Jessy -> RE: šabesa (16.6.2010 16:04:07)
|
IZVIRNO SPOROČILO: 2violina Šabesa se tudi Kuha. In sicer jo delam na sledeč način: prekuham 3 l vode in v njo namočim 30-40 cvetov bezga. Dodam 3 na kolobarje narezane limone in pustim stati od 24 - 48 ur. Vmes večkrat premešam- Nato odcedim in v odcejen sok dam 3 kg sladkorja. Nato ta sladkor s segrevanjem raztopim. Pazim, da ni prevroč. Ko je sladkor raztoplen dodam 3 citronke in pribljižno 1/2 limetinega soka. Dam v plastične steklenice in zamrznem. Serviram z ledom in metinimi listi. Čudovito za pit. To pa ni noben bau bau za pripravit. To ni šabesa, to je bezgov sirup. Bezgov sirup in šabesa sta dve različni pijači. Prav te dni sem oboje pripravila. Šabeso narediš tako, da daš 5 litrov hladne vode, pol kg sladkorja, 5 velikih cvetov bezga, 2-3 limone in 1 dl vinskega kisa. Cvetove potrgaš s stebel, zaiješ z vodo, dodaš sladkor, narežeš limone in otisneš sok, ter dodaš kis. Pokriješ s krpo in pustiš 3 dni, vmes pa še kaj pomešaš. Nato precediš in piješ ali pa počakaš, da se proizvede še več mehurčkov. Jaz sem dala v plastenke in v skrinjo, da sem preprečila nadaljnje vrenje, ker jo je treba kar hitro popiti, da se ne pokvari.
|
|
|
|