Ajsha -> Hemoglobin (3.8.2005 9:47:50)
|
Živjo, niki5. Naša punca je imela pri 9 mesecih 98 hemoglobina - čist zdrava velika punca in tudi na ven se ji ni nič videlo. Zdravnica je napisala sirup ferrum lek, ki ga je rada jedla, saj je sladek in nima "okusa po železu". Ferrum lek ima 50mg/5 ml sirupa, legofer pa približno 53 mg/1 ml sirupa, kar pomeni da je močnejši. Tudi jaz sem vprašala ali je kaj narobe s prehrano pa so mi razložili da ne, da je slabokrvnost pri toliko starih otrocih skoraj običajna, posebej pri tistih, ki so večji (moja je imela 11 kg pri 9 mesecih), saj produkcija eritrocitov ne dohaja hitrosti rasti, zato je pač hemoglobina manj - ker je manj eritrocitov. Tako močne slabokrvnosti, kot je v našem primeru (pod 100) se ne more pozdraviti samo s prehrano, ampak je potrebno dajati tudi železo. To ni seveda nič hudega in slabokrvnost se seveda popravi takoj, ko krvotvorni organi zmorejo producirati dovolj eritrocitov za malčkov organizem. Še to - večkrat so slabokrvno otroci, ki jih mame dojijo, kajti v adaptiranem mleku je železo že dodano, v materinem ga je pa manj (jaz sem bejbo izključno dojila 6 mesecev). Kar se pa zob tiče pa je pedontologinja rekla, da sirup ne obarva zob. Ti kar pridno dajaj sirup in ne skrbi :) LP!
|
|
|
|