Gina -> Eksterci, matura - da ali ne? (30.9.2010 20:40:20)
|
Zanima me, kaj menite o ekstercih in maturi. So smiselna te vrste preverjanja? Pri eksternih preverjanjih znanja v 9. razredu (oz. tudi v 6.), ne vidim nobenega smisla sploh. Gre ogroooomno nekega denarja za organizacijo, financiranje vseh sodelujočih, ki so v komisijah, pripravljalnih, popravljalnih oz. šolskih - treba je zagotoviti tudi nekoga, ki je poleg, ko se pišejo, pa ni iz šole. Pa za vse otroke z dsp-ji posebna dva človeka. Skratka, naštela sem samo pol, pa se mi že to zdi tu mač davkoplačevalskega denarja. Plusov ne vidim nekih posebnih, razen da na statističnem nivoju vemo, kje približno so v znanju naši otroci v primerjavi s sosedovimi. Če k temu prištejemo, da eksterci ne štejejo za vpis v srednje šole (kar je tudi prav, če se mene vpraša) in se otroci zanje ne učijo prav nič, še sploh ne vidim smisla ekstercev, razen statističnih cifer. Če bi bili res v recesiji, bi te velike vsote denarja raje porabili za kaj drugega, pomembnega. Matura. Ne vidim smisla. Razen spet v statistični primerjavi. Ne zdi se mi, da en sam test lahko realno oceni znanje nekoga. Od mature imamo velike stroške in velik stres mnoooožic otrok (in staršev, pa najbrž tudi učiteljev), ki zato niso nič pametnejši, bolj razgledani ali sposobni. Nikdar mi ni bilo jasno, zakaj to sploh obstaja. Kaj pa vi menite, so eksterci smiselni? Je matura pametna zadeva? IN seveda zakaj?
|
|
|
|