Ponovno uvajanje po dopustih? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

Lolek in Bolek -> Ponovno uvajanje po dopustih? (22.6.2010 9:26:36)

Zanima me sledeče; za nami je prvo leto vrtca v drugi starostni skupini. Kar nekaj težav glede uvajanja je za nami, skozi vse leto je imela težave ob povratkih iz bolniške odsotnosti. Šele v zadnjih dveh mesecih je opazno izboljšanje pri  jutranjem oddajanju.
Vprašanje; ali dva meseca odsotnosti (izpis zaradi počitnic v tem času)pomeni takemu ponovne težave v septembru?
Resnično prosim za nasvete vzgojiteljic oz staršev ki so imeli podobne izkušnje.
Hvala

livia -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 10:43:16)

Sama sebe najprej vprašaj kako ti je, če se moreš po 2 mesecih dopusta vrnit v službo.
Vsaj meni je težko, kak teden, potem se pa človek navadi.

Vse ima + in -. Definitivno otroku ni lahko iti nazaj in določen čas malo trpi. Eni več, drugi manj. Drugo dejstvo pa je, da se velika večina otrok ne počuti čez poletje fajn v vrtcu, ker so vzgojiteljice za dopustu, ker skupine združujejo, ker ni več toliko vodenih dejavnosti, ker so v skupini prisotne študentke, ki se zelo menjujejo in ravno se jih otrok navadi, pride druga,...
Pretehtati moraš kaj je za tvojega otroka manj stresno.

Naja31 -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 11:17:40)

Ja. Po dveh mesecih odsotnosti so sigurno težave, še pri tistih otrocih ki so celo leto hodili brez težav vvrtec.

tanja22 -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 11:53:18)

Pozdravljena,
delam v vrtcu in moje mnenje je takšno, sicer sem delala letos pri mlajših otrokih kot je tvoj (2-3). Ne vem kakšen sistem je v vašem vrtcu poleti. Pri nas se menjamo skoraj vsak teden, otroci nas sicer poznajo, saj se dnevno srečujemo, poznajo tudi po imenih, ampak vem da bo kriza, za tiste ki so navajeni prihajati ob času, ko je ena od naju z vzgojiteljico že v službi. Pri teh bo jok, čeprav hodijo v vrtec že drugo leto z veseljem.

Če imaš možnost imeti otroka doma, ga imej. Septembra bo kriza, sploh če se menjata vzgojiteljici sigurno. Samo zna biti še večja, če bo sedaj vsak teden nova in bo vsak teden doživljal krizo. Nekje do srede tedna se bo navadil, v ponedeljek pa spet znova...

lp

Najaa -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 12:39:52)

Se strinjam, da po dveh mesecih je povratek težek, ampak se bo že navadila, brez skrbi. Nekaj dni prej se začni z njo pogovarjat o vrtcu in odštevat dneve, ko bo spet vidla otroke in kako bo spet lepo...

sazi -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 14:03:08)

Sin je šel v vrtec s precejšnjo težavo. V vrtec je  šel malo pred dopolnjenim 3. letim in bile zlo veliko bolan in posledično doma. Pa je bil lani poleti z mano 9 tednov doma - sem imela možnost, pa še iz razloga, ki so ga ene navedle - da je poleti vse zmešano in sem vedela, da bo za sina to še večji šok. Septembra je šel v vrtec - ne brez težav, ampk nič kaj težje, kot po 3-tedenski bolniški, pa še poleti smo se imeli fajn.
Letos, ko je star 4 leta in pol, bomo naredili podobno (za 6 tednov). Pa vem, da bo jeseni kar kriza - ker že itak zamenjajo vzgojiteljico, pomočnico, prostor... in vsak dan mi pove, da on pa ni rad v vrtcu - ampak ni kaj. Tam je, ker drugače ne gre. Je pač tak karakter, da mu to ne paše, hči pa gre z veseljem.

Septembra pa kot rečeno, bo za oba verjetno malo hudo, ampak nil drugače, kot po kaki bolniški - se splača za poletje, če se le da.

ronja -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 14:23:32)

Mojidve sicer nista imeli kakih hudih kriz, je šlo odvajanje dokaj dobro skozi - malo se je vleklo zaradi bolezni, ampak v splošnem smo lahko kar zadovoljni, se mi zdi. Jasno, da bo po 1 mesecu na morju težko it nazaj v službo in vrtec. Ampak nekak nimamo ravno neke izbire...

Pri nas bosta v skupini od tamlajše vzgojiteljici izmenično vsaka en mesec na dopustu, tako da bo vedno ena z njimi, za kar sem jim res hvaležna, da so tako naredili... Ker se precej pozna, če je kakšna od njiju tam - potem gre vsa zadovoljna not, sicer pa išče in negoduje, če ne najde nobene "taprave".

pri taveliki so zjutraj že zdaj študentke in se malo pozna - bolj z vseljem je odkorakala, kadar ej vedela, da bosta njeni tam, čeprav so tudi študentke prijazne.

