Bakfark -> RE: dober film (23.8.2010 11:00:22)
|
IZVIRNO SPOROČILO: titania IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i boter? mafija, draga moja, mafija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] marlon brando, robert de niro, diane keaton... Ne ta, mislila sem The Hours (Nicole Kidman in Meryl Streep). Če je to ta film o tem kako so spijejo nek napoj in večno živijo, pa se morjo barvat..itd. Na koncu pa se razletijo? Prelepa zgodba, pravzaprav film prikazuje tri vzporedne zgodbe, tri različne generacije, ki se na nek način dotikajo, ne toliko prepletajo. Meryl Streep na eni in v Virginio Wolf spimpana Nicole Kidman - obe nepozabni. Enkraten film. Nego neka druga stvar mene muči. Tale Bergman. Ingmar Bergman. Pa tale Andrej Tarkovski. Ko že ravno preživljam fazo spoznavanje opusa enega in drugega. Zdaj tema je sicer o filmih. Stvar je v tem, da to po vsej definiciji nekako ne sodi sem. Gledati Bergmana in Tarkovskega predstavlja mnogo več, kot zarolati film in počakati njegov konec. Tukaj konca pravzaprav sploh ni. Ni niti zapleta. Njihova umetnost je neskončno nizanje fotografij in misli, občutkov in besed, barv in tonov, je prostor v katerem se srečata prvinskost in civilizacija, staro in novo, rjasto in zeleno, emocija in razum, sanje in stvarnost, preteklost in sedanjost, včeraj in danes, kjer sovpadeta smrt in življenje, kjer smrt brez življenja ne obstaja oziroma je življenje edino mogoče razumeti s smrtjo. Andrej Rubljev - http://www.imdb.com/title/tt0060107/ Prvo opozorilo - film traja 3,5 ure. Film po katerem se je težko opredeliti. To je film kontrastov, v katerem je skozi simbol konja prikazana vsa nedvoumna resničnost narave, lepota življenja na eni in gotovost smrti na drugi strani. Film v katerem v cerkvi sneži, film, ki v poganskih običajih, golih telesih in mesenem poželenju pokaže več ljubezni svetega duha kot v samostanu. Film v katerem kmečka norka v cerkvi spleta kito iz las mrtve ženske. Je film o srednjeveškem slikarju ikon Andreju Rubljovu, ki se odloči, da zapusti samostan/manastir z namenom, da znova najde boga. In ne spregovori 25 let. Film, ki te definitivno pusti zbeganega, za katerega najprej pomisliš da je katastrofalen, v naslednjem trenutku pa je brez dvoma najbolj genijalen film, ki si ga kdaj gledal, za katerega nisi siguren ali je pretirano realen ali kontroverzen in šokanten, istočasno pa je oboje hkrati in vse naenkrat. Kdor zdrži do konca verjamem, da se mu bo vedno znova vračal.
|
|
|
|