arruba
|
Zdravo, jaz sem delala PDI pred tremi leti in pol (uhh kako čas leti) - sicer nenoseča, trenutno pa se ravno uči moj , tako da sem se zdaj spet vsega spomnila, kako je bilo. Pa ni bilo najbolj fajn, priznam. Učit sem se začela 15. julija in imela pisnega novembra in ustnega decembra, s tem da prvi mesec sploh nisem mogla preklopit od službe na študij in sem se efektivno uspela učit max. 3-4 ure na dan. Kasneje pa seveda bistveno več - sploh med pisnim in ustnim je bila pri meni cela norija - 14 ali več ur na dan..Imela pa sem narejen upravni izpit, tako da sem bila na ustnem oproščena dveh področij (upravno in evropsko, zdaj ti sicer oprostijo samo še upravno, ampak se vseeno splača, ker sicer začneš hitro mešati institute ZPP in ZUP-a). Pred PDI-jem sem delala v odvetniški pisarni in ti lahko povem, da sedaj, ko se uči moj , vidim, da rabiš bistveno več časa, če ne delaš v pravosodju, ker se moraš ogromno stvari naučit iz zakonov in literature, medtem ko so sodniškim in odvetniškim pripravnikom popolnoma jasne iz prakse. Ne vem sicer, v katerem mesecu nosečnosti si in kdaj nameravaš iti na izpit - če si še bolj na začetku nosečnosti, bi ti rekla, da se potrudi in pohiti ter naredi PDI čim prej. Če pa planiraš izpit že v zadnjih mesecih nosečnosti, bi jaz na tvojem mestu raje počakala in ga šla delat kasneje, saj se lahko med porodniško tudi organiziraš tako, da ti par ur na dan nekdo pazi otročka, ti pa se učiš - tako je zdaj naredila moja sodelavka, ki gre na izpit septembra. Zdaj 'pa lahko greš delat npr. upravnega pa v miru narediš kolokvije in tečaj za pisanje sodb, ker če nisi imela stika s sodiščem in pisanjem sodb, boš brez tega na izpitu le stežka uspela, saj je treba vsaj približno vedeti, kako izgleda sodni spis. Zakaj tako mislim: glede na to, da je treba imet kar "zicleder", ti bo verjetno težko, če se boš morala intenzivno učit v zadnjih mesecih nosečnosti, ker boš težko sedela več ur skupaj. Računaj na to, da se pisni sedaj piše na PF v predavalnici, kjer si blazno utesnjen, s trebuščkom pa bo še toliko težje..pa da v nosečnosti postanemo ful pozabljive, pa seveda, da je ta izpit izredno stresen, kar najbrž ni najboljše za otročka..res pa je, da poznam tudi punco, ki je šla na ustnega v 9. mesecu z megatrebuščkom in iz'pit naredila v prvo. Srečno obema, pa držim pesti, da vama bo uspelo!
|