ronja
|
Odtegovati hrano do te mere, da privede do lakote, je nasilje. In to zagotovo ni rešitev in ne more biti vzgojni ukrep. "Negativni učinek" je tudi ta, da lačen ne moreš "funkcionirat", se učit in v primeru, da gre npr. za hiperaktivnega učenca z motnjo pozornosti in koncentracije, ga takšnja "motnja", kot je lakota lahko zelo "znervira", vrže iz tira in za sabo potegne marsikaj. Zato to ne more biti neki splošno učinkoviti ukrep. Vsekakor sem pa ZA družbeno koristna dela. Tudi meni se zdijo družbenokoristna dela boljša izbira. Ker lačni otroci so sitni otroci (ok, ne vem, kako je v OŠ, ampak za tamale to ziher velja) in nastradali bojo učitelji in cel razred, ko jih bo moral prenašat, če ne bojo od zajtrka nič jedli... Seveda ne bojo umrli zato, vseeno se mi pa to ne zdi prava pot. Predvsem se mi zdi, da kazen najbolj učinkuje, če je povezana z dejanjem, ki ga je nekdo zagrešil. Torej, če se je obmetaval s hrano, naj pospravi to svojo svinjarijo, pa še ostalo svinjarijo, ki je nastala zaradi hranjenja. Če je nekdo nalašč strgal knjigo, naj zalepi to in še nekaj drugih knjig, ki so se strgale od obrabe, itd... To, da ravnatelji stojijo za svojimi načeli se mi zdi pa ok. Sicer so včasih malo togi, se mi zdi, vsekakor imajo samo oni prav, itd... vsaj ta Prulski, ampak ajde, vam povem čez 3 leta, kako bo, če se je že kaj spremenil (je bil tu, že ko sem bila jaz v tej OŠ ).
|