ronja
|
Tudi na lektoratih si lahko, ce jih placas. na FF so lektorati jezikov za studente FF zastonj, za zunanje studente je ena cena, za nestudente pa druga. Ven se ljudi naceloma ne mece, ce imajo status urejen (torej student FF, student UL ali nestudent). Kar usest se pa ne mores, ker so to naceloma lektorske vaje in mora student sodelovat..kako drugace se bo pa jezika naucil. In ponekod je blo tud po 50 studentov in to je za jezik absolutno prevec. Zato so zaceli z omejevanjem in seveda zaracunavanjem, ker ne da se samo zasluzi, tudi takoj se vidi kdo je resen kandidat in kdo ne. tanja, no, to je bilo pred leti, ampak vseeno: prvo leto, ko sem prišla, je bila ena prijazna profesorica in mi je dovolila ostat in je rekla, da je še vesela, ker navadno ti, ki nismo od tam, bolj redno hodimo in bolj pridno delamo (kar se je izkazalo za res). Sem redno hodila in pridno delala in kar znam španščine, znam od tistih 3 mesecev (se pa sporazumem), potem se nam je urnik spremenil in sem imela svoja predavanja takarat tako da naslednji semester nisem mogla hodit. Naslednje leto sem želela spet it, pa je bil drug profesor, se ravno tako nisem kar usedla zraven, ampak sem lepo vprašala, če sem lahko zraven, pa je rekel, da ne in me je vrgel ven. je pa seveda povedal, da imajo tečaje, kamora se lahko prijavim, če jih plačam. In potem pač nisem šla, ker ne maram takega pristopa. Je pa zanimivo, ko praviš, da je premalo prostora - ko sem bila jaz, je bilo namreč vse precej prazno - tudi tisto leto, ko nisem smela bit zraven. Skupina ni bila polna (ker sem šla tja, kjer je bilo manj prijavljenih - imaš več skupin). Še bolj zanimivo je to, da ni prostora za ljudi, ki ne plačajo, za tiste, ki plačajo, pa je - ko da imajo tisti kaj ožje riti . Samo od tega masla ima nek delavec ki oddela svojih 8 ur pošteno, plus nadure itd itd...ponavadi bore malo. kerensa, zdaj me pa res že firbec matra, kaj boš študirala? pravo? Sicer nas je pa ena na vajah preverjala tako, da nas je vse klicala po imenu in če te ni bilo, si moral prinest zdravniško opravičilo, midva sva 1x manjkala, ker sva bila na potovanju,pa sva morala prinest letalsko karto . Pa spraševala nas je za + in -! Na faksu!!! Bila je pravi strah in trepet! Ji je pa treba pol oprostit, ker je bila takrat . Potem sem jo še velikokrat videla, pa je postala čisto normalna . Sicer pa matura ni nek bavbav, sama sem jo zelo dobro pisala, pa se nisem kaj strašno učila zanjo. Res pa je, da sem jo delala normalno -na koncu srednje šole (ki je pa ena boljših).
|