; pa ptroci gor al dol): jaz sem prodala stanovanje in sem vlozla v mansardo hise njegovih starsev(10letna zveza bla bla-to niaj bi blo to). zal se je zgodilo tisto najhujse in sem tega fanta pokopala-od vsega vlozka v hiso mam zdaj dolgi nos...

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.10.2010 23:01:07)

skuštrana -> RE: Delitev stroskov... (25.10.2010 23:13:12)

mah, zoprna situacija je. tasca in tast sta v bistvu ful fajn, ampak tole sta pa cist zgresila. mi2 kao imava in morava zarad tega investirat v neki, cesar niti ne zeliva (men je vikend samo se dodatna obveznost in omejitev: ce bi izbirala, ga ne bi imeli).

Potem pač ne investirat. Če si želita naj ga uredita sama. In potem naredita z njim kar želita. Ampak verjetno to neinvestiranje potegne za seboj tudi možno neuporabo tega vikenda...

Ma, jaz bi lepo odj... vse skupaj. Ko berem vse te zgode in nezgode tule gor sem full full vesela da sva si vse kar imava ustvarila sama in nisva nič podedovala ter nama posledično ne more nihče nič težit.

ajsek -> RE: Delitev stroskov... (26.10.2010 0:51:26)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
(men je vikend samo se dodatna obveznost in omejitev: ce bi izbirala, ga ne bi imeli).

Če smo čisto pošteni, ti itak nimaš vikenda.
Sta pa z možem prevzela obveznost financiranja nečesa, kar sploh ni vajino. Dajte to res uredit. 15.000 evrov ni majhen vložek in malo nelogično je, da vidva obnavljata nekaj, kar sploh ni vajino. Konec koncev se lahko starša tudi odločita in vse skupaj prodata, vidva bosta pa izvisela.

Vijoličarka -> RE: Delitev stroskov... (26.10.2010 1:54:22)

Hm, težka.

Kaj pa sledeča varianta:

Vidva sta možem prevzela družinski posel. To tudi ni kar nič in zato ste dogovorjeni, da vidva postopoma izplačujeta sestro, ki bi ji, tehnično gledano, tudi pripadal delež vrednosti posla, če bi npr. ob upokojitvi starša posel prodala. To imate urejeno in določen je nek znesek.

Mogoče bi se zmenili takole: če dasta vidva polovico zneska za prenovo vikenda, ki stane skupaj 15.000,00 EUR, je to 7.500,00 EUR. Kaj če bi se dogovorili, da ker bo sestra prav tako podedovala polovico vikenda, kar je prav, da bi se polovica vajinih 7.500,00 EUR, torej 3.500,00 EUR upoštevala v vajino dobro pri izplačilu dogovorjenega zneska, ki ga nameravata sestri izplačati iz naslova od staršev prevzetega posla? Tako bo   tudi sestra prispevala prav toliko, kot vidva.

Sestri ne bo treba dajati denarja, če ga nima, bo pač manj dobila pri izplačilu svojega deleža vrednosti materinega posla in vama bo treba manj izplačati.

Volk sit, koza cela.

K_a_t_i -> RE: Delitev stroskov... (26.10.2010 9:47:34)

morava zarad tega investirat v neki, cesar niti ne zeliva (men je vikend samo se dodatna obveznost in omejitev: ce bi izbirala, ga ne bi imeli).

za 15.000€ lahko hodite 15 let na ORENK dopust. Zmente se, ali boste še hodili na vikend ali pa na druge lokacije. Če vam do dopustovanja na vikendu ni, to jasno povejte in zraven tudi to, da ste vi bolj za to, da se vikend proda. Seveda pa potem odpade tudi to, da bojo mulci celo poletje tam.

Če bi meni zdaj oči ali pa sestra rekla, da moram toliko vložit v apartma, ki ga imamo, zagotovo ne bi. Smo namreč tam 1 teden na leto pa še to zato, da ni kdo užaljen. Ta vikend so bile sanje nekoga drugega, meni pa ustreza, da si kraj za oddih izberem sama. Že tako imamo čisto premalo dopusta... Vsaj tistih nekaj dni pa se mi zdi, da si lahko izberem po lastnem okusu.

Anonimen -> RE: Delitev stroskov... (26.10.2010 17:54:19)

men je zoprno, da se spicimo okol tega, sploh ker sta starsa zacela s poslom in pravzaprav njima dolgujemo ta posel in moznost, da lahko imava svojo obrt. po drugi strani pa moj v firmi dela od 15. leta, po diplomi je prevzel vecino poslov; mama je letos poleti odsla v pokoj in mi2 bova odplacala neki dogovorjeni delez v naslednjih par letih, pac po zmoznostih (to je vrednost dobrega stanovanja).

Jaz bi spremenila tole.
Ne plačevanje na lepe oči, kjer ima nekdo vedno občutek, da je dobil_dal, premalo_preveč, ampak lepo po redu.

