jao... pa še ta zavarovanja (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


poli* -> jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:12:02)

Čisto sem zmedena, namreč: imam status študenta, sem poročena, zavarovana sem po možu.
Pred tem sem bila zaposlena (sedaj nisem) in seveda plačevala tudi dopolnilno zdr. zavarovanje. S statusom študenta sem dala to polico v mirovanje-danes sem dobila iz te zavarovalnice papir, da jim moram dostaviti izpiske iz obveznega zdr. zavarovanja... ok, grem na zavod in mi ženska začne nekaj govorit, da mi sicer da izpisek, ampak da moram vseeno plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ker sem poročena [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...

Ali ima prav, ali je vse skup mal pomešala?? Namreč v zavarovalnici so to prošnjo o mirovanju police zaradi statusa lepo sprejeli in se mi zdi čudno, da oni neb vedeli, da je sedaj "po novem" drugače.




mate0ja -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:17:22)

ZZZS (obvezno zdravstveno zavarovanje) je državna inštitucija, zdravstvene zavarovalnice (dopolnilno zdravstveno zavarovanje) pa izvajajo privat zavarovalnice Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica in AdriaticSlovenica. ZZZS ne obvešča zdravstvenih zavarovalnic o stanju zavarovancev. To si moraš urediti sama.

Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa, če se ne motim, so oproščeni zgolj otroci in mladostniki do x leta, ki imajo veljaven status študenta.




poli* -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:30:26)

IZVIRNO SPOROČILO: mate0ja

Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa, če se ne motim, so oproščeni zgolj otroci in mladostniki do x leta, ki imajo veljaven status študenta.

Prvič ko sem na faks hodila sem imela okrog 20 let, pa ni blo treba nič dodatno plačevat.
Zdej hodim tudi (imam status), imam 23 let in .....??? ne vem kako naprej.




bobica -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:56:15)

če si zavarovana po možu si moreš uredit še dodatnozavarovanje! dodatnega pa ni potrebno plačevat otrokom do 18 leta, ter študentom do dopolnjenega 26 leta.




bobica -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:58:35)

aja..če pa ne bi bila poročena in bi bila zavarovana po svojih starših(ker imaš status) pa ti ne bi bilo potrebno...




jagoda77 -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 12:59:07)

če imaš status študenta in si zavarovana po možu, potem nimaš ne obveznega ne dodatnega zavarovanja za plačevat, po taki logiki, kot smo jo imeli mi včasih, bil zavarovan po staršu, plačeval nič v času statusa. Ne vem pa, kako je, če si poročen.
Drugač pa poklič na ZZZS, ap prašaj če je kaj drugače če si po zakoncu zavarovan ali pa po staršu kot študent.




poli* -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 13:03:56)

Punce, hvala za odgovore!
Rekla mi je, da po novem ne velja več potrdilo o šolanju, da bi ti priznali ta status.... zato gledajo ali si pri starših, ali si pri možu.

Jaz sem razmišljala tako kot jagoda77... sploh mi ni jasno, zakaj mi tega niso povedali na zavarovalnici, ko sem šla dat polico v mirovanje-v bistvu je ne bi smela dati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Bom poklicala in se pozanimala.
Še enkrat hvala!




jagoda77 -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 13:10:03)

vem samo to, da ti dodatno dajo v miranovanje za eno šolsko leto, od do ko imaš potrdilo o šolanju, oktobra ponavadi fašeš položnico, ki jo z dopisom oz. prošnjo o podaljšanju mirovanja in potrdilom o šolanju vrneš na zavarovalnico in ti podaljšajo spet...




poli* -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 13:16:37)

Sem klicala na center za info. pri tej zavarovalnici in je gospod šel prav v pravilnik gledat in prebral ven, da študenti pod 26, ki so osnovno zavarovani po partnerju, so dolžni plačevati dopolnilno zdr. zavarovanje.
Je pa rekel, da je to nekaj novega (očitno ni vedel prej za to), ker si kar sproti zmišljujejo pravila.
Ok, sedaj vem kako naprej.




bobica -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 14:06:31)

to da si morejo plačevat ni glih novo..velja že kar nekaj časa.....delam v taki službi zato vem...je pa na žalost tako da te komercialne zavarovalnice marsikaj ne vejo...




Kerensa* -> RE: jao... pa še ta zavarovanja (11.10.2010 14:43:00)

IZVIRNO SPOROČILO: poli*
Sem klicala na center za info. pri tej zavarovalnici in je gospod šel prav v pravilnik gledat in prebral ven, da študenti pod 26, ki so osnovno zavarovani po partnerju, so dolžni plačevati dopolnilno zdr. zavarovanje.Je pa rekel, da je to nekaj novega (očitno ni vedel prej za to), ker si kar sproti zmišljujejo pravila.

V bistvu to ni nič novega.
Če si študent, mlajši od 26 let in neporočen, potem si obvezno zavarovan po starših, plačila dodatnega zavaorvanja si pa oproščen.
Čim pa se poročiš oz. čim te zavaruje partner (zakonski ali izvenzakonski), pa postane popolnoma vseeno, koliko si star (lahko tudi 17 let, ko se poročiš z dovoljenjem CSD-ja) in ali si študent ali ne - takrat si moraš dodatno zavarovanje plačati sam.




Stran: [1]