Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

CHARLIZE -> Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 16:11:52)

Živjo,

mene pa zanima sledeče. v kratkem bom  začela delati s skrajšanim delovnikom. 20 ur na teden. Zanima me, če mi v tem primeru pripada malica in prevoz? Nameravam tudi zanositi,...kako bo to vplivalo potem na porodniško? Kaj CSD upošteva?
LP

Kerensa* -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 16:12:28)

IZVIRNO SPOROČILO: CHARLIZE
Zanima me, če mi v tem primeru pripada malica in prevoz?

Ja.

Lu -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 16:17:33)

No sama sem ravno na tem. Pripada ti prevoz, malica, regres. Glede porodniške pa dobivaš pač minimalno, cca 570 eur, če se ne motim. Seveda je pa tudi odvisno od plače kakšno boš imela. Saj ti bo zdaj za 20 ur dela plačeval delodajalec prispevke, za drugi del pa CSD. Na porodniški se gleda oboje. 

Če se motim naj me katera popravi.

soncek.djukelica -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 17:08:27)

pripada ti celotna malica in prevoz!
pri ponovnem nastopu porodniške, se pa šteje le plača za titih 20 ur, ki jo boš dobivala! ker ostalih 20 ur je samo prispevkov in za njih ne dobiš plačila!

JAPE -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 21:36:28)

Tudi mene je to zanimalo, kako je z naslednjo porodniško.
Torej imaš ravno tako samo polovično? To je pa katastrofa!

nina166 -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 21:40:41)

IZVIRNO SPOROČILO: JAPE

Tudi mene je to zanimalo, kako je z naslednjo porodniško.
Torej imaš ravno tako samo polovično? To je pa katastrofa!

Ne to ni res. Pri porodniški se upošteva kot osnova tvoja bruto plača (ki je seveda samo polovična, če delaš za 4 ure na dan) in pa osnova od katere ti država plačuje prisevke.

zmajaz -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 21:56:24)

Ne, porodniška potem ni polovična,  če koristiš krajši delovni čas zaradi starševstva - kot pravi nina166, je porodniška pol tvoje plače (torej plača za 4 ure) + pol minimalne plače, ker imaš za drugo polovico plačane prispevke od minimalne plače, za izračun višine porodniške pa se upošteva osnova, od katere so plačani prispevki, ne tisto, kar ti dobiš ven.

JAPE -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 22:05:53)

o hvala nina!
Torej dobiš skupaj kot bi delala po 8 ur?

nina166 -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (9.7.2010 22:15:31)

IZVIRNO SPOROČILO: JAPE

o hvala nina!
Torej dobiš skupaj kot bi delala po 8 ur?

Ja, če imaš minimalno plačo. Osnova za izračun porodniške je polovico tvoje bruto plače in polovica minimalne plače, od katere ti država plačuje prispevke. Če je bila tvoja plača za 8 ur npr. 1.000,00€ bruto in delaš zdaj samo 4 ure na dan, je tvoja plača sedaj 500,00€ bruto. Država pa ti potem za preostale 4 ure plača prispevke od polovice minimalne plače...to je 367, 08€ (minimalna plača je 734,15€). Torej bi bila v tem primeru osnova za porodniško 500,00€ in 367, 08€...vendar je to bruto osnova in ne to, kar dobiš ti izplačano.

JAPE -> RE: Skrajšan delovni čas, malica, prevoz,... (10.7.2010 9:46:34)

razumem, hvala za razlago!

Stran: [1]