porodniška in brezposelnost (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

ringareja -> porodniška in brezposelnost (7.9.2010 14:59:17)

Živjo!

Prosila bi pomoč pri moji konkretni situaciji. Otroka pričakujem aprila 2011, zaposlena pa sem za 12 mesecev, in sicer do sredine decembra tega leta. Ali mi priprada porodniško nadomestilo glede na dohodek v zadnjih 12 mesecih? Ali moram biti zaposlena tudi tik pred nastopom porodniške?

Če moram biti zaposlena, ko nastopi porodniški dopust, ali je dovolj, da sama odprem s.p. na primer 1 mesec prej in si sama plašam prispevke? Ali me mora nujno nekdo zaposlit, da bom imela porodniško nadomestilo izračunano glede na dohodek v zadnjih 12-ih mesecih.

Za odgovore bi bila zelo hvaležna.

Lep pozdrav.

duhica -> RE: porodniška in brezposelnost (7.9.2010 15:09:10)

Zdravo,

jaz sem ravno danes urejala svojo situacijo, ki je podobna tvoji. Pogodbo sem imela namreč do zadnjega avg., rok imam v zač. novembra. Po 12. mesecih ti pripada denarno nadomestilo z Zavoda za zaposlovanje za 3 mesece in če v času nastopa porodniške prejemaš to nadomestilo, lahko greš v normalno porodniško. To je po reglcih. Kaj se pa bolj splača, pa ne vem, meni se ni blo s tem za ukvarjat. Upam, da sem kaj pomagala.

ringareja -> RE: porodniška in brezposelnost (7.9.2010 15:17:44)

Zdravo!

Hvala za odgovor.

Ne pripada mi denarno nadomestilo za 3 mesece, ker sem zaposlena v javnem delu. Vse je enako normalni zaposlitvi, samo to nadomestilo mi ne pripada. Pa tudi tako ali tako bi mi preteklo 3 mesece, ker zaposlitev preneha sredi decembra, konec aprila pa naj bi bil pdp.

LP

zmajaz -> RE: porodniška in brezposelnost (8.9.2010 13:08:52)

Zdaj če si zaposlena prek javnih del, verjetno tako nimaš ravno ne vem kako visoke plače, pa če upoštevamo, da bodo vmes še meseci brezposelnosti, kjer se bo upoštevalo 55% minimalne plače, ne vem, če se ti sploh splača zaposliti tik pred zdajci, da bi se ti za porodniško upošteval dohodek zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge. Morda bi ti bila boljša varianta koristiti t.i. porodniško nadomestilo brez dopusta, ki ti pripada, če si na dan nastopa "porodniškega dopusta" brezposelna, imaš pa najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih - tam potem dobiš porodniško nadomestilo v višini 55 % minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge - v tvojem primeru torej 55 + 12 = 67 % minimalne plače (razen če imaš v zadnjih 3 letih še kaj več kot teh 12 mesecev, potem pa še več). Zdaj razen če je tu kaka caka, ker si bila zaposlena prek javnih del in to ni bila običajna zaposlitev - glede tega nisem čisto 100% - bi se bilo morda dobro še pravočasno pozanimati na CSD-ju glede tega. Če ne še pa vedno lahko greš v tisto varianto, da zadnji trenutek odpreš s.p., oz. te kdo zaposli. V glavnem preračunaj si, kaj se ti sploh bolj splača.

ringareja -> RE: porodniška in brezposelnost (9.9.2010 8:45:11)

Hvala za odgovor, zmajaz, si mi zelo pomagala...

Lep pozdrav

Stran: [1]