Felicita -> RE: (Neuporabna) anglescina... (26.9.2010 10:59:44)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nenya Iz izkušenj - Pariz - ja angleščina v najbolj turističnih delih običajno gre, v uradih, bolnici, metro postajah in kjerkoli izven glavnih turističnih žil pa ne tako zelo. evo, točno to... sej tko bom rekla, nekdo ki pride v ljubljano bo verjetno pohvalil, kok dobro ljudje govorimo angleščino. čim se pomakneš v kakšno manjšo vas v periferijo... well, ne bo več tok zlo dobro. mene v franciji letos, ko smo bli v provansi pol k... niso zastopil - ne natakarji, ne prodajalci, ne... u glavnem, čist sm bla razočarana. ker načelno ljudi ne sodim vnaprej, pa sm rekla da če sem se po celi evropi lahko vse zmenla - eee, napaka, v provansi ni šlo. Freya, če te to matra se pač nauči osnovnega besedišča (cca 100 besed) v tujem jeziku, kar ni težko... jest si osnove (pozdravi, prosim/hvala, vprašat za wc, številke,...) vedno pogledam - še v grščini sem se to naučila, ker pač ne veš kaj te lahko doleti. je potovanje prec lažje. In ne, po mojem mnenju je znanje 2eh tujih jezikov (in ja, slej ko prej jih znaš do konca srednje šole) čez glavo dovolj in definitivno nad evropskim povprečjem. ne vidim razloga se učit 3 ali celo več tujih jezikov, sploh pa ne tekom osnovne šole, ko so razlike med družboslovci/jeziksolovci in naravoslovci še toliko bolj očitne in je nekomu, ki mu že angleščina ne leži se učit še enega ali 2 jezika muka isusova. tiste, ki jih pa to res zanima, si pa izberejo ustrezno šolo naprej (jest recimo sem šla na jezikovno gimnazijo) ali se vpišejo v tečaje - obstajajo tudi brezplačni, pa je. možnosti so, ni mi pa všeč, da bi to turili na vrat na nos vsem po vrsti, ker nekateri pač niso za to. poleg tega je tuki še problem uporabe - jest na primer, sem se učila 4 leta špansko, pisala maturo, sodelovala v takih in drugačnih aktivnostih, naredila mednarodni certifikat. potem pa nisem več mela stika s španščino in sem jo - pozabla. razumem jo še, govorjeno in brano, da bi pa skupi spravla 5 stavkov iz lufta pa ne bi šlo več... mogoče po par dneh v špansko govorečem okolju. torej je popolnoma nesmiselno se jezik učit, če ga ne uporabljaš...
|
|
|
|