roberta -> RE: Klopi - ali pretiravam? (25.7.2010 9:34:40)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Še ena T Moja 4-letna hčerka je zdaj poleti občasno pri babi in dediju. Problem je, ker skoraj vsakič stakne kakšnega klopa. /.../ Kaj naj naredim? jo cepiš za klopni meningistis? borelia je pa mislim, da je itak taka, da če jo že nekdo že stakne, potem dobiš tisti okrogli madež okoli pika klopa - greš do zdravnika in dobiš antibiotike. samo tistega madeža ne smeš spregledati. ne vem, no. saj meni so tudi zoprni, pa tudi mi ni čisto vseeno, če otroci kazga dobijo in me je malce strah, ampak, da pa otrok zaradi tega ne bi smel iti ven [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] ta mi je pa čist prehuda. saj z avtom jo tudi pelješ, pa je možnost, da se zaletite. pa čez cesto tudi hodi, pa je možnost, da jo kdo povozi itd. saj razumeš, kaj hočem povedati? imata pa starša prav glede tega, da klopa lahko dobiš tudi na travi pred bajto. sicer je manjša možnost, je pa. moja znanka ga je dobila pred bajto v mestu - in dobila borelio (sledili so antibiotiki in je bilo vse ok). jaz se držim tega: cepljenje + obvezen natančen pregled in prhanje telesa po tem ko pridemo iz kakega "gozdnega" izleta. če me spomim ne vara, naj bi veljalo, da če je klop odstranjen v 24 urah od prisesanja, je možnost za kakršnokoli bolezen minimalna.
|
|
|
|