ronja
|
Otroci ne marajo naredit nekaj, kar si mi zapičimo točno tisti trenutek. Zato včasih (ne vedno ) pali naslednje: da mu prej poveš, da se bo čez 10, čez 5, čez 3 oz. čez 1 minuto treba oblečt (fajn je, da ga vsaj 2x prej opozoriš, ker 1x radi preslišijo). Druga stvar, ki se je nam zelo dobro obnesla, je, da mu daš na izbiro 2 oblačili (recimo dve majčki, dve kapi,...) in potem on izbere, katero bi rad imel. Potem je to njegova izbira in ne tvoja kaprica. To je pri mojih obeh zelo palilo - sta pa obe imeli to obdobje, sicer pred 2 letoma, ampak to nima veze - je zelo zorpno - skoz bi bili nagi, pri obeh je bilo na koncu poletja... Pri mlajši je bilo krajše obdobje, ker midva že malo bolj znava, malo je pa ona bolj tak karakter. Predvsem pa ne popustit, vem, da je ful težko, ampak če se odločita, da bosta oba z možem striktna pri tem, da ko rečeta, da se preoblečemo, se res preoblečemo, potem bo hitro mimo. Res se ful pozna, če en ukrep začnejo izvajat res vsi, ki so s tem otrokom. Midva sva ugotovila, da lahko v relativno kratkem času odpravimo katerokoli nezaželeno vedenje, če se midva res odločiva in oba res dosledno delava na tem. Pa ju ne tepeva in ne uporabljava nobenih kakih vprašljivih metod . Niti kazni skoraj ne, ker niti ni treba (ko je bilo treba, sva, ampak večinoma niti ni potrebno - je dovolj, da res striktno vedno odreagiraš na neželeno vedenje, ne samo da rečeš: ne tega delat). Res nimava nekih strašno težkih otrok, čeprav je pri Ronji kazalo, da je v osnovi kar močna osebica - vendar je očitno ugotovila, da se ji ni treba upirat, ker jo bomo poslušali in zdaj je z njo delat pesmica - že kako leto in pol, kar je pol njenega življenja . Tako da ne razmišljaj o tem, da imaš otroka s težkim karakterjem, ker značaj v veliki meri oblikuješ ti - ok, nekateri se hitro razjezijo, nekateri so bolj agresivni, drugi bolj plahi in mirni... Vendar vseeno večinoma lahko mi to precej dobro reguliramo - kadar se nam res da in se res trudimo - ne moremo se pa ves čas in na nekatere stvari nimamo vpliva (se zgodijo traume, ki jih ne moreš preprečit),... Ampak bodi samozavestna, da imaš ti največje orožje v rokah in bo to začutil tudi otrok.
|