ronja
|
mene zanima zakaj on vgrizne?... Zato ker se še ni naučil drugače izrazit jeze in ker mu to dopuščate - vsi skupaj: ti in vzgojiteljice. Nima kaj suvat, to se ne pove lepo! To se pove tako, da je tudi ptičkom na veji jasno, da to ni sprejemljivo! Ne in konec. Meni malidve sicer še nista grizli, sem pa vsako agresijo (sploh proti otrokom, torej ena proti drugi, do naju sta včasih kar robavsasti, samo to ej ipak v igri) v kali zatrla. Vedno sem striktno upoštevala tisti nasvet od Pantleyeve: posvetila sem se tisti, ki jo je bolelo, ne tisti, ki je pocukala/potisnila, karkoli pač. In se mi zdi, da to res pali. VSAKIČ, ampak brez izjeme vsakič, ne glede na to, kam se nam je mudilo, itd... sem se zmenila z njima: da sem povedala, kako bi lahko to situacijo drugače rešili. In se sadovi kar dobro poznajo. ker ne zna rečt ne al bilo kaj čopne.... Saj nista samo ti dve možnosti - potem bi se v jaslih vsi pobili, ker večina še ne govori! V Lejlini skupini je 14 otrok in noben še kaj dosti ne pove, definitivno pa noben še ne zna z besedami izrazit svojih čustev. Pa se ne pobijejo med sabo! Tu se morajo trudit tako starši kot vzgojitelji. ker ne zna rečt ne al bilo kaj čopne.... Če mene vprašaš, je problem v tem, da mali pri vama vidi en vzorec, ki ni najbolj nežen, hkrati pa sam nima nobene boljše ideje, ker je premali. Ker je grizenje zelo naravno in če mu MI ne pokažemo bolj kulturnega vedenja, bo pač ostalo pri primarnem izražanju frustracij. mama tega otroka pa pač ga vedno lepo prosi naj neha, da to so pač fantje, malce bolj živahni, tončka, to je pa kot da bi iz ust moje tašče vzela! kaj sta si njena sinova počela, rajši ne bom pisala... Ampak po njeno je fora v spolu . Ne rečem, verjetno so res bolj živi in hitreje mahnejo, ampak to dokler jih ne naučiš, da se da tudi drugače! Ker tako buttasta nista, da tega ne bi že kot mala dojela. Samo razložil jima tega nihče ni. Tudi meni se zdi dokaj nemogoče, da bi vzg. gledale non stop enega otroka. Saj včasih je samo ena vzg., pa mora it po malico. Da ne rečemo, da to, da nekoga ugrizneš, ne rabiš prav dosti časa. Pri mojih dveh zaenkrat ni bilo kake hude agresije v vrtcu (trkam na les ), sta pa obe prišli z buško, ker sta padli (ne obe isti dan) iz ležalnika, medtem, ko so spali. In bi v principu to lažje preprečili, pa se mi tudi ni zdelo, da bi jim lahko kaj dosti težila zato, ker pač ne moreš vedet, kdaj se bo pa en otrok premetaval in dol padel. Pa je takrat mir in je lažje gledat vseh 20. Ampak bodimo realni: še nam se zgodi, da naš otrok pade v naši prisotnosti! Pa imamo navadno samo 1,2 ali 3 mogoče 4, največ 5 otrok povečini. Meni sta zadnjič v istem dnevu obe dobili buški, ko sva bila OBA zraven: Ronja se je butnila v mizo MED JEDJO! Nekaj ji je padlo in je tako hitro pogledala dol, da jo je rob mize čist presenetil . Lejla pa je prevrnila stojalo z bicikli v trgovini, da je padlo nanjo - pa sva bila zraven - lubiju sem pokazala eno baterijo za bicikel, če bi mel tako - stvar parih sekund! al je jezen al se ne ukvarjajjo z njim nevem sam nekaj je. Gotovo je, ampak karkoli je, on tega ne sme izražat na ta način. In ti mu moraš dat to vedet. Ne pa da vališ krivdo na vzgojiteljice in to, da se pač ne ukvarjajo dovolj z njimi. Ti si imela 5 otrok in bila čisto preč, pa jih verjetno nisi vseh previla, pa šla po malico, pa jih vseh obula in ste šli ven na sprehod... Oni jih imajo pa 14! V vrtcu se pa zgodi, da je včasih ena za vse. In ne vem, kako bi lahko recimo bila "posebej pozorna" na tvojega malčka, medtem, ko previja enega v drugem prostorčku. Ja, vidi verjetno lahko marsikaj, skočit pa tja ne more, saj ni superman. Dokler ima enega na previjalki, nima kaj, mora bit tam. In previt jih je treba, ne? Bi se vsi zbunili, če jih ne bi (vsaj upam), ne? Štekaš? Ni vse ravno izvedljivo. Razen če bi tvojega nekam zaprli tačas.
|