teychy
|
Zdravo, tudi pri nas je bila potrjena alergija na KML, jajca, arašide...pri 6 mesecih....imeli pikice po licih, za ušesi, učke zatečene, po pregibih rok, na nogicah....pa smo tudi mazali samo 1 krat s kortikosteroidnimi kremami (zmešajo v lekarni), ki tanjšajo povrhnjico kože...potem sem čisto slučajno na internetu odkrila kremico (ga. Sanela), prav za kožne bolezni, iz naravnih sestavin....kremico sem seveda naročila...in že po dveh dneh koža brez pikic!!! in do sedaj se pikice še niso ponovno pojavile....! seveda sem tudi jaz morala na dieto zaradi alergije...in sem se jo držala zelo strogo...ker le tako lahko pomagaš otroku, da alergija čimprej izveni...sem res da zgubila 10 kilc v enem mesecu! ker lahko dejansko ješ 5 stvari... :) vsaj meni se je tako zdelo, vsak dan eno in isto...zelo malo možnosti in kombinacij.....ker pa ni nič kalorične hrane, tudi otroček ni pridobival na teži - sva šla potem na aptamil ADC...ampak alergijo na mleko smo premagali! tukajle pa je seznam stvari ki sem jih lahko jedla...če bo komu pomagalo...sem pa ta seznam dobila v bolnici... PREPOVEDANA ŽIVILA PRI ALERGIJI NA MLEKO…… - Kravje, kozje in ovčje mleko - skute, siri, sirni namazi, kisla in sladka smetana - kislo mleko, jogurti, kefir, pinjenec, sirotkin napitek - mlečni sladoled, sadni sladoledi na mlečni osnovi, pudingi na mleku - maslo, margarina z dodatkom mleka v prahu - drugi izdelki, ki vsebujejo mleko v prahu ali kazeni/kazeinat ali sirotke - - pekovsko pecivo vsebuje mleko v prahu (žemlje, kajzarice, kornspitz, bombetke,…) - - mlečni kruh in temni kisli kruh - - pecivo (torte, kremne rezine, piškoti, biskvitna peciva, čokolade, mlečni bonboni,…) - - mesni izdelki (jetrne paštete, hrenovke, posebne salame,…) - - rastlinske smetane z dodatkom mlečnih beljakovin (kazein ali sirotka) NADEMESTKI MLEKA IN JEDI BREZ MLEKA – DOVOLJENA ŽIVILA - Rižev napitek z dodatkom Ca in Mg ali brez (proizvajalci: Isolo Bio, Vitariz, Lima) - Ovseni napitek (proizvajalci: Isolo bio, Lima, Vitariz) - Drink plus napitek – soja, riž in oves z dodatkom Ca in vitaminom D2 (proizvajalci: Isola bio) - Sojin napitek (proizvajalci: isola bio, lima, vitariz, provamel) - Rižev puding (proizvajalci: vitariz) - Sojin puding (proizvajalci: islol bio, lima, vitariz, provamel) - Puding Royal – vanilija (kolinska) v prahu na riževem ali sojinem napitku ali na kompotu - Rastlinska smetana brez dodatka mlečnih beljakovin (proizvajalec: vitariz) - Mehke margarine brez mlečnih beljakovin (vitaquell omega 3, vitaquell m olivo, vitaquell bio, GEA 40% margarina) - Polbeli kruh, črni kruh, polnozrnati kruh (žito- martinov, jelenov, grosuplje- krjavlov) ali doma pečen kruh in doma pečeno pekovsko pecivo brez dodatka mleka - Piškoti žitni brez mleka (medex-bio žita, riž, rozine) - Domača priprava raznovrstnega peciva brez mleka z ustrezno maščobo, ki ne vsebuje mleka - Mesni izdelki: prekajena puranja prsa (mercator) Vse te stvari najdeš največ v DM in SPAR, ter Mercator! Dovoljena je vsa zdrava hrana kot sveža živila, BREZ: dodatnih konzervansov, umetnih barvil in arom, jušnih koncentratov, jušnih kock in drugih dodatkov jedem, brez ostrih začimb (poper, paprika, muškatni oreh,…), brez svinjine, salam, klobas, konzerv, čokolade, kakava, lešnikov, arašidov, orehov, drugega lupinastega sadja! Pri alergiji na jajca so PREPOVEDANA ŽIVILA: - Kokošja in prepeličja, gosja, račja jajca - Drugi izdelki, ki vsebujejo jajca, jajca v prahu ali jajčni lecitin E322 - Pekovsko pecivo vsebuje jajčni lecitin E322 (žemlje, kajzarice, kornspitz, bombetke,…) - Mlečni kruh in temni kisli kruh - Majoneze in druge jajčne kreme (pudingi, kreme za torte, tiramisu,…) - Jajčne testenine in jušne zakuhe - Margarine z dodatkom jajčnega lecitina E322 - Pecivo (torte, kremne rezine, piškoti, biskvitna peciva, čokolade, mlečni bomboni,..) - Mesni izdelki (jetrne paštete,…) DOVOLJENE jedi brez jajc: - Testenine in jušne zakuhe brez jajc- osnovne sestavine: pšenična moka durum, sol in voda (proizvajalec: Barilla-modra embalaža, žito, mlinotest) - Mehke margarine brez jajčnih beljakovin in lecitina (vitaquell omega 3, vitaquell m olivo, vitaquell bio, GEA 40% margarina) - Puding Royal – vanilija (kolinska) v prahu na riževem ali sojinem napitku ali na kompotu - Polbeli kruh, črni kruh, polnozrnati kruh (žito- martinov, jelenov, grosuplje- krjavlov) ali doma pečen kruh in doma pečeno pekovsko pecivo brez dodatka mleka - Piškoti žitni brez mleka in jajc (medex-bio žita, riž, rozine) - Domača priprava raznovrstnega peciva brez jajc z ustrezno maščobo, ki ne vsebuje jajc - Mesni izdelki: prekajena puranja prsa (mercator) Možnosti so še J 100% olivno in sončnično olje Sadje prekuhano v kompotih in čežanah Marmelada brez konzervansov (tam, kjer imajo stvari za diabetike) Govedina, teletina, konjsko meso, puran, piščanec, zajec, ovčetina Doma pečen kruh brez mleka in jajc, ajdov kruh, ajdovi žganci, prosena kaša, ješprenj, ovsena moka, ovseni kosmiči, riževi kosmiči, riževa moka, čisti cornfleks (alnatura- dm), neoluščen polnozrnati riž, pšenični zdrob, navadna polenta, koruzna moka, kus kus, čičerika, leča,…..
|