Anonimen -> RE: to se mi pa res ne zdi fer!!! (27.10.2010 18:35:05)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin Na nacelni ravni se popolnoma srinjam, na racionalni ravni pa mi je jasno, da je to o cemer govoris - utopija. Podobno zasnovo je imel komunizem, vendar se hitro pokaze, da ljudje niso zreli za pravicen sitem, ki je zasnovan na njihovi predanosti za splosno dobro. Usmerjenost v jas je praviloma vedno mocnejsa od usmerjenosti v mi. Prav zato imamo drzavo. Drzava kot institucija je tista, ki mora dolociti in odlociti kaj se sme, kaj se ne sme in to ucinkovito sprovajati. Drzava je instrument nastal iz potrebe, da se zunaj volje in obcutkov posmaeznika postavijo pravila, ki veljajo za vse in varujejo vse pred nezazeljenimi vrednostami, obnasanjem, vedenjem.... Zakaj nezreli??? Bojda je danes človek nezrel, nedorasel, če vztraja pri iluziji pravičnega sistema, ki je vse prej kot naraven. Sicer pa je komunizem bolj v domeni uma kot pa razuma. Pravicen sistem je prazgodovinski sistem. Celo pleme je delalo, da bi celo pleme prezivelo. Vsak s tocno doloceno vlogo in vsak po svojih zmoznostih. Privatna lastnina je unicila pravicnost vsakega za vse. "Dovolila" je, da se zacne vsak zame in jaz zase...... In ja um.. razum.... razumsko se marsikaj da razresit in razcistit, predvsem s samim seboj. Pravičnostni ni uničila privatna lastnina, uničuje jo človeška pohlepnost po več in več. Po več od vsega, kar rabi; pravzaprav ne rabi, ampak samo misli, da rabi zase.
|
|
|
|