(Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


špelin@ -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 10:20:08)

Zdaj pa res ne vem, ali sem jaz malo za luno ali kaj :zmeden: Moja skoraj dvomesečnica čez dan praktično nič ne spi. Nekajkrat zakinka (po dolgotrajnem uspavanju!) za največ 15 minut, nato so oči spet na široko odprte. Zvečer zaspi (po skoraj enourni nošnji na rokah :(( ) okoli 22h, nekje med 1. - 3. se zbudi in je, nato so oči spet kot sovje in spet sledi nošnja, da spi nekje do 6h. To je ves njen spanec.

Prva pika mi je v taki starosti spala vsaj 1-2 uri dopoldne in kakšno urico popoldne, ta pa enostavno ne spi. V budnem stanju je mogoče kakšnih 15 minut do pol ure (maksimalno!!) v ležalniku, drugače zahteva roke in hojo. Vmes ima (po kratkih dremežih) nekajminutne faze smehljanja, glasnega smeha, poslušanja pesmic in gledanja igračk.

Zdaj že cel teden prakticiram dretje - beri: malo jo ponosim, da me čuti, nato jo položim na posteljo in pustim, da zamerljivo tuli. Včasih poimaga, da jo božam po glavi, ampak spet zadrema le za nekaj minut!! Seveda ima vse to za posledico, da vsi mimoidoči buljijo v naše okno, ker otroka takoooooooo mučimo... :(

Meni se že meša in nimam pojma, kaj naj. Vsi svetujejo (vključno z zdravnico, ki pravi, da mala izsiljuje), naj jo pač pustimo jokati, ker ne bo tulila več kot 15 minut. Ampak naše dete vpije pol ure in več! Tudi po petkrat dnevno. S tem, da je vedno sita, previta in pocrkljana.

V vozičku ne mara biti, mogoče le za par minut, nato se dere. Vsaj malce pomaga dudka, ki jo namočim v kuminov sirup, da se sprehodimo tistih nekaj metrov.

Ne mara se voziti v avtu. Tiho je le nekaj km, nato dobesedno popizdi. Spet sledi vaja z dudko, kar pa ne "pali" v nedogled. Madona, prva pika je bila tudi sitna ko drek, ampak v avtu je vedno mrknila in se je nasploh rada vozila.

Meni se trga, ker niti osnovnih stvari v gospodinjstvu ne zmorem ponarediti (jemo pri moji mami), skoraj nimam časa niti za umivanje zob, večji hčerki gre tulež (sploh v avtu) že obupno na živce, sem kronično utrujena in vsega sita :(( V četrtek sem na pregledu pri zdravniku srečala eno lepo uštimano mamico z enako staro deklico, ki je pridna kot bubica! Mamica nalakirane nohte na nogah in rokah, spedenan v nulo, jaz pa kot izžeta cunja s pragozdom dlak na nogah, razmršenimi lasmi in s podočnjaki do kolen. Prvo, kar sem po prihodu domov storila, je bilo, da sem se krepko zjokala :((:((

Ima še katera kakšen nasvet, kako mulca ukrotiti?? Ravnokar mineva 20 minut, kar se besno že dere :ups:

Grrrrrrrrrrrr.... :hudicek:




Spicy Black -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 10:35:52)

Kot bi jaz pisala :)-

No vidim, da nisem edina :)-..naj te potolažim - tudi pri nas je že ene 3 tedne ali 14 dni isto...:duda: čez dan ne spi (vsega skupaj nanese za 1 uro in pol).Ko se nahraniva je 2 uri buden nato začne jokati, zaspi za pol ure pol je pa že lačen in se zbudi. Jaz si mislim, da mu nagaja vročina..ni pa fajn saj se ob vsem tem tudi jaz počutim že kot cunja :((..Aja, star je pa 2.5 meseca.

Probaj najti varstvo vsaj za kakšno uro in si odpočij, pa preberi tole:

http://www.ringaraja.net/forumi/sporocila.asp?pogled=1&id=49843&msg=524967&idk=101

Tako sem pisala jaz..te dni je malo bolje..

Zvečer zaspi med 22 in 23 uro, nato ob 4..to je vredu saj lahko spim nekaj ur skupaj...

Jaz si mislim, da ko bo vročina popustila bodo tudi :duda: lažje spali..

Drži se!




špelin@ -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 10:53:49)

Hvalabogu, da se najde nekdo, ki mi ne soli pameti s tistim "ste jo že razvadili".

