Prekinitev porodniške (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Moycaa -> Prekinitev porodniške (5.8.2010 10:29:11)

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s prekinitvijo porodniške. Zaposlila bi se za 4 ure. Alo mi potem pripada nadomestilo za 4 ure, ali je pripadajo dnevi, ki jih koristiš do otrokovega 8. leta starosti?
Hvala!

buči -> RE: Prekinitev porodniške (5.8.2010 11:15:53)

Jaz sem šla delat, ko je bil mali star 8,5 meseca. Preostanek dopusta za nego in varstvo otroka je preračunala na delovne dni in te sedaj lahko koristim do njegovega 8. leta. Kako je pa s polovičnim delavnikom, ne vem. Vem le, da ti država plača vse prispevke do polne zaposlitve, ampka plača je pa polovična.

petea -> RE: Prekinitev porodniške (5.8.2010 12:15:25)

Moycaa,

gre za dve ločeni stvari:

1. Preneseš lahko 75 dni dopusta, ki ga lahko koristiš do otrokovega 8. rojstnega dneva.

Na CSD neseš lastoročno napisano vlogo z izjavo, s katerim dnem in zakaj boš prekinila dopust (zaposlitev ou. potreba po delavcu s strani delodajalca je dopusten razlog za prekinitev dopusta).

Se ti pa za ta prenesen dopust potem upošteva osnova za bolniško, torej boš dobivala nižje nadomestilo. Ko boš koristila ta dopust, boš doma cele dneve. Lahko pa se odločiš, ali boš koristila dopust v celoti na enkrat ali po dnevih (v tem primeru ti pripada manj dni, jih namreč preračunajo na delovne dni).

2. Prav tako na CSD urediš pravico do krajšega delovnega časa; država ti bo plačala prispevke za ure, ko boš doma, plače pa dobiš za toliko ur, kolikor jih boš oddelala - v tvojem primeru 4 na dan.
Če imaš enega otroka, lahko skrajšan delovni čas koristiš do 3. otrokovega rojstnega dne, če imaš vsaj dva otroka, pa do 6. rojstnega dneva najmlajšega.

Moraš pa se najprej glede tega dogovoriti z delodajalcem, če se sploh strinja s tem ter ti mora pisno odobriti skrajšan delovnik. Ob tem tudi podpišeta aneks k pogodbi.

Stran: [1]