špelin@ -> RE: zloraba starejšega v družini (29.9.2010 16:33:25)
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo IZVIRNO SPOROČILO: biga Ker ne vem, kje naj zastavim vprašanje ali na koga naj se obrnem, bom kar tukaj povedala, za kaj gre, če mi lahko kdo pomaga z nasvetom. Ravnokar je bila pri meni soseda, starejša gospa, ki živi skupaj s sinom in njegovo ženo. Že zadnjič je bila pri moji mami, danes pa je prišla še k meni. Vsa objokana je povedala, kako ji snaha nagaja, pokazala mi je uničene čevlje, ki naj bi jih ona namazala z nečem, pravi, da ji je prešpikala vse spodnje perilo, da ji je uničila že ne vem koliko oblačil, da jo zmerja s k... staro ipd. Ko vse to omeni sinu, pravi, da ni bil on. Živi v 1. nadstropju, kjer ima sobo, kopalnico in kuhinjo do smrti, ostalo je prepisano nanju, imajo tudi kmetijo. Mlada dva želita, da se preseli v pritličje, ona pa ne bi šla. Skratka, po povedanem sodeč gre za zlorabljanje starejšega, zato me zanima, kako, če sploh, ji lahko pomagam. ima še hčerko, ki živi daleč stran, tako da ji ne more biti v veliko pomoč. Koga lahko pokličem za prijavo? Gospa je pripravljena vse povedati, a naj obvestim Center za soc. delo, policijo, koga? Vem, da je vse preveč primerov zlorab starejših s strani družinskih članov, ampak jih je lahko pa še več, če se ne prijavijo. Torej, kam po pomoč oz. nasvet? Preden ukrepaš se prepričaj. Če bi moja babica prišla do CSD, bi mojo mati pomoje kar zaprli. Tole so lahko tudi znaki začetkov demence in tud čisto OK ljudje začnejo takole nagajat in ratajo precej oziroma zelo zlobni. Nebi vedel, če nebi videl na lastne oči. Moja mami je bla okol sosedov vse od kur... do pras..., da ji ne da za jest, da je ne obleče, da jo zaklepa in tako naprej. Žal tole podpišem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Naša stara mati je imela nekaj mesecev pred smrtjo fazo, ko je vsem govorila take o moji mami, da jo je (mojo mami) spravila do psihiatra in na antidepresive. Na srečo je večina ljudi vedela, da njena napletanja niso resnična. Demenca v kombinaciji z že v štartu žleht človekom je grozljiva izkušnja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
|
|
|
|