pelin -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 16:01:57)
|
Se strinjam z vsemi predhodnicami, saj se mi zdi, da nobena ni zagovarjala tega, da bi bilo bolj pametno otroka čez počitnice imet v vrtcu. V vseh vrtcih v katerih sem do sedaj bila, je med poletjem živa anarhija s kadrom. Včasih se ti zgodi, da tudi en dan v tednu ne delaš v isti skupini in z istim človekom. Nemalokrat pa se mi je celo zgodilo, da sem bila pol delovnega časa v eni enoti, pol pa v drugi. Tisti, v katerih imajo tako organizirano, da je eden od tandema vedno prisoten v vrtcu, imajo super organizatorja, ali pa jim sam sistem to dopušča. V vrtcih, kjer je več enot, je temu primerno tudi število kadra in njihovo menjavanje. Hkrati s kadrom pa se seveda menjajao tudi otroci, ki prihajajo in odhajajo na počitnice. Tako, da tam otrok kar težko najde prijateljčka za celo poletje. Skratka, vrtec poleti je po moje le za tiste, ki resnično rabijo varstvo. Saj ne rečem, da je tistim bolje prilagodljivim otrokom takrat tam kaj hudega...ne, nasprotno. Spoznajo veliko novih prijateljev, če je njihova enota zaprta, imajo varstvo organizirano v drugi enoti in to je za marsikaterega radovedneža tudi zanimivo, pa drugačne igrače, pa različni pristopi vzgojiteljic, mi ji jim organiziramo tudi plavanje, pa piknike na travi...skratka takšni bolj mini avanturisti in zvedavčki, takrat pridejo na svoj račun. Nasprotno pa je za takšne težje prilagodljive in občutljive otroke, takšen način varstva bolj podoben nočni mori. Pohvalno iz tvoje strani je , da o tem razmišljaš in se trudiš narediti tako, da bi bilo najbolje za otroka. Žal pa nimajo vsi otroci te sreče in vsi starši takšnega posluha. Velikokrat je kakšen predšolec še zadnji dan avgusta na veliko v vrtcu, prvega septembra pa že koraka v šolo. Meni je to žalostno, nepotrebno in kruto, skoraj ne morem verjeti, da si eden od staršev ne bi mogel vzeti vsaj dan ali dva dopusta, da bi svojemu prvošolcu omogočil nekaj prostih dni, preden se zanj začne bolj zares.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Tudi tisti otroci, ki zelo radi hodijo v vrtec, so veseli vsaj krajših počitnic. Tako kot večina nas zaposlenih v vrtcu. Vsako leto ob takšnem času ti dela že rezervni akomulator in se ti kar meša od želje po dopustu...po kakšnem mesecu, pa začneš kar pogrešati svoje mini in maxi tečke in po svoje že kar komaj čakaš da greš nazaj v službo. Vsaj jaz...verjetno pa se tako zdim marsikomu malo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]
|
|
|
|