šabesa (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Hope2 -> šabesa (16.6.2010 12:52:04)

Na eni temi mi je ena naredila nore lušte. Se jo da kje kupit, tako bolj domačo, ne kak tetrapak ali plastiko




ZmajTolovaj -> RE: šabesa (16.6.2010 12:54:32)

Meni jo da soseda, ki je skuha za cel blok. Baje da je čist simpl? Jo moram vprašat.




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 12:55:01)

Bezeg še cveti (vsaj v naših krajih). Sicer je pri koncu ampak če pohitiš jo lahko še sama narediš.




Anonimen -> RE: šabesa (16.6.2010 12:58:02)

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj
... ki je skuha za cel blok.

No šabese se pa res ne kuha ... se jo samo namoči ... bezgov sirup je pa nekaj drugega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Hope2 -> RE: šabesa (16.6.2010 12:58:22)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Bezeg še cveti (vsaj v naših krajih). Sicer je pri koncu ampak če pohitiš jo lahko še sama narediš.


ne vem če sem jaz za to, bi me bilo strah spit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 13:04:00)

Šabesa se tudi Kuha.
In sicer jo delam na sledeč način:
prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit.
To pa ni noben bau bau za pripravit.




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 13:21:10)

Zakaj pa zamrzneš? Meni na hladnem zdrži čez celo zimo, letos mi jo je zmanjkalo februarja, pa je bila čisto uredu....




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 13:25:12)

IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

Zakaj pa zamrzneš? Meni na hladnem zdrži čez celo zimo, letos mi jo je zmanjkalo februarja, pa je bila čisto uredu....

1. Zato, ker jo ne segrejem pod vrelišče, ampak samo toliko, da se sladkor raztopi.
2. zato, ker (še) nimam hladne kleti.
3. Ker se mi je prej vedno pokvarila, sedaj pa jo imamo vse dokler jo ne spijemo.




Felicita -> RE: šabesa (16.6.2010 13:26:49)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Šabesa se tudi Kuha.
In sicer jo delam na sledeč način:
prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit.
To pa ni noben bau bau za pripravit.


to je bezgov sok oz. sirup. v šabeso se doda kis ali (redkeje) vino in se je ne kuha.




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 13:30:13)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Šabesa se tudi Kuha.
In sicer jo delam na sledeč način:
prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit.
To pa ni noben bau bau za pripravit.


to je bezgov sok oz. sirup. v šabeso se doda kis ali (redkeje) vino in se je ne kuha.



Mi že od pantiveka (beri babica in mamica) pripravljamo "šabeso" na ta način in jo tudi imenujemo tako. In tudi vsi kar jih poznam. Bezgov sok pa se (vsaj pri nas) dela iz plodov in je rdeče barve. Moja mami ga je kuhala in sicer s pomočjo sokovnika. Tako, da ........




Felicita -> RE: šabesa (16.6.2010 13:35:20)

http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0abesa

http://www.kulinarika.net/recepti/6722/napitki/sabesa-iz-bezga/

http://www.gurman.eu/recipes.php?S=6&Article=463

kakorkoli, šabesa ima dodan kis. lahko da vi tko rečete, ma je narobe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 13:38:55)

Ja šabesa je tista s kisom (malo grize) pa popiti se mora v parih dneh, bezgov sirup pa je ta za mešat z vodo...




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 13:40:23)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Šabesa se tudi Kuha.
In sicer jo delam na sledeč način:
prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit.
To pa ni noben bau bau za pripravit.



he, he kot mohitos...




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 13:45:43)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0abesa

http://www.kulinarika.net/recepti/6722/napitki/sabesa-iz-bezga/

http://www.gurman.eu/recipes.php?S=6&Article=463

kakorkoli, šabesa ima dodan kis. lahko da vi tko rečete, ma je narobe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Evo, ko  je to pripravljala moja pokojna babica še ni bilo neta, sedaj pa ji žal ne morem povedat, da je pripravljala bezgov sok in ne šabeso. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Povem lahko le mamici. Sicer pa mi je vseeno važno je, da je odličnega okusa ter, da nam tekne.
In kaj za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] je kuhala moja mami iz plodov bezga, če ne bezgov sok?