Ovrednotite firmo, uradno, dogovorite izplačilo sestri-cena je danes takšna kot je, stvar dogovora je samo časovna dinamika izplačevanja (kjer na daljši rok upoštevaš tudi obresti).
Vikend: če delite firmo, se dogovorite tudi okrog vikenda. Čigav bo in kdo bo vlagal vanj.
Avto: to je tekoči strošek in nositi ga mora sestra.

tassika -> RE: Delitev stroskov... (26.10.2010 19:14:43)

Najprej, a podjeteje oz obrt sta dobila vidva. Je pisana na tvojega moža? ČE je potem najbrž starši smatrajo, da sta nek delež že dobila in da tudi če vložita v vikend, svakinja ne profitira veliko. ČE podjetje ni pisano na vaju, jaz ne bi vlagala. Sem pač tip človeka, ki ne zaupam lepim besedam, vedno sem na koncu ostala brez. Jaz mislim, da bi se morali lepo pogovoriti, mogoče pa najdete rešitev.

V celoti se strinjam z miljonarko.

tehnofil -> RE: Delitev stroskov... (2.11.2010 15:58:35)

....starsa hoceta, da polovico stroskov s prenovo vikenda krijeva mi2 - polovico ona2; od mojga sestra pa nic. ona tud sicer ne vlaga nic niti ne placa za karkoli (pa prav tako uporablja vikend; sicer pa zivi sama).

Po uporabi se plačuje uporabnina, najem, tekoči stroški. Vlaganja v nepremičnino se ne plačujejo po lastništvu. Torej, ne vidim nobenega razloga, da vidva ne bi plačale celoten znesek prenove, seveda če sta lastnika celote.

ker sta starsa zacela s poslom in pravzaprav njima dolgujemo ta posel in moznost, da lahko imava svojo obrt.

Gre za nenapisano pogodbo, katere določila niso nikomur jasna. Vsak si jih predstavlja po svoje. Zato je prvi korak ta: Dogovorite se, kdaj se "hvaležnost" za posel v obliki nošenja stroškov konča, če sploh kdaj se. ko se boste dogovorili o tem, ne bo težava ne vikend, ne izplačilo, ne servis avtomobila.

.....mi2 bova odplacala neki dogovorjeni delez v naslednjih par letih, pac po zmoznostih (to je vrednost dobrega stanovanja).

Komu? Če sestri, potem opravite dedovanje črno na belem.

pa se sicer dobro razumemo, tako s sestro kot starsi.

Nič več. Ko bo konec "ugodnosti" bo konec prijateljstva

Saj z ugodnostmi ni nič narobe. Problem je samo v tem, da se o njih niste dogovorili. Kaj, komu, koliko časa.

Po drugi strani pa, ker denar imate, zakaj bi se o njem prepirali, oziroma, kdaj ga boste imeli dovolj, t.j. toliko, da boste lahko brez "jamranja" omogočali ugodnosti tudi staršem in sestri. Ker ti in tvoj mož sta jih do tudi imela še pred prevzemom firme.

barni -> RE: Delitev stroskov... (3.11.2010 8:38:44)

Jaz ti lahko samo povem, da smo ravno na tem, da bomo uredili tele zadeve znotraj moje družine. Pa ti povem tudi, da je zelo zelo težko. Sama sem pri teh stvareh precej praktična in ne gledam čustveno na te zadeve, ker vem, da se pri denarju vedno vse neha. Če ne prej pa slej.

Moj primer...mlajši brat živi doma. In da bi on zasedel celo hišo, starši bi se pa odselili, bi bilo samoumevno. Pri tem ne bi dal nič za hišo, jaz pa naj bi prispevala skupaj z njim za novo stanovanje staršev. Halo? In to se zdi vsem popolnoma normalno. No, meni pa ne. In ko sem to povedala, je bil cel halo. Težko težko sem pojasnila, da ne gre za koristoljubje in fovšijo ampak za fer play. Tudi jaz sem si morala svoje ustvariti sama s partnerjem, samo to sedaj pozabljajo. In ko sem predlagala da zamenjava vlogi, da jaz dobim hišo in dava vsak pol za stanovanje staršev so bili vsi paf. Kje bo pa potem on? Ja kaj pa jaz?  
Enim je pač logično, da koristijo vse povprek in ne razmišljajo, da stvari niso čisto samoumevne. In je zelo zelo težko, ko skuša nekdo tretji to njihovo ugodje uničiti. Ker se jim zdi, da jim "po zakonu" pripada.

Skratka, taki pogovori so vedno težki predvsem, če so vpletena čustva in protekcija do določenih članov v družini. Sama imam take izkušnje, da je ponavadi v skoraj vsaki družini eden izmed otrok nekoliko bolj zaščiten kot drugi. Pa ne govorim samo iz svojega primera ampak na splošno, ko gledam naokoli, ko poslušam druge, nenazadnje poslušam tudi kolegice v službi, ki so mame odraslim otrokom, pa delajo take razlike, da to ni res. Žal tega nočejo videti, kaj šele priznati, pa čeprav jim poveš.

Težka bo, možno je, da se boste grdo gledali in samo na vama je ali bosta zaradi "dobrih" odnosov požrla vse skupaj ali pa bosta rekla bobu bob in sprejela tudi vse kar bo to potegnilo za seboj.

Stran: [1]