Anonimen -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 14:27:57)

pri nas je poleti tudi taka praksa, da se skupine združujemo, je pa res, da poskušamo dopust tako uskladit, da je vedno ena od tima v službi. jaz imam letos otroke stare 1-2 leti, in glede na septembrsko uvajanje, mislim da se zgodba v taki obliki ne bo ponovila. sicer pa imamo v našem vrtcu eno takšno, nepisano pravilo-septembra, ko spet začnemo znova (ne glede na to, ali otroci zamenjajo vzg. ali ne) imamo zopet uvajalno obdobje. to ni tako kot takrat, ko otrok res pride prvič v vrtec, ampak gredo stvari bolj umirjeno, počasi, se pogovarjamo, "cartamo", jokamo če je treba.... to mora otrok dat skozi ni kaj.
ti pa svetujem, če imaš možnost ga imet doma, ga imej. Otroci prav tako potrebujejo počitnice, kot mi. od vsega hrupa, od vseh otrok v skupini, od vzg. in pomočnice, od rutine,....od miljon stvari. privošči mu malo "svobode" predvsem pa družine kot take. tega ne odtehta niti tisti teden ali dva joka, ob ponovni vrtnitvi.
pa kar korajžno

lp *rebecca* 

pelin -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 16:01:57)

Se strinjam z vsemi predhodnicami, saj se mi zdi, da nobena ni zagovarjala tega, da bi bilo bolj pametno otroka čez počitnice imet v vrtcu. V vseh vrtcih v katerih sem do sedaj bila, je med poletjem živa anarhija s kadrom. Včasih se ti zgodi, da tudi en dan v tednu ne delaš v isti skupini in z istim človekom. Nemalokrat pa se mi je celo zgodilo, da sem bila pol delovnega časa v eni enoti, pol pa v drugi. Tisti, v katerih imajo tako organizirano, da je eden od tandema vedno prisoten v vrtcu, imajo super organizatorja, ali  pa jim  sam sistem to dopušča. V vrtcih, kjer je več enot, je temu primerno tudi število kadra in njihovo menjavanje. Hkrati s kadrom pa se seveda menjajao tudi otroci, ki prihajajo in odhajajo na počitnice. Tako, da tam otrok kar težko najde prijateljčka za celo poletje.  Skratka, vrtec poleti je po moje le za tiste, ki resnično rabijo varstvo. Saj ne rečem, da je tistim bolje prilagodljivim otrokom takrat tam kaj hudega...ne, nasprotno. Spoznajo veliko novih prijateljev, če je njihova enota zaprta, imajo varstvo organizirano v drugi enoti  in to je za marsikaterega radovedneža tudi zanimivo, pa drugačne igrače, pa različni pristopi vzgojiteljic, mi ji jim organiziramo tudi plavanje, pa piknike na travi...skratka takšni bolj mini avanturisti in zvedavčki, takrat pridejo na svoj račun.  Nasprotno pa je za takšne težje prilagodljive in občutljive otroke, takšen način varstva bolj podoben nočni mori.
Pohvalno iz tvoje strani je , da o tem razmišljaš in se trudiš narediti tako,  da bi bilo najbolje za otroka. Žal pa nimajo vsi  otroci te sreče in vsi starši takšnega posluha. Velikokrat je  kakšen predšolec še zadnji dan avgusta na veliko v vrtcu, prvega septembra pa že koraka  v šolo. Meni je to žalostno, nepotrebno in kruto, skoraj ne morem verjeti, da si eden od staršev ne bi mogel  vzeti vsaj dan ali dva dopusta, da bi svojemu prvošolcu omogočil nekaj prostih dni, preden se zanj začne bolj zares.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Tudi tisti otroci, ki zelo radi hodijo v vrtec, so veseli vsaj krajših počitnic. Tako kot večina nas zaposlenih v vrtcu. Vsako leto ob takšnem času ti dela že rezervni akomulator in se ti kar meša od želje po dopustu...po kakšnem mesecu, pa začneš kar pogrešati svoje mini in maxi tečke in po svoje že kar komaj čakaš da greš nazaj v službo. Vsaj jaz...verjetno pa se tako zdim marsikomu malo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

ZARA -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 16:22:42)

Pri nas tudi ni bilo nobenih šokov, pa je bila vsa leta po 2 meseca doma. Odvisno seveda od otroka. Lahko bodo težave ni pa nujno.

