branje in pisanje (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

NANA123 -> branje in pisanje (20.8.2010 10:33:51)

Kdaj ste otroke naučili prve črke in kako s pomočjo knjigice,igrač ali kaj podobnega.Imam sina starega štiri leta in bi počasi začela pa me zanima kako ste se tegA lotili vi.Hvala za odgovore lp 

Luni -> RE: branje in pisanje (20.8.2010 10:57:29)

preko igre, najbolj pomembno pa je, da njega zanima.Dobiš sestavljanke - kot puzle -po zlogih , ali pa tiste zgodbice z velikimi tiskanimi in so določene stvari zamenjane s slikico (najprej "bere" te slikice), pa obrisovanje črk za učenje pisanja (se dobi podloga ter flumaster piši-briši). Vendar ne hiti in ne sili ga: če je to njegova želja, seveda zagrabi in mu nudi čimveč (tudi Ciciban, Zmajček, Pikapolonica so zezlo zelo primerni), v trgovinah poglej, se dobijo tudi knjižice, piomembna pa je najprej motorika!!!

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.8.2010 14:35:58)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

abc123 -> RE: branje in pisanje (21.8.2010 13:34:23)

Začni najprej ustno, npr. ti napišeš črko on naj si jo ogleda da jih bo znal prepoznat, nato ti govori besee, pa naj on pove prvi glas, ali daj ti prvi glas in on besedo... nato nadaljuj z zlogi... najprej vse tako da pišeš ti on samo ustno in da najprej črke sploh pozna.
Pred pisanjem pa ogromno grafomotoričnih vaj v smislu vlečemo črte, ravne, vijugaste, okrogle.. najprej na velik format nato počasi na manjšega (lahko najprej s kredo po asfaltu, nato star plakat, risalni list....). Črke se pričnejo učit šele v drugem razredu, je pa izredno važna grafomotorična spretnost. Če se boš odločila da ga učiš tudi pisat bodi pozorna na pravilen zapis črk npr. kje začneš pisat črko P - najprej navpično navzdol, po isti nazaj in trebušček... to je pomembno zato ker če se bo zdaj navadil na en način bo to težko v šoli sapremenil, potek črke pa je važen zato, da lahko potem vleče črto pri pisanih črkah. Za to je še premajhen - najprej si igrajta s črtami na velikih formatih.
V knjigarnah je na voljo ogrpomno didaktičnih iger na to temo, kakšnih zvezkov pa ne priporočam ker je drago potem pa ena številka/črka na eni strani.. razen če je njemu to privlačno.
Čimbolj na veliko, da dobi občutek za svinčnik in roko in bo čisto dovolj.... za črke bo še čas kasneje.
Obilo zabave.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (22.8.2010 14:28:23)

Anonimen -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 15:03:51)

sina starega štiri leta in bi počasi začela pa me zanima kako ste se tegA lotili vi.Hvala za odgovore lp 

Pri štirih letih - nobene znanastvene metode.
Bereš črke tam, kjer otroka nekaj zanima, npr. na igrači, sladoledu,....pač, kjerkoli.

Jaz sem enostavno prelena za neke šolske metode. To prvo. Kot drugo pa, saj bo otrok hodil v šolo ca. petnajst let, zdaj naj ga pa pri štirih morim še z zvezki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Grem raje žogo brcat.

lejla14 -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 16:03:50)

Mojega je pričela učiti tašča po kockah, na katerih so bile napisane črke. Najprej je tako poznal črko o, potem pa počasi še skoraj vse ostale oz. tiste, ki jih lahko izgovori. In to pri dveh letih. Tudi zdaj pri dveh in pol še vedno ne more izgovorit kakšnih sedem črk, in toliko jih tudi prebrat še ne more. Verjamem, da je to najbrž zgodaj, ampak ga je zanimalo.

ledenaa -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 16:08:33)

Ju nisem in niti ne bom. Mu bo v šoli dolgčas in bo delal same neumnosti

liliana -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 20:32:52)

Jaz računam, da se bo v šoli to naučila.....ne vidim razloga, da bi jo pri štirih letih to jaz doma učila....naj se pri štirih rajši igra.....

