Anonimen -> RE: nakup TVja (27.7.2010 14:45:47)
|
IZVIRNO SPOROČILO: miha_b Evo glih pred svetovnim prvenstvom se nam je pokvaril TV že nekaj časa gledam kaj kupiti pa vsega preveč nekako sem se odločil da kupim TV od LG pa me zanima če mi zna nekdo polasniti razliko med LED tehniko in LCD, kaj je boljše kaj ste vi kupovali in na katere karakteristike TV ji prisegate hvala za pomoč miha Misliš razliko med plazmo in LCD? Plasma TV je podobna klasičnemu TV ekranu z parimi razlikami. Sam ekran ima še vedno fosfor za prikazovanje slike, s to razliko, da ima vsaka barvna pika svoj vzbujevalnik. Pri klasičnem ekranu imaš vzbujevalnik eden to je elektronski top, ki z curkom elektronov zadeva fosfor, ki je nameščen na delu ekrana, ki ga vidiš. Pri Plazma TV-ju kot ime pove vžig fosforja povzroči plazma, ki se ustvari v mikro celici, ki je skrita tik za fosforjem. Deljuje približno tako kot tlivka v faznem preiskuševalcu, le da plazma v TV-ju vzburi fosfor, ki zažari v rdeči zeleni ali modri barvi. Odvisno kakšne barve je celica. LCD deluje na drugačnem principu. Ima vgrajeno žarnico (enostavno povedano neonko), ki osvetljuje z zadnje strani prosojni plošči med katerama je vnešen poseben material - tekoči kristal. Tekoči kristal ima lastnost, da se pod vplivom električnega polja nanodelci - kristali obrnejo v eno smer podobno kot magnetki proti magnetnemu polju. Na stekleni plošči so nanešene še tanke kovinske plasti, ki omogočajo proženje kristalov na lokacijah, kjer se nahajajo piksli, ki jih vidiš. Na steklo so nanešene zopet tribarvni filtri, ki potem belo svetlobo neonke premenijo v rdečo, zeleno oz modro. Seveda, če so kristali pravilno obrnjeni. Seveda ni vse tako enostavno. V sendviču je še svetlobni polarizator, ter razni antirefleksni sloji, ki naredijo ekran bolj gledljiv. Plazma je nekako v zatonu, ker vse večje firme vlagajo predvsem v LCD tehnologijo. Plazma ima menda tudi precej kratko življensko dobo, ker se ekran istoši. vir: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=2787 Priporočam LCD znamke Philips. Karakteristike ki jih gledaš so definitivno koliko Hz je tv, kontrast..ostalo te niti ne zanima.. Torej večja številka je pri kontrastu, več ma pixlov, boljša je slika.. Diagonala je pa odvisno v kakšnem prostoru je tv.. če ga gledaš do 2 metrov, je dost tam do 90 diagonale.. plazmo priporočajo gledati v temi..
|
|
|
|