Tudi moj :love: je med tednom bolj malo med nami, od doma gre pred pol sedmo zjutraj, vrača se nekje okoli šestih, pol sedmih zvečer. Poleg tega imam še eno deklico, ki je sicer že kar velika (6 let) in sama poskrbi zase (gre lulat, kakat, si vzame za jest, se umije, preobleče,...), ampak me vseeno rabi in se mi srce trga, ker se ne uspem malce ukvarjati z njo. Pretekli teden sem imela celo en dan možnost, da sem eno celo uro (!!) posvetila samo njej, ker je mala pika to uro spala, ALELUJA.

Babi priskoči na pomoč z kuho kosila, poigra se z večjo, male je pa tudi ona že sita, ker je taka sitnoba :hudicek: . Poleg tega skrbi za svojo mamo, ki je stara skoraj 90 let, fizično zdrava kot riba in mobilna, drugače pa zahtevna kot majhen otrok in jo izsiljuje s pozornostjo (da mora nonstop viseti pri njej, ker ji je dolgčas, sosede so pa po njenem itak vse same stare coprnice :zmeden2: ). Druga babi in dedi sta v slabih treh urah, ko sta malo pred tedni pazila, ker smo se šli na hitro ostrič k frizerju, skoraj pregorela... :zmeden:

Hvala ti, ker razumeš, da se človek enostavno mora zjokat :((




bini -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 10:54:47)

ej kako sem se nasmejala predvsem zadnjemu delu tvojega posta :)).. istočasno pa sem se spomnila na prve 4 mesece naše male...
isto - spala nekajkrat po pol urce ali manj, ponoči žurke, pa veliko jokanja... pri nas so bli krči, kasneje pa najbrž tud razvajenost.. a krči so pri vas izklučeni??
midva sva našo pustila jokat ko je bla stara 6 mesecev - prej sva bila mnenja, da otrok ne zna izsiljevat.. ampak vsak ima drugačno mnenje..

veliko ukvarjanja in dogajanja je pri nas pomagalo, da se ni jokala... seveda pa je to kar mučno in naporno, če si veliko sama..
ignoriraj popolne mamice in si čist zares vzemi čas zame - vsaj dvakrat na teden po kakšno urico - nujno!!!
srečno :rozica:




špelin@ -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:00:10)

Hvala ti :rozica: Ma ne vem, če gre za krče :zmeden: Mogoče občasno res, ampak če ob nošnji na rokah utihne v sekundi, kadar jo položim dol pa znori, to že ne morejo biti krči.




eva1 -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:05:41)

Jaz sem ga večkrat pustila jokat-ker enostavno nisem sfolgala-kosilo, pospravljanje, nošenje...in še zdaj ga pustim, ko vidim da isiljuje(tudi po pol ure se dere), s tem, da se zdaj joka zelo redko, mogoče 1x na teden ali pa še manj ubistvi sploh ne joka več...sej bo boljš...pust naj se zjoka!
Ti imaš vsaj mamo da ti pomaga-jaz nisem imela nikogar, pa še moj je skoz delal!




špelin@ -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:19:10)

Ja, res mi ogromno pomeni mamina pomoč, a imam še eno hčerko, ki me ravno tako potrebuje in bi bila drugače brez kosila. Jaz itak skoraj nič ne uspem pojesti, zato sem pa že zdavnaj zgubila v nosečnosti prdobljenih 20 kil.

Hvala ti za nasvet, očitno bom res morala vztrajati s temle dretjem. Prejle je tulila dobre pol ure, nato sem jo previla in nahranila, potem je spet rjula 20 minut, nato sem jo vzela v roke, sedla pred računalnik in mala mi zdaj dremlje v naročju ter občasno pogleduje - toliko, da ja ne bi pozabila, da ne spi :zmeden2: Enostavno je ne morem več prenašati okrog, ker mi zaradi multiple skleroze roke fajn mravljinčijo, noge pa od te nenehne hoje tudi in se spet spotikam :(




Spicy Black -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:31:39)

Ne vem s tem, da bi pustila :duda: jokati so mnenja zelo deljena..jaz nisem pristaš takega načina. Tudi meni kdaj "odpre pokrov", pa ga odložim da joče, ga gledam in skorajda jočem zraven..pa ga ne morem kar tam pustiti niti 5 minut. :duda: rabi nežnost in bližino.
Tudi mojemu :duda: kdaj ne pomaga, če ga stisnem k sebi in mu šepetam itd. nato ga zibam, da zaspi...Če dojenček joka potem mu nekaj manjka..nikoli ne joka kar tako..morda je zaspan, utrujen itd.

