Noricam podobne pikice (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


anžetka -> Noricam podobne pikice (5.10.2010 8:14:57)

Živjo!

Prosim za nasvet, kakršne koli podatke...
Mali je bil cepljen 11.9. proti rdečkam,itn. in že od takrat ima reakcijo (kašlja, smrka), vmes je dobil še virozo. Vročino je mel 1teden, kašljal in smrkal ni več toliko, potem se je pa spet poslabšalo. Zdaj že več kot teden ful kašlja podnevi in ponoči, smrkav je ful. Se tudi blazno slini-za to imam na sumu zobke. V glavnem, v soboto je spet imel vročino 39 C, potem sem pa opazila na vsaki rokici po eno pikico, kmalu zatem tudi na stegnu, naslednji dan še 2 na prstkih in na kolenu. Takoj sem pomislila na norice. Smo šli k P, ki je rekla, da to norice najbrž niso in ga poslala v laboratrij na odvzem krvi. Potem sva šlaz izvidi k drugi zdravnici, vendar ni glede njih nič rekla, čeprav je imel neke zadeve povečane oz. prenizke. Je pa sestra rekla, da to niso norice, ker bi ta mehurček že počil in bi se naredila krasta...ti mehurčki pa so trdi...kot bradavice skoraj...Mali se ne praska, niti niso nastale nove pike. Noben ne zna povedati, kaj bi lahko bilo...Katera slučajno ve kaj bi to lahko bilo? Je že katera slišala za kej tazga?




Taddy78 -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:25:17)

Norice se v 2 dneh tako razširijo, da jih ne moreš več preštet (sva jih dobila oba s sinom na isti dan). S tem da so norice najprej prozorne, potem zgledajo kot velik rumen mozolj, potem nastanejo kraste.




Naja31 -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:28:15)

Kaj pa če je to kakšna reakcija na cepivo OMR?
To je živo cepivo in glede na to, da je bil cepljen proti ošpicam... ampak saj pediatri bi na to pomislili, verjetno.




Felicita -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:36:25)

pri ošpicah in rdečkah je izpuščaj ploščat, po celem telesu in srbeč.

lahko da gre za glivično okužbo; lahko pa da gre za kako virozo, na pamet mi pade hand foot and mouth disease (mislm da nimamo v slovenščini ustreznega prevoda), kamor padejo vsi simptomi + boleče in razdražene dlesni in afte (mogoče se pa zato slini?) je pa viroza, tko da se ne da pomagat.

teoretično bi ble lahko tut bradavice...




Andromeda -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:36:47)

To je mel moj otrok, ko je preboleval virozo. Tudi sosedovi punčki so se naredili taki izpuščaji in to šele, ko je prebolela virozo. Če so ti pedaitri potrdili, da niso norice, menim, da ni razloga za paniko.




Andromeda -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:38:24)


IZVIRNO SPOROČILO: Felicita
lahko pa da gre za kako virozo, na pamet mi pade hand foot and mouth disease (mislm da nimamo v slovenščini ustreznega prevoda), kamor padejo vsi simptomi + boleče in razdražene dlesni in afte (mogoče se pa zato slini?) je pa viroza, tko da se ne da pomagat.



Adenoviroza?




Taddy78 -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:42:51)

Če bi bile norice, se ne bi širile po samo 2 pikici na dan, ampak po 100...




Felicita -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 12:43:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda


IZVIRNO SPOROČILO: Felicita
lahko pa da gre za kako virozo, na pamet mi pade hand foot and mouth disease (mislm da nimamo v slovenščini ustreznega prevoda), kamor padejo vsi simptomi + boleče in razdražene dlesni in afte (mogoče se pa zato slini?) je pa viroza, tko da se ne da pomagat.



Adenoviroza?


ne, pikornavirusi to zadevo povzročajo... nism še slišala da bi kak zdravnik pri nas sploh podal to diagnozo, medtem ko je v tujini zeeeeloooo pogosta, tko da sklepam, da jo pri nas kar 'sfalijo' oz. ma mogoče kak čist drug ime pa ga jest ne povežem al pa kej.




Naja31 -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 14:05:50)

hand foot and mouth disease


a ni to slinavka?




Felicita -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 14:14:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

hand foot and mouth disease


a ni to slinavka?


ja, jest sem tut mislla da je, pa u bistvu ni. Slinavka je lahko prva manifestacija (ali žnjta) okužbe s herpesvirusom in je načelno vezana samo na usta oz. imunski sistem (in v ang je ustrezni izraz herpetic gingivostomatitis); hand foot and mouth disease ma pa značilne še znake po rokah in nogah in okoli ust- izpuščaje ali mehurčke, ki pa ne bolijo in ne srbijo; poleg tega jo (lahko) spremljajo še slabost/bruhanje in driska (tega pri slinavki praktično ni).




Sacherca -> RE: NORICAM PODOBNE PIKICE (5.10.2010 14:17:48)

Bolezen rok nog in ust,nekako tako se rece.
Nas je imel mehurckom podobne na dlaneh in stopalih. Mine samo po sebi.Zdravila ni.

http://med.over.net/forum5/read.php?46,5505155

http://med.over.net/forum5/read.php?46,6088422,6088521

http://med.over.net/forum5/read.php?46,5496299

Bolezen ust, dlani in podplatov povzroča enterovirus 71.

Bolezen dlani, podplatov in ust povzroča enterovirus 71, črevesni virus, ki ga lahko najdemo po vsem svetu. Takšni izbruhi pogosto trajajo več mesecev in se lahko zelo razširijo. Virus se večinoma prenaša preko direktnega kontakta.

Bolezen dlani, podplatov in ust je pri otrocih pogosta. Ponavadi ne gre za resno obolenje, ki se začne z povišano telesno temperaturo, ki ji sledijo bolečine v ustih ter pojav vnetnih sprememb in razjed na sluznici ustne votline, pojavi pa se tudi izpuščaj po koži dlani in podplatov. Bolezen lahko povzroči tudi coxsackie virus A.
[www.ivz.si]
[en.wikipedia.org]


Slinavka je laično ime za bolezen, ki nastane ob prvi okužbi s herpes virusom.




Stran: [1]