m76 -> RE: paradižnikova mezga (26.8.2010 7:56:29)
|
Ravno včeraj sem vkuhavala mezgo. (se pravi, ne koncentrat, ampak mezgo-omako za npr. filane paprike, polivka za testenine...itd.) Količin ti ne morem napisat, ker delam po okusu, sam če se vsaj malo znajdeš v kuhinji (kar predvidevam da se ) boš brez problema razumela tole moje brbljanje. Vse količine sestavin, so odvisne od tega koliko je paradajza. Barva mezge je odvisna od zrelosti paradižnika, tako ni nič narobe, če je končni rezultat bolj oranžen kot rdeč. Na olju prepražim čebulo in malo česna, solim, dodam grobo narezan paradajz, (nič olupljen ali razpe(i)čkan) ;) premešam in počakam da zavre. Vmes je treba večkrat premešat, da se ne prismodi, ker ima potem mezga tak zoprn vonj po zažganem. Ko zavre, zmanjšam vročino na minimum in tako pacam med občasnim mešanjem kake 3-4 ure. Če se ti pa da, pa lahko še malo dlje. Zadnje pol ure preden je kuhano, dodam liste sveže bazilike. Zdaj pride na vrsto moj palični mešalnik. Vse skupaj fino zmiksam. Dodam sladkor po okusu, še dosolim če je premalo slano, ter vržem na cedilo, da se izločijo semena. Prelijem v 1/2 litrske kozarce, jih zložim na odejo, fino še pokrijem, da se počasi ohladijo. Čez 48 ur so že v shrambi. Veliko užitkov pri "mezganju" :D
|
|
|
|