skrajšan delovni čas (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

rožica2 -> skrajšan delovni čas (8.7.2010 8:28:11)

septembra zaključim porodniško in bi delala na 4ure.na socialni so mi povedali da to urejam z delodajalcem.bila sem na upravi, vendar so mi rekli da naj se oglasim drugi teden ko se bojo pogovorili.dali so mi vedet da ne bo nič iz tega.sedaj pišen prošnjo za to,na socialni mi je rekla da če ne bojo ugodili da naj se obrnem na inšpektorat.
ali je imela katera takšne težave in kam ste se obrnale?skrbi me namreč da če tudi grem na inšpekcijo ne bo nič!kam se še lahko obrnem?

Klemy82 -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 8:41:54)

Rožica, o tem je bilo že kar veliko povedanega na forumu, malo pobrskaj.
Na kratko, to ti pripada po zakonu in delodajalec ti je dolžan omogočiti skrajšani delovnik. V kolikor boš imela težave, se res obrni na inšpektorat, ti bodo pomagali, bodi brez skrbi.

zmajaz -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 8:42:58)

Ti se kar obrni na inšpektorat, če bodo težave, navodil inšpektorja pa ne bodo mogli prezreti, če ne želijo biti kaznovani, ker zakon glede tega delodajalcu sploh ne daje nobene izbire, ampak ti je to DOLŽAN omogočiti.

rožica2 -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 8:43:07)

ja vem da je veliko napisanega,samo skrbi me da ne bi bilo potem nič,kljub inšpekciji

kristinaj -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 9:04:09)

to je tvoja pravica, ne morejo ti je vzeti, lahko te pa potem j... po drugi strani...

Nika v službi -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 9:34:08)

Jaz pa vedno zares težko razumem tiste, ki vidite vedno in samo sebe, svoje pravice, interese in ne vem kaj še. Dobro, že res, da ti po zakonu pripada možnost uveljavljanja 4 urnega delovnika, ok, razumem. Ampak, za božjo voljo, dajte malce razumet tudi delodajalca, ki na osebo, ki se vrača s porodniške, računa in jo pričakuje za polni delovni čas (plus še kaj zraven, kot je to dandanes že normalno). Gledati samo sebe in groziti z inšpekcijami in prijavami meni ne sede, sploh če se dolgoročno vidiš v podjetju, kjer delaš. Nekoga prijaviti in iti na nož, potem pa v tej isti sredini normalno delati, menim, da ni mogoče.

Zato vedno znova pravim - poskusite najti rešitev, četudi kompromis. Meni se zdi, da je v teh časih pač potrebno imeti malce več širine, razumevanja, odprtosti.

Je pa seveda stvar odvisna od splošne klime v podjetju in tvojega odnosa do njih že pred porodniško. Če ti je to pač zgolj in samo služba, da hodiš tja izključno zaradi denarja, da ti dol visi za sodelavce in odnose na splošno in da je to obojestranski občutek, potem razumem. Če pa temu ni tako, potem ne razumem.

vesna_b -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 9:47:10)

do otrokovega tretjega RD ti res pripada ta pravica, sam če greš na inšpektorat, me zanima, če resno pričakujete, da bo še naprej lahko delala tam? mislim, da je noben delodajalec ne bi dolgo gledal.

pa se probaj zmenit za 6 urni delovni čas, če je za 4 urnega kriza. (lahko delaš najmanj 4 ure, ali 5, ali 6, z ali pa normalen 8 urni delavnik)
pri nas smo imeli eno, ki je delala po 4 ure, pol je pa hodila jokat, da dobiva tako nizko plačo. ja, punca, saj si prej vedela, da dobiš plačo sam za 4 ure. pač je pol nižja. si je kmalu premislila, in začela delati spet po 8 ur

Kerensa* -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 9:50:13)

IZVIRNO SPOROČILO: Nika v službi
dajte malce razumet tudi delodajalca, ki na osebo, ki se vrača s porodniške, računa in jo pričakuje za polni delovni čas

Mislim, da je delodajalec, ki to pričakuje v današnjih časih, nerealen. Ženske, sploh matere, imamo toliko pravic, da... Če mati ni ravno v finančni stiski, potem bo izkoristila skrajšan delovni čas in realnemu delodajalcu bo to jasno že takrat, ko jo bo vzel na delovno mesto. Je pa po drugi strani tudi jasno, da je to eden od ključnih razlogov, zakaj delodajalci raje zaposlujejo moške. V tem primeru pa ženske vpijemo o diskriminaciji. Je*at ga, kakorkoli obrneš, za nekoga ni prav.

