lisičke (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


hariba -> lisičke (17.10.2010 20:47:59)

Ima kdo še kakšno idejo kako še pripraviti lisičke razen v rižoti in juhi in seveda z jajci. Imam pol skrinje lisičk, naštetih jedi smo se pa že naveličali.  A suši jih katera? Jaz samo jurčke. Lahko še tudi kak fajn recept za pripravo jurčkov ali štorovk napiše. Sem namreč strastna nabiralka gob




špelin@ -> RE: lisičke (17.10.2010 22:01:16)

IZVIRNO SPOROČILO: hariba
Imam pol skrinje lisičk

Njam. Od kod si?? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




KT -> RE: lisičke (17.10.2010 23:11:32)

Hariba, ti si strokovnjakinja, ampak a niso zmrznjene lisičke vedar grenke, ko jih enkrat zmrznemo, ali pač ne? Mene je tako namreč babica učila ;)




Hope2 -> RE: lisičke (18.10.2010 7:29:39)

IZVIRNO SPOROČILO: KT

Hariba, ti si strokovnjakinja, ampak a niso zmrznjene lisičke vedar grenke, ko jih enkrat zmrznemo, ali pač ne? Mene je tako namreč babica učila ;)

Mi smo jih vedno poparili in zamrznili (od kar pomnim v otroštvo), pa niso bile nikoli grenke. Lani pa mi je ena gospa rekla, da lisičk ne rabiš poparit, lahko sveže zamrzneš. Pa sem probala. Celo omako sem vstran zabrisala, grenka do amena- neužitna za nas, ko nismo tega vajeni.

Probaj kako prilogo z ajdovo kašo. Prepražiš čebulo, dodaš malo mlete rdeče paprike, zaliješ z vodo ali jušno osnovo (lahko malček belega vinčka), soliš, dodaš ajdovo kašo in lisičke. Dušiš, da je ajdova kaša kuhana in da je popita vsa voda.  Zraven zrezke ali zelenjavo na žaru. Isto delam z jurčki.

Tudi testenine lahko. Prepražiš čebulo in česen, dodaš gobe (zrezane na večje kose (štorovke, šitake, lisičke... kar pač imaš), maslo, še najbolje zeliščno maslo. Zaliješ z belim vinom in dušiš. Itak soliš. Na koncu dodaš kuahne testenine (tagliete ali širok erezance) in malo vode od testenin, da ni suho. Naribaš čez parmezan, dodaš liste sveže bazilike, nasekljan čili, pač po želji

Nabrane jurčke jaz narežem na cm debele rezine, jih spaniram in zamrznem, pa pozimi pol pohamo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Lahko tudi omako s smetano narediš iz lisičk. ZRaven pire krompir in zrezki




mateyka -> RE: lisičke (18.10.2010 8:36:12)

Nabrane jurčke jaz narežem na cm debele rezine, jih spaniram in zamrznem, pa pozimi pol pohamo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


to je pa tudi meni zakon! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




hariba -> RE: lisičke (18.10.2010 8:39:24)

Jaz dajem v skrinjo zmeraj le poparjene lisičke in niso nikoli grenke. Tudi druge gobe razen dežnikarc prej poparim. In več kot pol leta jih nimam nikoli v skrinji, nalepim datume na vrečke.
Hope hvala za recepte in ideje. Bom poskusila tisto z ajdovo kašo, imamo radi ajdo. Omako pa imamo raje iz jurčkov. Si mi dala pa idejo bom tudi jaz kdaj jurčke spohala, čeprav teh nimam glih veliko. Do sedaj sem le dežnikarice panirala in tudi v skrinjo take dajala, da bi tudi jurčke se pa nisem nikoli še spomnila.
Smo pa iz Štajerske, gobe nabiram na kozjanskem koncu.




Stran: [1]