Bolniška (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

IsabellaLana -> Bolniška (18.9.2010 12:54:26)

Zanima me, koliko znaša % bolniška zaradi rizične nosečnosti po odločbi komisije? Pa še to: nekje sem prebrala, da se kot osnova od katere se obračunajo tej procenti vzame povprečje enega leta prej, ampak jaz sem zaposlena šele od dec. 2009. Kakšno povprečje bodo torej vzeli?

j6 -> RE: Bolniška (18.9.2010 14:43:11)

Kolikor je meni znano je bol. zaradi rizične nos. isto kot običajna bol. Mislim da je to 80%. Če se motim naj me kera popravi. Povprečje pa se računa do tistega meseca ko greš na porodniško, 12 m nazaj, se pravi če greš na porodniško februarja  2011, se ti povprečje računa od feb. 2010 do feb 1011.

zmajaz -> RE: Bolniška (18.9.2010 18:39:41)

IZVIRNO SPOROČILO: j6
Povprečje pa se računa do tistega meseca ko greš na porodniško, 12 m nazaj, se pravi če greš na porodniško februarja  2011, se ti povprečje računa od feb. 2010 do feb 1011.

Zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge se računa za porodniško, za bolniško se pa načeloma vzame povprečje prejšnjega koledarskega leta, v primeru, ko prejšnje koledarsko leto ni bilo dohodkov, se pa vzame pač povprečje plač, ki jih je delavec prejel pred nastopom bolniške - torej ti bodo pač izračunali povprečje plač od decembra 2009 do zdaj oz. do nastopa bolniške.

Višina bolniške pa naj bi bila 90% osnove (povprečja tvojih plač), če se ne motim.

zmajaz -> RE: Bolniška (18.9.2010 18:41:55)

IZVIRNO SPOROČILO: j6
Kolikor je meni znano je bol. zaradi rizične nos. isto kot običajna bol. Mislim da je to 80%. Če se motim naj me kera popravi.

Kaj pa je običajna bolniška? - ni namreč v vsakem primeru ista, pomembno je namreč tudi, zakaj si na bolniški. Bolniško nadomestilo znaša:
– 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi zdravnik;
90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
– 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.

IsabellaLana -> RE: Bolniška (19.9.2010 7:07:03)

Pa to vzamejo buto znesek, od katerega so bili obračunani prispevki? Torej upoštevaje tudi dodatke od katerih je bil obr. prispevek npr. dodatek na zahtevnsot del. mesta, osebna ocena?

zmajaz -> RE: Bolniška (19.9.2010 11:16:15)

Ja - osnova je taka, kot je za obračun prispevkov za socialno varnost. Če se od nekih dodatkov plačujejo prispevki, se naj bi tudi ti dodatki upoštevali pri izračunih nadomestil plače.

Stran: [1]