N.M. -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 10:04:20)

Po zakonu ti je delodajalec dolžan zagotoviti polovični delovni čas do 3 leta starosti otroka, in na to mora delodajalec računat. Ko pride delavka iz porodniške, se mora delodajalec zavedati, da gre lahko na zmanjšani delovni čas kadarkoli v roku teh 3 let, in temu primerno planirati. Prav tako se mora zavedati, da bo lahko ta delavka večkrat na bolniški zaradi otroka in jo bo moral nekdo nadomeščati.

Se zavedam tako delodajalčevega kot delavčevega vidika, ampak vsi moramo delati po zakonu. In če delodajalec krši zakonodajo, se ga prijavi na inšpekcijo, za to pa imamo pristojne institucije. Res pa je, da potem s tem ogroziš klimo v podjetju, ampak če je delodajalec pripravljen kršiti zakon in kratiti delavkine pravice, potem itak ne vem, če si želiš ostati v takem podjetju, zato ne vidim razloga, zakaj se ne bi postavila zase.

In res je kar je rekla Kerensa*, mlade mamice imajo toliko pravic, da glava boli, in kar tako jo odpustiti ne more noben delodajalec, seveda brez tožbe.

Je pa tudi res, da veliko mladih mamic, ki grejo na polovični del. čas potem kmalu preidejo nazaj na polni, ker je plača pač polovična.

vesna_b -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 10:09:33)

ti dam prav, zakaj ne bi izkoristila, če lahko. sam ni nujno, da vzameš polovični delovni čas, lahko je različno, od 4 do 8 urni.

aja, za odpoved - kar tako ne gre, da se pa kak razlog hitro najt... za zihr ne more samo nosečnice in doječe matere

upam pa, da se boste lahko dogovorili prez inšpekcij - v končni fazi podjetje s teboj ni ma nobenih dodatnih stroškov, saj ti prispevke za preostale ure plačuje država

polho3006 -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 10:36:00)

Jaz pa vedno zares težko razumem tiste, ki vidite vedno in samo sebe, svoje pravice, interese in ne vem kaj še. Dobro, že res, da ti po zakonu pripada možnost uveljavljanja 4 urnega delovnika, ok, razumem. Ampak, za božjo voljo, dajte malce razumet tudi delodajalca, ki na osebo, ki se vrača s porodniške, računa in jo pričakuje za polni delovni čas (plus še kaj zraven, kot je to dandanes že normalno). Gledati samo sebe in groziti z inšpekcijami in prijavami meni ne sede, sploh če se dolgoročno vidiš v podjetju, kjer delaš. Nekoga prijaviti in iti na nož, potem pa v tej isti sredini normalno delati, menim, da ni mogoče.

Ali delodajalec ob pričakovanjih da bo mlada mamica delala polni delovni čas, plus še kaj zraven, razume mamico, razume majhnega otročka ki mora biti brez mamice polni delovni čas in še kaj zraven????Čigavi interesi so pomembnejši, delodajalčevi ali je pomembnejši otrok???

rožica2 -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 13:18:13)

nika v službi-jaz nebi delala skoz 4ure,bi delala po 6ali 7 ur.kar se pa tiče delodajalca pa je tako,če bi bila to majhna firma bi se dalo use drugač zmenit pa tudi odnos po moje bi bil boljši,tako pa je tu že od začetka eno samo izkoriščanje in j.... delavcev tako da se meni prav nič ne smilijo in nevem zakaj zdaj zarad njih nebi delala manj če mi to pripada.oni nas itak po drugi strani izkoristiji dvakrat več!

rožica2 -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 13:21:34)

pa še to,posledice bojo pa tak al drugač,pri plači in na delovnem mestu ampak žal jaz otroka nimam kam dat ,tako da se že psihično pripravljam na" neprijazne" odnose,kar pa tudi ne bo novost

Nika v službi -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 15:12:27)

Mislim, da sem dovolj jasno povedala, v kakšnih primerih se pač lažje odločiš za "hard way". Torej, klima je že zdaj nikakva, v službo hodiš, ker pač nekje moraš zaslužit denar, zmenit se ne da ničesar, izoriščanje je veliko. V takem primeru podpiram tvoje pravice, v vseh ostalih, normalnih, pa podpiram kompromis in ne najprej sklicevanje na milijone pravic, ki jih imamo matere.

Da ne bo pomote, podpiram zdravo klimo v podjetju, ne izkoriščevalski odnos. Ampak na zaposlitev vedno gledam kot na partnerstvo, meni dobro, tebi dobro, to je win-win kombinacija. Ko pa nekdo gleda zgolj in samo na svoje interese (po načelu: saj mi pripada po zakonu), potem to ne more biti dobitna kombinacija. Včasih se da priti do uspeha tudi z malce več diplomacije, potrpežljivosti, izvirnosti.

