ronja
|
leotia, jaz bi se na tvojem mestu najprej prepričala, če ta tadva zobka res čisto nerešljiva: pelji ga na stomatološko kliniko v Lj., tam baje marskaj rešijo. če ne dobiš napotnice, pa pelji magari samoplačniško. Zobki, če so gnili in se ne da več dat plombe, ker je vsega kariesa že preveč, potem bojo itak zgnili do konca, to je res. Se pa splača dobit drugo mnenje. S pucanjem teh dveh zobkov ne boš rešila, lahko pa mogoče malo ustaviš napredovanje kariesa. Pa vsekakor lahko rešiš druge zobke! Tako da umivat se splača! Jaz nisem bila tako pridna, da bi čisto od prvega zobka umivala zobke 2x na dan. smo jih pa umivali vedno zvečer. Najprej je šlo super, pol en čas ne in je bilo dretje, zdaj je spet ok. Probaj stvar naredit zabavno, pa da vsaj malo sodeluje. ker če sodeluje, veliko lažje dobro spucaš! Mojima zdaj je pesmica umit zobe - si radi umivata in lepo odpreta usta, da lahko res 10x potegneš vsak zob iz notranje, zunanje strani in po grizni ploskvi - čisto po reglcih ). Ampak ni bilo tako od začetka - zato ne obupat! Zdaj pa kadarkoli si jaz umivam zobe, priletita še onidve in si jih hočeta še onidve. In potem hočeta, da jima še jaz "pokorigiram"... včasih prav zamudno, bi mi včasih kar pasalo, da ne bi bili tako redni. Ronja je včasih koma zmatrana (to je zelo redko, po navadi kar traja, predno zaspi), pa noče it spat, ker je treba še zobke umit. Midva se prej spogledava, a jo damo kar spat - ona pa: ne, še zobke... Ja, ok, pa še zobke, seveda, sva pozabla . Zmisli si zgodbice o zobkih in umivanju in črvičkih..., pa nagrade,če si bo pustil zobke umit (in na začetku hitro končaj, da bo ja dobil nagrado, potem pa vsak dan kak zobek več poščetkaj, pa bo šlo), predvajaj mu Sapramiško, pa naj on v trgovini izbere zobno ščetko in zobno pasto - pa na začetku lahko brez zobne paste umivaš. jaz sem jima dolgo brez zobne paste umivala, ker se mi je zdelo boljše, da si jih dobro brez umijemo, kot pa da neki na hitro s pasto, ker pač Ronjo vse "peče". in se mi zdi, da je bila to pametna odločitev, ker tako ni umivanja zasovražila. Mam rajši, da se zmenimo, ker gre potem vse lažje. Potem ukini flašo s sladkimi stvarmi not - samo voda ali nesladkan čaj - to tudi če bo ponoči pil, ne bo hudega. Duda je bolj problem zaradi ugriza, pa ni treba zdaj še tega vzet, rajši postopoma. Ne mu dajat mleka v flašo, to je tudi kariogeno. Ne mu dajat niti pod razno kakega čokolinota not! Vso hrano naj je, vso pijačo, ki ima okus, naj pije iz lončka. Tako pravilo imamo mi in se ga morajo tudi boge babice držat (klinc, to je bil izrecni nasvet zobozdravnika in bo že preživela - ne prepovedujem ne sladkarij, ne soka, samo sladkarije ne smejo bit trde - trdi bonboni in lizike odpadejo -in pa sok je lahko iz kozarca, ne smejo ga pa dat v flaško). In zaenkrat je super. Potem pazi, da mu čez dan daješ čim več stvari za grist - naj jabolko poje tako -celo, da ga grize. Saj ga ne bo celega pojedel, samo da grize - to zelo okrepi zobe, pravijo zobozdravniki, pa še ugriz se boljše naravna. Jabolko, surov korenček, paprika, itd... Vse to lahko ti mali lepo grizejo in navadno zelo uživajo zraven. seveda to tudi ti jej, da bo imel vzgled. obloge: Lejla dobi rumene zobke (kljub ščetkanju), kadar ji dajem železove kapljice! Ko nehamo, je spet vse ok. Ampak tu pač zmagajo kapljice, nimaš kaj. Pa še posebej dobro pucamo takrat zobke.
|