Vem, da je kdaj težko pa vendar...




eva1 -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:40:43)

o pa še kolikokrat jokajo kar tako-vsaj moj je tok užaljen k ga položim v postlo,al v v ležalnik, da se dere ne joka, pa po 5 minutah neha...kaj mu pol fali...ne morm bit pa 24h na dan poleg njega...itak pa nikamor ne grem brez njega...kot nekatere!
Res pa da sem ga pustila jokat po 3 mesecu, prej ne, ker ni tako izsiljeval!




Spicy Black -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:41:53)

Iz revije Mama št. 91

Jok je resna zadeva
Po vsem svetu ljudje verjamejo, da je jok univerzalno sredstvo za komuniciranje.A raziskave so pokazala, da otroci, ki jim hitro zadovoljimo njihove osnovne potrebe, jokajo manj kot ostali. Jok namreč ni prvo sredstvo, ki ga otrok uporabi za komunikacijo. Najprej začne z govorico telesa in drugimi, prijetnejšimi zvoki. Šele ko se nihče ne odzove na te prve znake, izrabi skrajno sredstvo za sporočanje svojih potreb - jok.

Zaskrbljujoča tišina
Ko okolica ne razume znakov, ki jih dajejo dojenčki, jih polagoma prenehajo dajati. Obrača se stran, sesa prst in na svoj preprost način skuša popraviti situacijo in se zaščititi. Ne izčrpava se več z govorico telesa, jokom in mimiko, ker spozna, da pričakovanega odgovora ne bo dobil.

Odličen članek "Govorica otrokovega telesa", ki ga priročam vsaki mamici. Lahko je v pomoč ali samo v vednost.




eva1 -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 11:48:07)

vsak otrok odreagira zase, zato ne moremo vseh dajati v en koš...moj je sedaj angelček imel pa je obdobje samega joka, ki je v enem dnevu izginilo...tako kt ni je mami rekla pri 3-4 mesecih bo boljš in res je bilo!




mojcaziga -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 12:04:22)

Pozdravljena!

Moje izkušnje so sicer stare že 3 leta, ampak mogoče pomagajo. Tudi moj Žiga ni spal čez dan skoraj nič, že iz porodnišnice ven. Zakinkal je 4x po 10 minut in v tem času nisem postorila praktično ničesar. S tem, da še dojila nisem in sem mogla pripravljat še vse flaške. V glavnem GROZNo. Bila pa sem sama za vse. Moji in njegovi starši daleč stran, očka odsoten zaradi dela in študija. Jaz pa s trombozo po porodu in zabičanim strogim ležanjem :zmeden2::zmeden2::zmeden2::zmeden2:

Vsi so mi težili, da ga bom razvadila, pa naj se zdere in bo boljše, kar pa sama nisem podpirala. V glavnem stvar sem rešila tako, da sva imela na postelji "igralni" center. Čimveč sem ga poskušala zamotiti na postelji. Ko se je hotel crkljati, sem ga dala na noge ali moj trebuh in ga je pomirilo. Ko sem hotela kaj postoriti, sem ga nosila s seboj v štorklji, kasneje v kenguruju. So ga pa dajali krči kar nekaj tednov, takrat se je pač drl in pomagalo je samo nošenje, fiksno od 18 do 21 ure. Vsi so mi govorili, da ga razvajam, pa je bilo super težko na trenutke in še zdaj imam posledice na nogi zaradi nepočivanja, ampak ni mi žal in ne bi spremenila ničesar. Verjamem, da sem imela bolj zaht5evnega fantka, ki si je želel in potreboval samo mojo bližino in to sem mu dala. Je pa že od malega največji dobrovoljček in verjamem, da tudi zaradi tega.

Lepo se rihtajte in lep pozdrav, Mojca




Seven* -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 14:00:23)

Spelina, otroci so razlicni. Ko smo se dobivale mamice iz RR jih je bilo grozljivo veliko taksnih, ki jim otroci niso spali ponoci. Tudi cez dan ne. Ena mamica je povedala, da je pri starosti 2 meseca njen sincek spal v celem dnevu (24 ur) skupaj samo 8 ur. Mogoce je taksna, da jo bos morala nosit, ker hoce cutit tvojo blizino. Jaz sem si ga kar v Storkljo zmontirala in prenasala okoli.

Se vedno ne spi celo noc, pa smo stari 14 mesecev.