Pa verjemite, vem, o čem govorim, sem dala kar nekaj skozi do tu, kjer sem zdaj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

jakaracman -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 20:22:20)

Mislim, da sem dovolj jasno povedala, v kakšnih primerih se pač lažje odločiš za "hard way". Torej, klima je že zdaj nikakva, v službo hodiš, ker pač nekje moraš zaslužit denar, zmenit se ne da ničesar, izoriščanje je veliko. V takem primeru podpiram tvoje pravice, v vseh ostalih, normalnih, pa podpiram kompromis in ne najprej sklicevanje na milijone pravic, ki jih imamo matere.

Da ne bo pomote, podpiram zdravo klimo v podjetju, ne izkoriščevalski odnos. Ampak na zaposlitev vedno gledam kot na partnerstvo, meni dobro, tebi dobro, to je win-win kombinacija. Ko pa nekdo gleda zgolj in samo na svoje interese (po načelu: saj mi pripada po zakonu), potem to ne more biti dobitna kombinacija. Včasih se da priti do uspeha tudi z malce več diplomacije, potrpežljivosti, izvirnosti.

Pa verjemite, vem, o čem govorim, sem dala kar nekaj skozi do tu, kjer sem zdaj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Točno to [sm=bravo.gif]in zato tudi si verjetno kjer si.

Anonimen -> RE: skrajšan delovni čas (8.7.2010 20:59:26)

IZVIRNO SPOROČILO: polho3006

Ali delodajalec ob pričakovanjih da bo mlada mamica delala polni delovni čas, plus še kaj zraven, razume mamico, razume majhnega otročka ki mora biti brez mamice polni delovni čas in še kaj zraven????Čigavi interesi so pomembnejši, delodajalčevi ali je pomembnejši otrok???

Ko začneš takole vpit, bi ti rekla - vse možnosti imaš, da si 100% mama in prav nihče na tem svetu te ne ovira pri tem. In otrokov neposredni interes bo tako izpolnjen, absolutno.

polho3006 -> RE: skrajšan delovni čas (9.7.2010 9:03:08)

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: polho3006

Ko začneš takole vpit, bi ti rekla - vse možnosti imaš, da si 100% mama in prav nihče na tem svetu te ne ovira pri tem. In otrokov neposredni interes bo tako izpolnjen, absolutno.

kOLIKOR VEM VPITJE TUKAJ POMENIJE TAKŠNE ČRKE, ALI NE? Ja sem mama in sigurno želim biti 100% mama, ampak je čas takšen da je to skorajda nemogoče.  Se bom pa trudila po svojih najboljših močeh da bom lahko svojemu otroku dala največ sebe, svojega čas, v dobi ko to najbolj potrebuje.
Ne bom papodpirala delodajčlec ki bi želeli da...in ti si verjetno ena izmed njih, ne?

marty5 -> RE: skrajšan delovni čas (9.7.2010 9:11:20)

Tudi sama sem koristila pravico do krajšega delovnega časa - v dogovoru z delodajalcem. Strinjam se, da je potrebno najti eno vmesno pot. Kmalu smo se dogovorili, da namesto krajšega urnika, prerazporedimo delovni čas na meni bolj ustrezen način. Tako smo bili vsi bolj zadovoljni.

Kot mamica dveh vrtičkarjev sem v zimskem času veliko na bolniški. In tudi pri tem mi gredo v službi zelo na roko - včasih kaj nadoknadim popoldan, ko pride mož domov, včasih naredim kaj od doma...skratka, če gre fleksibilno z obeh strani, se da marsikaj zmenit. Je pa to seveda dvostranski odnos daj-dam....

Poskusi se dogovorit, ker bo življenje v službi veliko lažje in lepše.

soncek.djukelica -> RE: skrajšan delovni čas (9.7.2010 17:25:35)

po zakonu je delodajelec dolžan odprti delovno mesto, če ga trenutno nima takšnega, ki bi ustrezalo uram, za katerega se menita!

se pa moram strinjati z marty, razloži jim,da je otrok majhen in si lahko kar prepričana,da bo kar dosti bolan, sploh če ga boš imela v vrtcu! moja izkušnja iz pretekle zime je takšna, da sta večino zime bile doma, vse živo sta privlekli in bilo je res fino,da sem bila z njima! vprašaj jih, če želijo da delaš, ali da boš doma na bolniški! sicer pa noben ne mara, da kdo jemlje bolniško kar naprej!

Stran: [1]