starševstvo navezanosti... (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Maš -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 6:30:38)

...ali t.i. attachment parenting - ali poznate? Ali prakticirate? Kako se vam zdi?
Zadnje čase berem knjige na to temo in ugotavljam, da je zame to kar samoumeven način vzgoje in da sem ga izvajala, še preden sem vedela, da obstaja. :)- Zdaj, ko vem vse več, se pa vse bolj navdušujem.
Še kakšna navdušenka/navdušenec?
Lp!

CUKRČEK -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 6:35:03)

Nič jasno:zmeden:

Aleksandrin -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 6:50:47)

Če malo pojasniš...8):zmeden::zmeden2::ups:

Maš -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 7:07:27)

CUKRČEK, to je način vzgoje, mislim, da prihaja iz ZDA, temelji pa na povezovanju med starši in otrokom. O tem pišeta npr. William Sears in Elizabeth Pantley (njune knjige imajo tudi v RR knjigarni) - in najbrž še kdo, jaz zaenkrat poznam samo to.
Zagovarjajo npr. takojšen odziv na dojenčkov jok (ker dojenček z jokom izraža svoje potrebe in ne izsiljuje), dojenje, dokler to ustreza otroku in materi, skupno spanje... Menijo, da mora otrok najprej imeti občutek varnosti, da bo kasneje lahko postal samostojen - v nasprotju z nekaterimi, ki trdijo, da je treba dojenčka že zgodaj učiti samostojnosti s tem, da sam zaspi, se sam potolaži. So tudi proti kaznovanju - ker je tisto, kar je otrok storil narobe, že samo po sebi kazen. Če kaznujemo, pa otrok dobi občutek, da je s tem odplačal svojo napako in da lahko dela stvari narobe, dokler bo pripravljen za to plačati. (In kasneje misli, da ne sme voziti prehitro zaradi policajev, ne pa zaradi varnosti!)
Je pa to precej uravnotežen način vzgoje in nikakor ne permisiven.
Tako, nekaj poudarkov za tiste, ki prvič slišite za te stvari.

Lep dan!

CUKRČEK -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 7:22:51)

Aha:smajlizžarnico:
Jaz mislim, da vsaka mati ve, kaj je najbolje za njenega otroka in kako ga vzgajati. Prav tako starši vedo, kdaj otrok izsiljuje in kdaj ne......kdaj zasluži kazen in kdaj ne... Podpiram pa eno varjanto nekje vmes, ne extremov8)

Meggi -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 7:34:05)

Hvala za uradno pojasnitev IZRAZA.

Meni je pra
Zelo se strinjam s tem načinom. Otrok res gre skozi različna obdobja odraščanja sprejemanja novih spretnosti,... In starši imamo to čast da mu pri tem na čim bolj srčni način pomagamo.

In zelo si nagrajen ko dobiš prve odzzive - nagrado otroka.

Npr. Spontano reče; " Mami moja si". Gre k starmu atu in ga objame, te objame, čuti ko si res žalostna in te pride pobožat,.... Meni je to SRČNO za triletnega otroka. Senzibilnost do ljudi in spoštovanje do vseh- lepa lastnost.

Pristen in topel odnos z otrokom in v družini nekaj najlepšega.

Res imamo tudi napade trme, pa izbire hrane,... Pa bo treba not tu in tam mal pošpegat za idejami kako na prijazen način reševati.

Žal poznam družine ki to še rešujejo s pasom ( baje rahlo).

VSE LEPO VSEM DRUŽINAM.

rija -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 8:46:30)

Jaz pa zgovarjam zmernost pri vzgoji. Ne pa silenje v katerokoli skrajnost: ne vse pustiti in ne vse prepovedovati. Poskušati najti zlato sredino. Verjamem, da pa to ni lahko.
Ne predstavljam si, da otroku vse dovoliš, da takoj skočiš ko pisne, kajti kot vidim, otroci začnejo tako skakanje prehitro izkoriščati. Vseeno mislim, da so pametnejši kot si mislimo.
Ne predstaljam si tudi, da otroka ignoriraš.
Nobena radikalna stvar v življenju ni dobra, mislim, da tudi njuna metoda ne.

Sicer pa naj si vsak svojega otroka vzgoji kot hoče, saj bo vse posledice svoje vzgoje itak sam nosil! Pa njegov otrok.
Debata pa se lahko razplete v nedogled....vsak starš je zase itak najbolj pameten.:)

Pupica -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 10:49:46)

Nisem vedla kaj je to...ko si razložila.Ti prikimavam. Še ena navdušenka. Seveda pa mi stara garda govori, da bom boga, ker bo navajena da bo na vsak stokec pričakovala, da bom skočila.
Zaenkrat še ni tako. Zastoka le ko me nujno rabi.

LP
:rozica:

Aleksandrin -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 12:06:38)

Vse lepo in prav, ampak, ko so vpleteni Američani se zame zgodba konča. Saj ne, da sem rasistka samo, če ste mogoče videli kakšne filme od Michaela Moore vam bo vse jasno s kakšnim mišlenjem in prepričanjem so odrasli.
LP :sloncek:

snorlax -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 13:02:14)

Maš, zdaj ko si razložila, je malo bolj jasno.

Jaz sem za neko vmesno pot. Sem pa bolj "mehka", tako da otroci že vejo, kako me lahko sučejo okoli prsta. Je pa ati malo manj "mehek", pa se to zgliha, da je neka srednja pot.

L.p.:)

Maš -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 13:45:06)

Aleksandrin, jaz sem tudi zelo zelo skeptična do vsega, kar pride iz Amerike. Se strinjam, da imajo precej drugačen način življenja in mišljenja kot mi, ampak v nekaterih stvareh imajo pa vendarle prav (čeprav težko priznam...).

Sicer pa upam, da se zavedate (tiste, ki danes prvič slišite za to), da komentirate mojo kratko predstavitev "starševstva navezanosti" in da še zdaleč nisem napisala bistva, ampak samo nekaj poudarkov. Kot sem že napisala, je to uravnotežen pristop, ne skrajen. Tistim, ki vam je všeč, priporočam kakšno knjigo o tej temi. Vzgajamo tako ali tako vsi predvsem po lastnem občutku, a včasih dobiš v knjigah (ali od drugih staršev) presenetljivo dobre ideje. :bravo:

Lp!

Annny -> starševstvo navezanosti... (25.7.2005 14:23:29)

Meni se zdi prava neka vmesna varianta:)

Stran: [1]