artista7
|
Najprej sem prebrala samo začetek teme, potem pa še ostalo - predvsem pa odgovarjam na začeto temo: tu te vseeno moram opomniti, ne ne more aranžmajev prodajati vsak, nekaj znanja le moraš imeti, dobro je govoriti kak tuji jezik (ne mislim angleškega). Sicer ima tudi ta medalja dve plati, bom povedala obe: prvo, sama sem kot absolventka to prodajala, prepotovala sem že marsikaj pa vseeno nisem bila v Tuniziji ali teh fensi krajih kot bogate stranke, ki so pri meni naročale aranžmaje s po 4 zvezdicami zanje in še za celo familijo, s takimi ali drugačnimi kapricami. Za vsako stranko, tudi tako s polno ritjo vsega, sem se potrudila, preštudirala tiste kataloge, povedala pošteno ceno in kaj se jim splača in kaj ne. Kdaj poklicala tudi v tujino, da sem se prepričala, a je frej ali ne. V hrvaščini, nemščini, angleščini - sem pač morala. Delo ni preprosto, očitno pa nekateri res uživajo ob tem, ko gledajo kako se nek študent trudi in bi rad nekaj stranki dobro ponudil (ker tudi nanj pritiska šef, ne misliti, da imajo samo redno zaposleni šefe). Ne misli, da si najbolj pametna, če si lahko privoščiš luksuz iz dobre agencije (ali pa tudi samo kvazi dobre) in se lahko režiš enemu študentu, ki se matra in mu je nerodno pred teboj, ker verjetno to prvič počne. Očitno nisi nikjer nikoli bila sama začetnik (jaz nimam te sreče). Sicer priznam da meni tudi včasih kje dekel dvigne (tudi razumem vsakega, ki zgubi živce v štacunah), samo pozabim isti dan- se pa sploh ne jezim na onem mestu na študenta ali pa nekoga ki se mu na daleč vidi, da je frišen tam, ponavad še vprašam, če je na novo. V lidlu sem celo v takem primeru videla, da imajo novi neko značko, da so začetniki - in od mene se mi zdi fer, da to sprejmem z razumevanjem. Druga plat te medalje pa je, da naletiš na same študente, ki se lovijo, ker jih agencije menjajo kot gate, ker so najbolj poceni delovna sila, pa ne rabijo se zanje sekirat, ker marsikdo niti za priporočilo ne bo upal vprašat, delal bo za tisti bogi denar, brez dodatka za malico in prevoz (pa tudi to pod določenimi pogoji študentu pripada, ne mislit da ne). Če komu v agenciji ne bo osebno všeč, bo letel, brez opravičila in nič jim ne more. Njihovo plačilo mislim da ne presega 4€ na uro razen če je agencija blazno fer do njih, kar pa dvomim da so v množini. Tudi primer moje kolegice, ki je več kot leto delala na tur. agenciji; ko se je ulaufala je imela izredno dobro prodajo - je zelo zgovoren. Ko ji je potekel status je šla tudi zaposlitev pa-pa, čeprav so mutili najprej, da ji bodo dali redno zaposlitev. Pa ni punca delala samo zaradi tega denarja, je tudi študirala zraven. Vam želim še veliko prijetnih trenutkov na dopustih, bi se pa podpisala pod izjavo ene od uporabnic, da dostikrat kupci sami ne vedo kaj bi radi in potem bluziju enemu delavcu tam, ki je samo človek in 1 za vse...