Jaz nisem mogla niti na WC, stusirala se nisem in nic naredila po stanovanju. Eni otroci so zahtevni, eni pa niso..

Nic nisi narobe naredila, tudi z otrokom ni nic narobe. Cimprej se sprijazni s tem, da je taksna in se prilagodi situaciji.





Seven* -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 14:06:34)

Mojcaziga, super si napisala. Tudi mi ga nosimo in vsi pravijo kaksen dobrovoljcek in zadovoljen fantic je. Saj je naporno, ne recem.. Ampak bom zdaj pri drugem pocela isto, ce bo potrebno. Izsiljevanje jaz opazim sele zdaj pri 1 letu, prej je slo za potrebo po blizini...

Vceraj sem se pogovarjala z dvema puncama, ki sta povedale, da sta bile v afriki in da so afriski otroci tako zelo srecni in zadovoljni otroci. Sta pripomnile, da nista v tem casu slisale enega otroka jokat.. Pa so mame pocele vse z otroci v culah (delale na polju, prodajale na ulici..ipd.)

Morda v razmislek..




špelin@ -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (31.7.2005 16:42:43)

Hvala vsem, punce. Naj povem, da pri nas štorklja ne pride v poštev, ker v njej znori. Enostavno ne prenese ležečega položaja, kar naprej se dviguje, zato tudi nošnja v ležečem položaju ne vžge. Nositi se hoče pokonci. Če jo potem le za par minut odložim, popizdi.

Pa še nekaj: tudi meni bi ustrezalo, če bi jo lahko zabavala v mirujočem položaju, kot nekatere pišete,
da vam je uspevalo, ampak naša se hoče nositi, kar pomeni nonstop dogajanje, premikanje, ni zadovoljna, če z njo v naročju sediš ali če leži ob meni. Pa naj jo še tako zabavam. Hoče dogajanje, ki ga sama diktira.

Raznih člankov in sodobnih knjig o joku in tem, da otroka ne smeš pustiti jokat, ne berem več, ker niso vsi otroci enaki. Na srečo je naša zdravnica "pometla" z vsemi mojimi dobrimi nameni ne puščati otroka jokat, ko mi je jasno dala vedeti, da sem svojemu otroku sužnja in nikakor ne mati. Poleg tega sem mati še eni deklici, ki me ravno tako potrebuje. In takšna literatura mi le vzbuja slabo vest, česar pa si v trenutni situaciji, ko sem z živci že čisto v riti, ne smem privoščiti.

Zaključek: moja mala pika bo občasno pač pristala v ležalniku ali pa v svoji posteljici, pa če se na glavo postavi. Če drugega ne, sem menda dolžna poskrbeti vsaj, da dam zajtrk večji hčerki in pripravim flašo za malo. Česar pa z dojenčkom v rokah ne morem, ker mi zmanjka rok...

To bi bilo to. Je pa res, da je mala zdajle (po dopoldanskem tuljenju leže) kar pridna in s postelje gleda veliko sestrico pri igri. Danes je čez dan spala enkrat 15 minut, nato 5 in še enkrat 5. Moja ušesa vsaj zdajle počivajo 9nebesa




Tasika -> (Ne)spanje dvomesečnice + vse ostalo (1.8.2005 10:13:50)

Ej Špelin@ ful te je lepo tukaj brati. Česitke ob rojstvu.

Dojenčki so si različni. Dejstvo pa je da eno, dvo ali tromesečni dojenček ne zna izsiljevati. Pač potrebuje bližino svoje mame. Dejstvo pa je tudi, da ne moreš biti sužnja svojemu :duda:, sploh če imaš doma še eno prinčipeso. Vzami si čas zase in za svojo starejšo pupico. Sem prepričana da si dovolj odrasla in pametna da se ti mlajša :duda: ne bo cel dan drla sama v svoji posteljici.

Tudi moj Luka je zelo zahteven, spi praktično nič čez dan. No, zadnji mesec se je situacija malo popravila, sedaj spi dopoldan 1 uro in popoldan 1-2. Aleluja. Ko pa je buden - AKCIJA. Pa še komedija zraven, ko je :duda: v ležalniku na pultu, mami pa kuha in pleše in na ves glas poje kakšno pesmico (beri: se dere). Moje tele tudi še ni britvice ali depilacijske kreme videlo od poroda, lak pa sploh ne vem kaj je :)-:)- Aja, stari smo 4 mesece in pol. Na ležalnik pa se je mali navadil nekje pri 2 mesecih, ampak se le redko sam zamoti.

LP




Stran: [1]