mateyka -> RE: Dvojezični vrtec in slovenščina (19.9.2010 16:55:48)
|
IZVIRNO SPOROČILO: stella82 Jaz vem za svojo druzino in imam popolnoma cisto vest. In nikoli se nebi opredelila kot pripadnik ene narodnosti ce pac nebi bla. Ma kaj se gremo? Ce bi bila pac slovenka, pa bila slovenka. kaj mislis da smo kej imeli zaradi tega? da se delamo da smo italijani? eni niti ne govorijo vec italijansko, ker se sramujejo, in nikoli v javnosti ne bojo rekli da so italijani..in to zakaj? ker od kadar se spomnem smo nas pljuvali, zmerjali, se posmehovali itd...lahko verjames al ne, ampak ko si mlad in zacnes hodit ven vidis da ni vec kot doma al v soli, kjer si nekako varovan, ampak nekomu pac nisi vsec ker govoris drug jezik. In se zacne tiritera: fascisti, italijancki, pejte v italijo, tle je slovenija govori slovensko ecc... nocem zdej da spet mi boste odgovorili da lazem al da pretiravam, al da samo jokamo ko pa mamo vse pravice...ecc...ecc..ampak to je realnost. to sem dozivela...in zdej naj bi se se delala? mah....mislim da s tem bom tudi koncala ker nima smisla..vsak vrta svoje. jaz sem pac povedala to kar sem mela v mislih, in odgovori ki sem jih dobila iz vase strani so bili pricakovani....sem pac nepismena, necivilizarana, nespostljiva do drzave ki mi daje vse, in nehvalezna ker se ne zavedam da zivim v sirsi skupnosti kjer smo lahko vsi to kar smo, brez da bi se morali stalno opravicit zakaj obstajamo. jaz nikjer niti z besedo nisem rekla da se "delaš" (sicer ne vem kaj naj bi se delala, ampak karkoli že..), tako da to si si sama zdaj napisala v svoj post. jaz samo trdim, da razen plemstva skoraj nihče od nas "plebejcev" ne ve kdo so naši predniki za 10-15 kolen nazaj. kaj pa ti veš kdo je bil tvoj prednik 200-300 let nazaj? pojma nimaš. lahko se maš zdaj za čisto italijanko, pa je tvoj deda od 10 kolen nazaj bil čisti slovenec ali pa hrvat. kaj ti veš, mogoče celo napoleonov vojak - francoz. in to velja skoraj za vse nas. tudi zame. ne vemo kdo so naši predniki za nekaj stoletij nazaj. razen,če gremo brskat po cerkvenih knjigah in sledimo rodovnikom - če sploh so ali če je sploh možno za kakega prednika ugotovit kdo je oče. moj tast ima ful razdelano drevo za cca 10 kolen nazaj, pa ti povem, da je dostikrat kdo brez očeta, ker - eh, kdaj so se tud pankrti rodil in ta oče je lahko kdorkoli, tudi - kak francoski ali avstroogrski vojak [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|