sanasan -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 16:38:02)

mene, je pa kar malo stisnilo, ko pišete, kako grozno naj bi bilo poleti otrokom v vrtcu...naša lani sicer ni bila, ker smo bili na dooolgem potovanju, predlani pa je bila 1 mesec in letos komaj čaka, da bo spet v 'velikem vrtcu'. šli bova sicer malo na morje, drugače bo pa kar vrtec (sicer s skrajšanim delavnikom rulal), razen če jo ne bo spet kaj dedi s seboj na morje še vzel[sm=smiley1.gif] .... hb, mi je pa rekla, da bi bila rada v vrtcu še kakšen dan pred šolo, ker potem ne bo mogla nikoli več uživat s svojima vzgojiteljicama[sm=bravo.gif]...hb za taki vzgojiteljici[sm=smiley36.gif]
pri nas ponavadi v tem vrtcu ni bilo nikakršne krize it nazaj v vrtec, še med vikendom bi najraje šla...se je kar za zamislit, kakšna mama sem[sm=jezicek.gif]....njej je moto 'sam da se dogaja' pa ostane kjerkoli[sm=smiley36.gif]

**Tinkara78** -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (22.6.2010 17:44:34)

Prvo leto (dobri 2,5 leti) je bila večji del doma - smo kombinirali tako, da je bila čimveč doma. Vendar je vmes hodila v vrtec. Se je videlo, da jo je stalna zamenjava vzgojiteljic vznemirjala.

Drugo leto je bila doma, ker je bila bolana celo poletje. Vrnitev brez problema.

Tretje leto je preživela pri dedkih in babicah in z nama. Je pa potem izrazila željo, da bi šla malo obiskat vrtec in je šla par dni pogledat.

Zdaj bo pa doma, ker sem trenutno doma. Če pa ne bom, pa bo v varstvu pri dedku in babici oziroma bomo kombinirali z atijem, ki bo delal od doma. Septembra pa gre v šolo. Sem mnenja, da otroci rabijo odklop.

Je pa zdaj zadnje dni v vrtcu in bo slovo od naših super vzgojiteljic res težko. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

sončnica24 -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (23.6.2010 6:58:13)

Mi pa bomo več ali manj v vrtcu, jaz niti sanjat ne morem o več kot dvo tedenskem dopustu in moj partner tudi ne babice in dedki pa delajo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Je pa druga super stvar da je sicer še v jaslicah in da gre en mesec pomočnica na dopust drug mesec pa vzgojiteljica in tako ne bo z nobeno drugo. Vprašanje pa je kaj bo drugo leto, čeprav ga bo verjetno zjutraj čakala ista vzgojiteljica, samo potem bo ostal v drugi skupini pri drugih dveh vzgojiteljicah.

barni -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (23.6.2010 7:18:17)

Jaz isto premišljujem, če bo septembra kriza, čeprav gre zdaj tudi po 10 dnevnih počitnicah kar lepo v vrtec.

Mi bomo cel julij hodili v vrtec, cel avgust bomo pa doma. Bomo videli kaj bo septembra, sploh ker njena skupina ne ostane ista.
Še vedno ne vem ali se menjata tudi vzgojiteljici. SPloh ne vem kdaj nam bodo to povedali.

Adelina -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (23.6.2010 9:10:35)

Kot vidim so naši otroci edini, ki so radi tudi poleti v vrtcu. Lani sta bila tako večinoma v vrtcu, čeprav bi bila lahko doma. Letos pa gre sin v šolo, a bi tudi kar do konca hodil v vrtec, pa sestrica tudi. Jima je doma očitno res hudo.

zinkazi -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (23.6.2010 21:13:08)

Če imaš možnost, da jo imaš poleti doma, ti glede na to, da je imela težave po bolniških svetujem, da ostane doma. Povsod koristijo dopuste, zato se kader menjava. Ti prihrani dopust in se dogovori z vzgojiteljicama, da potem septembra pričnita z dvema urama, potem pa podaljšuj glede na stanje. Mogoče bosta vzgojiteljici dali tudi kakšen pameten nasvet, ko poveš kako je bilo.

