MINEJA -> kdaj prve besede (19.7.2005 9:12:13)
|
Tudi pri nas se je začelo dokaj hitro z mama in je bilo vse mama, nato ata in potem celo tata ... Potem je bil premor, ko je samo oponašal živali (hov=ov,ov, ov)in avto (brm,brm)... V tem času sem bila prav zaskrbljena in sem v službi imela resno debato s sodelavko, ki je logopedinja. Poveedala sem ji vsa zaskrbljena, da moj mali še prav nič ne govori, da je sigurno nekaj narobe ... Ko sem ji povedala, da reče samo mama in ata in oponaša avto in živali, je rekla, da ve dve najpomembnejši besedi in da naj se nič ne skiram, ker očitno vse razume in poveže žival-beseda oz oponašanje. Poleg tega mi je rekla, da ko en razvoj pospešeno gre naprej drug zaostaja. V Tinajevem primeru je bila to hoja, s katero je bil 100% okupiran in je zato govor zaostal. Če pa nekje do drugega leta ni res nobene besede, pa naj bi se obiskalo logopeda. Poleg tega sem ji povedala, da se z njim res veliko pogovarjamo. In kaj naj še poleg tega počnemo? Povedala je, da: - naj opisujemo kaj delamo - da ko pozna že eno besedo, da naj besedi dodamo npr. pridevnik: kuža=glasni kuža, beli kuža, prijazen kuža - branje pravljic, pesmic - itd. Ups, kaj sem vse napisala! Razvojno prestrašena mamica ...
|
|
|
|