ZmajTolovaj -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 21:16:37)

Naša je kazala zanimanje že kmalu in je pri letu in pol poznala večino črk na tistih puzzlih na tleh. Nečakinja isto. Kdaj bo pa začela sama povezovat, pa nimam pojma. Niti je ne učim (sploh ne vem, kako bi jo, saj me vpraša, kaj piše npr. na knjigi, ampak vidim, da je tema).

*miska.mcc* -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 21:35:06)

moj bo sel zdaj v drugi razred, pa se niti vseh črk ne pozna za zihr.

bo že! saj zato je sola, da se v njej učijo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

blaža -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 21:59:21)

IZVIRNO SPOROČILO: abc123

Začni najprej ustno, npr. ti napišeš črko on naj si jo ogleda da jih bo znal prepoznat, nato ti govori besee, pa naj on pove prvi glas, ali daj ti prvi glas in on besedo... nato nadaljuj z zlogi... najprej vse tako da pišeš ti on samo ustno in da najprej črke sploh pozna.
Pred pisanjem pa ogromno grafomotoričnih vaj v smislu vlečemo črte, ravne, vijugaste, okrogle.. najprej na velik format nato počasi na manjšega (lahko najprej s kredo po asfaltu, nato star plakat, risalni list....). Črke se pričnejo učit šele v drugem razredu, je pa izredno važna grafomotorična spretnost. Če se boš odločila da ga učiš tudi pisat bodi pozorna na pravilen zapis črk npr. kje začneš pisat črko P - najprej navpično navzdol, po isti nazaj in trebušček... to je pomembno zato ker če se bo zdaj navadil na en način bo to težko v šoli sapremenil, potek črke pa je važen zato, da lahko potem vleče črto pri pisanih črkah. Za to je še premajhen - najprej si igrajta s črtami na velikih formatih.
V knjigarnah je na voljo ogrpomno didaktičnih iger na to temo, kakšnih zvezkov pa ne priporočam ker je drago potem pa ena številka/črka na eni strani.. razen če je njemu to privlačno.
Čimbolj na veliko, da dobi občutek za svinčnik in roko in bo čisto dovolj.... za črke bo še čas kasneje.
Obilo zabave.

Se podpišem, ker dosti tega res drži. še posebaj kar se tiče pravilnega pisanja črk. Ko se navadi narobe,..

To sem tudi ajz vedno govorila, da ga ne bom morila in da ga bom raje peljala ven brcat žogo. No pa sem se zmotla.

Zdej gre v drugi razred in že bere od četrtega leta pa pol velike tiskane, cca eno leto pa že male tiskane črke. Pa še 2x na teden k nogometu.[sm=smiley36.gif]

Žical je sam. totalno ga je zasvojilo in skozi je spraševal o črkah, kera je ta kera je una,... In za dedka mraza je takrat dobil od Mehana tisti računalnik temno moder in je tam ena igrica mojster črkovanja. ma skoraj, da lahko rečem, da se je sam navadu črk in brat velike tiskane.

No kasneje sem ga sama skušala malo vspodbudit še za male tiskane, ker sem vidla kako veselje ima do tega in je kr samo štartalo. Pred mesecem dni sem mu pa še kupla nočno lučko, ki sem mu jo že dolgo obljubljala in en strip pd Učil z trdimi platnicami, da lahko zvečer bere. Totalno je navdušen.

drugače pa še vedno obožuje nogomet in ga nismo nikoli z nobeno stvarjo morili,...[sm=smiley1.gif]

blaža -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 22:00:40)

Glede tega, da bi mu blo pa v šoli dolgčas, na srečo pri nas ne drži, ker jih je v razredu samo 7 in mu dajo tudi težje naloge, tako, da mu ni niti malo dolgčas. Pa še računanja so se v prvem učili in je bil vseeno zaposlen.

