artista7 -> RE: POMEN IZRAZA PO DOMAČE (1.7.2012 13:22:44)
|
Za hernio discusa (hrbtenica) NI zdravila, niti je "ne odpravi" noben manualni terapevt, lahko ti samo izboljša počutje in jo s terapijo premakne, da ti ne stiska živčne korenine-ploščica pa je še vedno poškodovana. Če bi bilo zdravilo zanjo, vam povem da ne bi nikoli podpisala da mi jo operativno odstranijo, bila pa je že druga moja hernia, s tem da mi tista izpred skoraj 10 let ne povzroča več težav. Ta zadeva blazno boli, ne znam povedati kake bolečine so, so peklenske. Dokler ni nevrološkega izpada (bolnik ne čuti na blato, vodo, ne zmore več hoditi, ne čuti nog, padajoče stopalo...) ali suma nanj je praviloma ne operirajo. Zato toliko ljudi ni operiranih, iz prve roke povem, da je operacija skrajna rešitev, če človek res ne more z vajami popraviti. Vsaj jaz imam take podatke iz prve medicinske roke. Hernijo operira ortoped ali nevrokirurg (menim, da je slednji boljši). Moje prve hernie ledvenega predela niso operirali, sem pa dobila konservativno terapijo, zdravljenje s protibolečinskimi sredstvi in fizioterapijo. Pri drugi (križna) so mi jo operativno odstranili (odstranijo material poškodovane ploščice, ki stiska živčno korenino) - če bi lahko, bi raje prvo varianto, ker nikoli ne veš kdaj se ponovi na drugem nivoju, zdravljenje po operaciji je počasno in dosti bazira na samodisciplini in lastnem vložku (vaje, sprehodi, hrbtno plavanje). Res pa je, da so nekateri ljudje povsem prerojeni po operaciji - tudi meni osebno je dosti lažje - kar se križne tiče. Sicer pa si bolnik lahko s starim načinom življenja staro stanje že v par letih povrne, poleg tega tudi statistike kažejo, da se hernije rade ponavljajo - od tu razlog, da poizkusijo vse drugo prej kot operacijo. Vse operacije žal tudi niso uspešne (imam primer v sorodstvu), večina pa jih na srečo le pride dobro skozi. Ogromno si človek lahko pomaga sam z vajami za krepitev trebušnih mišic, ki prevzamejo vlogo hrbtnih, ki so praviloma pri tem oslabele. Vaje naj vaši tašči predpiše zdravnik ali fizioterapevt, tudi na netu se jih da dobiti. Hernij je sicer na hrbtenici več vrst. Sama sem bila v zdravilišču z gospo ki je imela višje ležečo hernijo zaradi težkega dela, nošenja težkih bremen... Enim te hernije spremljajo razni izrastki na kosteh, ki zadeve še otežujejo. Glede na to kje leži in katero korenino stiska (ja, kot so že povedale, to je kila) potem človek čuti bolečine na določenem delu telesa (meni je žarela bolečina iz križa po celi nogi-govorimo o t.i. ishiatičnem živcu, bolečini pa rečejo ishias). Hernije so res vsesortne. Lahko pa rečem samo to, da je po mojih izkušenj tak človek zaradi stalnih bolečin ki mu onemogočajo normalno življenje, tečen, razdražljiv, depresiven - niti normalnih vsakodnevnih aktivnosti ne moreš delati, ne da bi vedel, da bo bolelo... Sedenje je sploh težko. Kar se tiče zdravljenja, bodite vztrajni in poizkusite dobiti čim več informacij od zdravnika, fizioterapevtov, manualnih terapevtov. Vaje bodo vsaj malo olajšale in pomagale. V skrajnem primeru, če bi bila potrebna operativna odstranitev, priporočam, da se pozanimate o zdravljenju v UKC Mariboru, kjer trenutno hernie operirajo z novejšo, manj invazivno metodo, pri čemer diskus umestijo v nekako "kletko" in ga s tem stabilizirajo. To je bolje za kasnejše življenje bolnika, podrobnosti o tem postopku pa ne vem iz glave. Če vaša tašča res ni nagnjena k pretiravanju, ji lahko verjamete, da jo resnično zelo boli in da se ne počuti ravno prijetno. Tega vsi ta "zdravi", ki vas občasno "boli križ" ne morete razumeti, to razumeš komaj, ko probaš (moja izkušnja) - ne privoščim nikomur, da bi sploh probal. Upam, da se bo vse dobro izteklo zanjo. Pa še to: če ima človek kakšno kilco preveč, je to pri herniji sploh ena prvih stvari, ki jih je treba urediti - zaradi drže-razbremenitve hrbtenice.
|
|
|
|