zaspancek1 -> RE: Kdaj ctg? (19.8.2010 11:36:23)
|
Ponavadi snemajo ctg tam nekje od 36. tedna dalje. S tem namrec kontrolirajo kako je z otrokom. Ce ctg ni reaktiven oz. je slabo (je otrok prevec miren, njegov srcni utrip je bolj ali manj enak ne glede na premike,..), lahko to pomeni, da ima otrok kaksne tezave (npr. slab pretok skozi popkovnico, luscenje posteljice, premalo plodovnice, posledicno zastoj rasti, fetomaternalna krvavitev,...)). Potem te pa posljejo se na druge preiskave (predvsem natancen UZ, odvzem krvi,...) in spet nadaljnih milijon snemanj ctg. Ce ugotvijo, da z otrokom kaj ne stima, je potreben urgentni CR (vaginalni porod je v tem primeru prehud napor za otroka), sicer pa pogostejse kontrole - kot pri meni. Je namrec tudi mozno, da ima otrok pac tak ctg, pa nihce ne ve zakaj. Lahko je samo cez dan oz. tisti del dneva bolj miren, lahko se umika tistim sondam (tak je navadno moj) in se potem cisto umiri,...skratka - se dobro, da mi je bilo to v prvi nosecnosti prihranjeno (razen v porodni, ko jim pa tudi ni bil vsec [sm=zmeden.gif], ampak je bilo potem vse ok), ctg in jaz namrec nisva najboljsa kolega [sm=smiley13.gif] Ampak, da ne bo katera panicna - pri veliki vecini je ctg cisto ok, ce pa je otrok slucajno takrat zaspan (se pravi bolj miren), pa ga zbudijo in je potem vse ok [sm=smiley1.gif]. Kar se tice popadkov, pa jih ctg vcasih zazna, velikokrat pa ne, zato se na to niti ne zanasajo. Meni je npr. ze risal kar konkretne popadke (ce gledas tisto drugi stevilko, je bila tudi malo prek 100), pa sem v bistvu cutila samo rahlo otrdevanje trebuha.
|
|
|
|