ronja
|
mi gre pa nekaj čez glavo, sicer vsa pohvala obema reševalcema ampka vseeno, ko sta ga potegnila na plano ni kazal znakov življenja, če malo razmišliš rabiš nekje cca 3-5 min da se srce čisto ustavi. Kaj sta pa delala teh 5 min?? Čas do zastoja srca je odvisen od starosti in kondicije otroka, temperature vode in še česa. Pri teh temperaturah, ko je metabolizem višji, je lahko čas krajši od 3 minut, v ledenomrzli vodi pa so zelo male otroke lahko rešili še precej pozno (ampak dojenčke, ta je pa že 6 let star - fiziološko kar se tega tiče bolj podoben odraslemu). Kaj sta med tem delala? Mogoče sta gledala drugi bazen, mogoče je en od njiju karal razigrane otroke, naj nehajo skakat v vodo, da ne bo kdo na koga skočil, itd... Lahko sta samo gledala drugam ali vzela steklenico vode iz torbe - ne vem, če si lahko 8 ur na dan 100% skoncentriran, da takoj vse opaziš... Predvsem, ker to, da je nekdo pod vodo, še ne pomeni, da se utaplja... torej moraš videt, da je negiben - kar spet traja par sekund - pa da prideš do njega, je spet par sekund in da ga potem še ven potegneš, je takoj minuta - od takrat ko ga že opaziš in že reagiraš. Da ga opaziš je pa lahko tudi takoj minuta ali dve, pa si lahko zelo pozoren. Če bi kdaj delala kaj podobnega ali če bi imela več otrok hkrati na bazenu, bi ti bilo jasno, kako hitro se ti zgodi, da enega od njih ne vidiš eno celo minuto (kar je popolnoma dovolj). Ravno zato so na plavalnih tečajih vedno tako organizirani, da je eden od učiteljev vedno zunaj, ne v bazenu, da ima pregled, če kdo potone. Njegova naloga je, da jih samo non stop šteje, ali so še vsi. Meni se je na tečaju plavanja dojenčkov zgodilo, da se je mamici zraven mene otrok obrnil okoli v obročku ravno v trenutku, ko je ona šla nekaj odložit na rob bazena. Sem ga obrnila okoli, ni bil noben problem, samo če ne bi bilo ravno nekoga zraven, bi se tudi mali začel utapljat - čeprav je bila mama zraven njega, dobesedno en meter stran! Ampak predno ugotoviš, da je nekaj narobe in prav reagiraš, je takoj vsaj 30 sekund - to gre hitro! Umre otrok ne takrat, se pa začne utapljat, če vdihne vodo, jasno.
|