2violina -> RE: šabesa (16.6.2010 13:49:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

he, he kot mohitos...


Sedaj, ko se ravno izobražujem me pa še o tem poduči. Kaj za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] je to?




BUŠICA -> RE: šabesa (16.6.2010 13:55:12)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Dam v plastične steklenice in zamrznem.



predlagam, da daš v steklene "steklenice".. je bolj zdravo.




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 14:03:24)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

he, he kot mohitos...


Sedaj, ko se ravno izobražujem me pa še o tem poduči. Kaj za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]  je to?



Mehiška pijača (se mi zdi, da mehiška, ali pa španska)...pride pa not: beli rum, radenska, zdrobljen led, sok limete, rjavi sladkor in metini listi...pa pomoje se tud napiše drugače...je pa ful dobro in osvežilno za poletje...




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 14:03:51)

IZVIRNO SPOROČILO: BUŠICA

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Dam v plastične steklenice in zamrznem.



predlagam, da daš v steklene "steklenice".. je bolj zdravo.



Ja samo potem pa ne more zmrznit, ker pomoje bi počile...




Julija08 -> RE: šabesa (16.6.2010 14:06:05)

napiše se mojito:


http://www.kulinarika.net/recepti/3500/napitki/mojito/




ZmajTolovaj -> RE: šabesa (16.6.2010 14:20:20)

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj
... ki je skuha za cel blok.

No šabese se pa res ne kuha ... se jo samo namoči ... bezgov sirup je pa nekaj drugega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]



?? In mi cel čas pijemo bezgov sirup in ne šabese??? KRIMINAL!!
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Hvala, čist ste me razsvetlile. No, mi mamo sirup. In zdaj ko slišim, da se daje v šabeso kis ... brrr. Ne, hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hope2 -> RE: šabesa (16.6.2010 14:32:11)

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj
... ki je skuha za cel blok.

No šabese se pa res ne kuha ... se jo samo namoči ... bezgov sirup je pa nekaj drugega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]



?? In mi cel čas pijemo bezgov sirup in ne šabese??? KRIMINAL!!
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Hvala, čist ste me razsvetlile. No, mi mamo sirup. In zdaj ko slišim, da se daje v šabeso kis ... brrr. Ne, hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



a moram zdaj odpret nov post, da me zanima, kje kupiti bezgov sirup[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Felicita -> RE: šabesa (16.6.2010 14:39:09)

pri nas ga prodajajo na tržnici domačega.. v lj se tut skor gotovo dobi na 'eko tržnici' tm pod cerkvijo... mal povpraši, ampak pohitet boš pa pomoje mogla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Jessy -> RE: šabesa (16.6.2010 16:04:07)

IZVIRNO SPOROČILO: 2violina

Šabesa se tudi Kuha.
In sicer jo delam na sledeč način:
prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit.
To pa ni noben bau bau za pripravit.


To ni šabesa, to je bezgov sirup. Bezgov sirup in šabesa sta dve različni pijači. Prav te dni sem oboje pripravila.

Šabeso narediš tako, da daš 5 litrov hladne vode, pol kg sladkorja, 5 velikih cvetov bezga, 2-3 limone in 1 dl vinskega kisa. Cvetove potrgaš s stebel, zaiješ z vodo, dodaš sladkor, narežeš limone in otisneš sok, ter dodaš kis. Pokriješ s krpo in pustiš 3 dni, vmes pa še kaj pomešaš. Nato precediš in piješ ali pa počakaš, da se proizvede še več mehurčkov. Jaz sem dala v plastenke in v skrinjo, da sem preprečila nadaljnje vrenje, ker jo je treba kar hitro popiti, da se ne pokvari.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (16.6.2010 16:53:32)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Stran: [1]