Anonimen -> RE: branje in pisanje (22.8.2010 22:07:25)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

To sem tudi ajz vedno govorila, da ga ne bom morila in da ga bom raje peljala ven brcat žogo. No pa sem se zmotla.

Zdej gre v drugi razred in že bere od četrtega leta pa pol velike tiskane, cca eno leto pa že male tiskane črke. Pa še 2x na teden k nogometu.[sm=smiley36.gif]

Nisi se toliko zmotilo - eno je, da ti otroka siliš in je to morenje, drugo, če to njega zanima.

Metuljček Cekinček -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 9:21:52)

Mojega metuljčka je zanimalo, kako se napiše njegovo ime, da se bo lahko podpisoval na svoje risbice v vrtcu in sem mu to pokazala. Potem ga je zanimalo še, kako se napiše moje ime, pa od sestrice, pa od očija in še mnogo drugih stvari in tako se je počasi naučil prepoznavati in pisati črke.

Branje ga niti približno ne zanima, saj mu zaenkrat še ne gre povezovanje črk v zloge, tako da smo zaenkrat samo na pisanju. Če ga bo zanimalo tudi branje, ga bom pa še to naučila.

Predlagam, da ga najprej naučiš, kako napiše svoje ime, potem boš pa videla, če bo pokazal kaj interesa.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (23.8.2010 13:32:42)

liliana -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 14:11:27)

IZVIRNO SPOROČILO: živka

Seveda, da se otroka v nič ne sili.

Nekateri pokažejo interes za šport, nekateri za glasbo, drugi za jezik...dobra knjiga na to temo je Ustvarjalen otrok.

Ja naj bi se pisalo v drugem razredu, zakaj pa potem na sistematiki pred šolo, ok 5 let, vprašajo ali se zna otrok podpisat?

Torej nekdo v sistemu pretirava.

Sigurno nekdo pretirava.....in zato se bodo zelo kmalu (v tem šolskem letu se mi zdi, da še ne).....že v prvem razredu učila brati in ne šele v drugem.....

Jessy -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 15:10:11)

Ne razumem, zakaj bi se tega načrtno lotili. Se mi ne zdi potrebno, če otrok sam ne pokaže zanimanja.

Moja hči je sama pokazala zanimanje za črke. Vse se je začelo pred enim letom, ko je imela 4 leta in sem jo hotela naučiti napisati njeno ime, da se bo lahko podpisovala sama. To mi je bil edini cilj. Nato je sama želela vedeti, kakšne so ostale črke in ker je imela to veselje, sem ji pokazala. Danes sama napiše in bere krajše besede, s petimi črkami, nekatere tudi s šestimi. Pozna tudi že večino malih tiskanih črk, ampak jih samo prebere, piše pa ne.

V šoli se bo učila pravilnih potez pisanja črk in lepe oblike, kajti to, kar piše zdaj, piše po svoje in niti dve črki nista enako veliki.

Aha,...pozabila sem povedati, da se je vse skupaj v bistvu začelo s preprosto igrico še preden se je naučila napisati svoje ime...Na kater glas se začne besede AVTO, in tako naprej....zelo hitro je slišala prvi glas, zadnjega pa šele zdaj sliši. To igrico sva se vedno šli v avtu, da je čas vožnje hitreje minil.

Jelcy -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 18:12:56)

Moj je pri 2 letih znal vse stevilke, ok do 10, in vse crke, naucil pa se je sam, ker meni se je zdelo definitivno prezgodaj da bi ga ucila, naucil se je s tistim telefonom fisher price, pa z  otroskim racunalnikom, s temi igracami se je sam naucil, ne zna pa jih pisat in brat, samo crkuje jih.

*miska.mcc* -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 18:25:43)

ne me napadat....
AMPAK

TISTE, KO PISETE, DA OTROK PRI DVEH , TREH STIRIH LETIH ZNA NAPISAT SVOJE IME.