Sacherca -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (23.6.2010 21:16:30)

Pri nas vsako leto razbijejo skupino plus dobijo nove vzogijeteljice.Tako,da je vsak september kriza.

sončnica24 -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (24.6.2010 7:02:04)

Pri nas še bo letos vredu ker ostane v jaslicah in večina jih bo istih, nekaj novih pa jutranja 4 urna vzgojiteljica močno upam da ostane ta ista, za pomočnico in vzgojiteljico pa še nič ne vem. Glede podatkov o vzgojiteljicah in skupinah pa mi izvemo 15.8. tako da bomo videli.

resnično srečna -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (24.6.2010 7:16:28)

no mi smo potem očitno eni rekih srečnežev, ki se lahko pohvalimo s super urnikom...smo pa v posebni enoti...ki so jo odprli poleg vrtca v bloku...in imamo 2 (vzgojiteljica in pomočnica) ter za pomoč stalna študentka...ker je to 1. starostno obdobje baje večina otrok hodi v vrtec...naša bi bila edina, ki bi manjkala 2 meseca...vendar sem jaz nepričakovano prej dobila službo in bo tudi naša punčka med dopusti v vrtcu...vmes bo sicer 2x po 14 dni manjkala...ampak ona res nima nikoli kake panike it v vrtec...naravnost obožuje svoji "drugi mami"...

se pa bojim kaj bo, ko se bodo preselili v vrtec in bo za njih po mojem šok ob kupni sobi in drugih vzgojiteljicah...ampak s tem se bomo ubadali, ko pridemo do tja...

lilip -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (29.6.2010 7:45:31)

Pri nas pa gre en mesec na dopust pomočnica, drug mesec pa vzgojiteljica, tako da je vsaj ena njena vedno prisotna.

PIRANJA -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (30.6.2010 11:32:21)

zahvaljujem se vam za vaša mnanja in izkušnje. Posebno vama  Pelin in Zinkazi. Potrdile sta mi to, da delam prav. Žal imam okrog po večini take sogovornike, da se včasih že vprašam, če je z menoj in mojim razmišljanjem  kaj narobej!

ronja -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (30.6.2010 11:59:53)

Tisti, v katerih imajo tako organizirano, da je eden od tandema vedno prisoten v vrtcu, imajo super organizatorja, ali pa jim sam sistem to dopušča. V vrtcih, kjer je več enot, je temu primerno tudi število kadra in njihovo menjavanje.

V našem vrtcu imajo sicer več enot, samo mislim, da pazijo, da je ena "originalna vgzojiteljica oz. pomočnica" vedno prisotna - vsaj pri jasličarjih. Za večje ne vem, še nismo imeli sestanka, da bi povedali, kako bo poleti. Se pa strinjam, da imajo super zorganizirano, dobijo tudi praktikantke, da zapolnijo kako luknjo, pomagajo oblečt pozimi ipd... pa študentke zdaj med dopusti, pa tudi sicer je zelo fajn vrtec, malidve gresta radi in to je meni v bistvu edino res pomembno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Zelo zadovoljna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

ronja -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (30.6.2010 12:03:41)

Itak, da je prav, da jo vzameš poleti ven, če le lahko! Nam je to celo ravnateljica točno to povdarila ob sprejtju v vrtec (na tistem prvem srečanju s starši, ko razložijo vse formalnosti, kako vpisat otroka in kak je sistem v vrtcu). rekla je, da tudi otroci rabijo počitnice, da morajo bit nekaj časa tudi doma oz. da niso v vrtcu. Da je to dobro za psiho, da se človek spočije, da ni ves čas rutina. In da tudi če ne gresta starša nikamor, naj vseeno med dopustom vzameta otroka iz vrtca, ker je to dobro zanje. Pa verjetno ima kake izkušnje, če vodi precej velik vrtec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Nika v službi -> RE: vprašanje za vzgojiteljice (30.6.2010 13:13:01)

IZVIRNO SPOROČILO: lilip

Pri nas pa gre en mesec na dopust pomočnica, drug mesec pa vzgojiteljica, tako da je vsaj ena njena vedno prisotna.

Tudi pri nas je tako, je pa zares velik vrtec, v LJ največji.

Mi našo čez poletje vzamemo ven, ker imamo možnost varstva pri babici in dedku. Letos bo tako doma od prihodnjega tedna dalje vse do 31.08.

Naša madam sicer v vrtec čisto rada hodi, zadnje čase sploh zelo rada, tako da jo moji starši, na njeno izrecno željo, pridejo iskat popoldan celo nekoliko kasneje, da se lahko zunaj na igrišču igra s prijateljčki in vzgojiteljicami.

Pri nas je zdaj, med dopusti, pravzaprav čisto luštno, ker je manj otrok, vse je nekoliko bolj sproščeno, vzgojiteljice so poznane in se lahko otrokom še bolj posvetijo, tako da naša prav v zadnjih tednih izredno uživa.

Se pa strinjam, da tudi otroci potrebujejo počitnice, zato podpiram, da vsak, ki ima le kakšno možnost, otroka vzame ven za nekaj tednov.

Naša je lani imela krizo samo prvi dan, potem pa je bilo ok. Letos predvidevam, da bo vrtec in prijateljčke kar malce pogrešala, še vedno pa pričakujem, da bo ob povratku 01.09. nekako mešano - žalost in veselje....

Stran: [1]