Dolžnosti in pravice očeta do otroka (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Krisy -> Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 6:42:18)

Že v prejšnjem postu sem omenil, da v kratkem odhajam.

Ker živiva v istem gospodinjstvu, je to, po zakonu, kot zakonska zveza in se vse deli.

Meni je za to mar, a bolj me zanima otrok.

Vem, da ga mati avtomatsko dobi, da so alimenti 1/3 mesečnega dohodka..

Danes grem na CSD še videt, kaj in kako. Ko pride čas, da sem pripravljen.

Za otroka me skrbi.

Kakšen pogoj bi pa imel, če bi hotel otroka pod svoje okrilje?

Urejeno stanovanjsko vprašanje, službo oz. redni dohodek, primerno partnerico..

Nikar me narobe ne razumite. Hočem se le pripraviti pred "neurjem".

Hvala!

barni -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 7:50:08)

Pa res ne vem ali je res tako, da otroka avtomatično dobi mati. No, ker ne poznam zakonov, ne bom pametna.

Lahko ti samo povem, da sta se prijatelja dogovorila o deljenem srkbništvu, torej 50-50 in da zaradi tega ni alimentacij, načeloma imajo dogovorjene dneve (čisto zaradi lažje organizacije življenja), se pa marsikdaj sproti prilagajajo (npr. bivša žena pokliče bivšega v službo, da ne more po otroka v šolo ali da je zoblela, če jo gre on iskat...). In jo ima on ali pa jo pelje k njej domov. Včasih gre ponjo tudi njegova nova partnerica. Čisto odvisno. Gledajo na to, da je otroku čimlažje in čimmanj občuti ločitev, pa čeprav je že kar nekaj let minilo in je zdaj že v šoli, pismo skoraj najstnica. Še malo.

kristinaj -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 9:36:58)

zakaj bi ga pa avtomatsko dobila mati......zakaj se pa oče ne bi boril in ga dobi????!!!!! je preveč dela, bi ga imel samo za vikend, 1x tedensko popoldan, ker je tako lažje... ne razumem...

orka -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 10:26:23)

IZVIRNO SPOROČILO: Krisy

Kakšen pogoj bi pa imel, če bi hotel otroka pod svoje okrilje?

ali ga nočeš?
Glede na tvoj post v katerem si razlagal situacijo imaš veliko možnosti,le celotno zgodbo je treba tudi na csd povedati.In ne nikjer ne piše,da otrok avtomatično pripada materi.In če je ona res taka kot pišeš,ji bo verjetno všeč deljeno skrbništvo,razen.če ti bo želela nagajati,potem bi se pa jaz poslužila vseh mogočih sredstev,da bi dobila 100% skrbništvo.
Dolžnosti očeta so da ga vzgaja,skrbi za njega materialno (preživnina v kolikor nimaš skrbništva )kot tudi mentalno.
Pravice očeta pa so stiki,ki jih določite sporazumno na csd ali na sodišču v kolikor se ne sporazumete,običajno je to en dan v tednu in vsake 14 dni vikend paket.

Krisy -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 10:43:18)

Kakor vidim, mi ne bo treba na CSD. ;)
Poizkušal bom doseč nek dogovor med nama, brez umešavanja CSD, ker se tako zadeva le še zakomplicira.
A otroka bi/hočem pod svoje okrilje, da ne razumete napak.

orka -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 10:48:33)

IZVIRNO SPOROČILO: Krisy

Kakor vidim, mi ne bo treba na CSD. ;)
Poizkušal bom doseč nek dogovor med nama, brez umešavanja CSD, ker se tako zadeva le še zakomplicira.
A otroka bi/hočem pod svoje okrilje, da ne razumete napak.

Z dogovorom,ki ga bosta dosegla vidva si boš ob prvi težavi lahko nekaj obrisal.Moj nasvet: pojdi to uredit na csd,kjer bo vse črno na belem in če se ona ne bo držala tega,potem bo otrok z eno nogo že pri tebi.

suzolinka -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 12:06:06)

Tudi, če uspeta doseči dogovor, je treba na sodišče oz. CSD. Sodišče prosi CSD za mnenje in potem vajin predlog potrdi oz. ovrže.
vsekakor je bolje, če se sporazumeta. Mimo institucij pa ne moreta.

ronja -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 14:28:16)

Hočem se le pripraviti pred "neurjem".

To ti lahko partnerica tako zelo zameri, da bo neurje veliko hujše, kot če bi ji zdaj po pravici povedal, kaj razmišljaš. Se ti ne zdi malo nepošteno, da CSD delavka ve, da boš šel, partnerica pa še ne? ne vem, jaz bi to zelo zamerila, pa sicer nisem zelo vzkipljiv in zamerljiv človek... No, saj nekaj takega sem ti že v tisti temi napisala...

Najlažje se bosta dogovorila in najboljše bo zate, sploh pa za otroka, če se zmenita za deljeno skrbništvo - vendar moraš ti v tem primeru kar precej počistit v glavi kar se tiče zamer do partnerice. Ker za deljeno skrbništvo morata bit oba zrela človeka. Da bi otroka direkt očetu dodelili, se mi zdi, da je res malo primerov in da mora bit kar ornk razlog, da mama res ne dela lepo z otrokom, je odvisnica ali kaj podobnega,... kar pa v tvojem primeru ni, sicer bi to že navedel.

Zelo pametno. Najprej se sama dogovorita (če se le da), potem pa pojdita to na CSD samo povedat, kako sta se dogovorila, oni bojo pa napisali. tako imajo itak najmanj dela, bi morali bit samo veseli.

Anonimen -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 17:24:07)

Tehničen del ločitve: mati ne dobi avtomatsko otroka in alimenti ne znašajo 1/3 mesečnega dohodka.

Vsebinski del ločitve: pogoj da dobiš otroka je, da si za njega sposoben skrbet in da si se o tem sposoben razumno dogovorit s partnerko.

Glede na to, kako praviš, da partnerki (in otroku) za hrbtom iščeš novo stanovanje in novo žensko, teh pogojev niti pod razno ne izpolnjuješ. Karakter človeka se zelo dobro pokaže ob ločitvah in tvoj je očitno "muti voda" karakter, ki prikriva, da ne rečem laže o bistvenih stvareh. Sprejemljivo je, da z nekom nisi za skupaj (pač, se zgodi), ampak da nisi sposoben iti normalno naprej in po svoje....o tem bi se dalo debatirati.

zvezdica_1 -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 19:22:08)

oče skrbništvo dobi bolj težko, razen če dokaže, da mati zanj ni sposobna skrbeti.
to, da pa se pozanima kako oditi, da ne bo pravnih sporov, pa ni ič neobičajenga. večina mater, preden odide obišče odvetnika, in po njegovem nasvet pade marsikatera obtožba o psihičnem nasilju, ki se razišče čez nekaj let....do takrat pa otrok očeta vidi 3x letno, ob nadzoru socialnih delavcev

Anonimen -> RE: Dolžnosti in pravice očeta do otroka (10.9.2010 19:23:49)

Oče komot dobi vsaj deljeno skrbištvo. Ampak to zahteva dva razumna starša, za kar v konkretnem primeru ni videti pogojev.

Stran: [1]