(pardon, crke)

a se vam ne zdi, da jih zna narisat in ne napisat?
nobenega ne obsojam. ampak otrok zna pisat priblizno takrat, ko zna brat. ane?

zdaj, ce imate otroka, ki mi je ime npr. "hubert". bo znal napisat in prebrAT   svoje ime. ampak niti priblizno ne bo vedel kaj pise. me zanima, ce bo znal prebrat besedo trebuh. bi rekla, da ne.

plus tega, ga bojo uciteljice non stop popravljale kako se pravilno pise crke. pač od zgoraj navzdol in iz desne proti levi (alpa kontra...ne vem. se ne spomnim)

vem pa kolko problemov je imel moj najstarejsi sin, ki je znal pisat in brat pri petih letih.
ker je pisal narobe in narobe drzal svincnik itd itd... ... ...

benika -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 19:32:35)

IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc*

ne me napadat....
AMPAK

TISTE, KO PISETE, DA OTROK PRI DVEH , TREH STIRIH LETIH ZNA NAPISAT SVOJE IME.

(pardon, crke)

a se vam ne zdi, da jih zna narisat in ne napisat?
nobenega ne obsojam. ampak otrok zna pisat priblizno takrat, ko zna brat. ane?

zdaj, ce imate otroka, ki mi je ime npr. "hubert". bo znal napisat in prebrAT   svoje ime. ampak niti priblizno ne bo vedel kaj pise. me zanima, ce bo znal prebrat besedo trebuh. bi rekla, da ne.

plus tega, ga bojo uciteljice non stop popravljale kako se pravilno pise crke. pač od zgoraj navzdol in iz desne proti levi (alpa kontra...ne vem. se ne spomnim)

vem pa kolko problemov je imel moj najstarejsi sin, ki je znal pisat in brat pri petih letih.
ker je pisal narobe in narobe drzal svincnik itd itd... ... ...

Naš se je znal podpisat pri 3. letih. In znal je napisat še marsikaj drugega. Brati se je naučil pri 4. letih, male in velike tiskane črke. In ja, črke zna pisat, ne samo risat.

*miska.mcc* -> RE: branje in pisanje (23.8.2010 19:39:24)

no ja, saj to pravim.

ce zna otrok napisat makaroni, bi moral znat napisat tud mama. ce pa zna napisat makaroni, in mu reces, naj napise maroni, pa to zame ne pomeni, da zna pisat, ampak risat.

govorim postopoma. ma ce zna otrok pisat samo dolocene besede, ki jih starsi naucimo, ne vidim smisla. ce pa zna dejansko pisat, pol pa je treba vzpodujat. in super!

viv_ -> RE: branje in pisanje (24.8.2010 12:30:11)

Naša se je tudi naučila pisati kar zgodaj. Recimo pri 4,5 - 5 letih je znala napisat čisto vse, kar si ji rekel. Ampak VSE. Otorinolaringolog če hočeš...

Prebrat pa takrat ni znala nič. Približno je začela brati pred kakšnim mesecem, torej pri 6,5 letih. Je pa napredek pri branju res hiter in opazen.

Torej: pisat je znala, brat pa ne.

Tko kot jaz: odvode sem znala, integralov pa nikoli. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

slovenka -> RE: branje in pisanje (24.8.2010 22:18:48)

zanimiva tema. Mi še nismo tam, je stara 2 leti. RAzen da ima na gugalnici neko nalepko in tam ponosno kaže, glej mami A, pa to tudi A, to pa M. To zna. Pa nekaj črk. Si pa predstavljam, da imajo otroci različne interese. Jaz sem pri 5 letih zunaj laufala za atom, da me je naučil poštevanke števila 9. Ker je notri rekel, da ni težka, samo povedal mi pa ni, kako gre... še danes ata to govori. In kasneje sem obvladala odvode in integrale [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Stran: [1]