kdaj prve besede (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček

Sporočilo

corfu -> kdaj prve besede (18.7.2005 22:21:25)

Kdaj prve besede, zlogi pri :duda:? (starost mislim)

thanks

total -> kdaj prve besede (18.7.2005 22:23:36)

Pri nas gladko MAMA pri 6 mesecih:bravo:

špelica -> kdaj prve besede (18.7.2005 22:25:12)

Moj reče daj daj daj(ko kaj hoče), amam, amam(ko je), ponovil je avto in vse zloge, brez pomena, valjda! Drugi teden bo 10 mesecev.Ne vem al je to veliko ali malo, nimam pojma!

Zloge je pa začel govorit pri približno šestih mesecih.

Pravi govor se začne pri 15 mesecih, tako sem prebrala v Mojem otroku.

Jančika_ -> kdaj prve besede (18.7.2005 22:37:11)

:ups:Pri skoraj enem letu reče mama, ampak to reče vsemu in vsakemu, ne meni. Cele stavke dela iz tega: mama, mamamamam, maaaamaaaaa.....:ups:. Tu pa tam pade kaka baba, drugače pa nič.

Annny -> kdaj prve besede (18.7.2005 23:34:51)

Naša Naja je pri 8 mesecih občasno rekla 'baba', zdaj pa čeblja že vse sorte..je pa ta 'baba' še vedno njena najpogostejša beseda. Danes je večkrat rekla tudi 'aja aja'..V bistvu ima zdaj, pri 9 mesecih, kakšno uro na dan 'govorilne vaje', ko se sama igra in govoriii in je ne sme nihče zmotiti. Tudi zjutraj, ko se zbudi, več kot pol ure nekaj glasno govori sama s sabo in preizkuša zmožnosti svojih glasilk- včasih je prav hecno:)

lp

Anonimen -> kdaj prve besede (19.7.2005 7:33:17)

naša pri enem letu čebla ko papiga in fonetično ponavla besede recimo hvala reče vala, pa dons zutri je rekla knjige - sicer ne čisto, skos neki govori ada pa ne vem kva če s tem povedat, pa avto, ata, baba, pa oponaša živalice - kravo, kužka, račko, opico, pa avto.

lp, lara

dory -> kdaj prve besede (19.7.2005 7:37:36)

zacel se je z mama pri ene sestih mesecih,kar je hitro pozabu :):)-..nadaljeval je z AAAAVTO pri osmih in tako naprej :)

viv_ -> kdaj prve besede (19.7.2005 8:06:38)

Pri nas se ji je šele pred kakšnim mesecem začelo mal odpirat na govornem področju; največji napredek je bil, ko sem napredovala iz ata v mama. Zna poklicat vse družinske člane (tudi vse babice, dedije, prababice...), pa poklicat zna Tiso :)-, pa kar precej predmetov že zna poimenovat. Trenutno je hit, ko za vikende zjutraj leta po spalnici in se dere:"ata, staaaaaaat, mama, staaaaaaaaaat" (to pomeni da moramo vstat), pa zabavno se je dret:"duda, kjeeeeeeeeee siiiiiiiiiiiiii, ata, kjeeeeeeeeeeeeee siiiiiiiii"... Aja, pa za vsako stvar ki jo da ali pa dobi je striktno hvala! :)

Anonimen -> kdaj prve besede (19.7.2005 8:36:21)

Začela je precej kmalu, tam pri enih 8 mesecih in hitro napredovala, potem pa se je ustavilo in par mesecev ni bilo skoraj nič novega, samo mama, tata, Nana, pa oponašanje živali. Po enem 14. mesecu pa se ji je spet odprlo in zdaj, pri letu in pol, sem dobila čin mami, ati je končno postal ati, potem pa še nož, noč, maš in podobne enozložnice. Uporablja pa tudi besedico dan za dober dan, hvala, prosim, izvoli. To je vse dan.

MINEJA -> kdaj prve besede (19.7.2005 9:12:13)

Tudi pri nas se je začelo dokaj hitro z mama in je bilo vse mama, nato ata in potem celo tata ... Potem je bil premor, ko je samo oponašal živali (hov=ov,ov, ov)in avto (brm,brm)... V tem času sem bila prav zaskrbljena in sem v službi imela resno debato s sodelavko, ki je logopedinja. Poveedala sem ji vsa zaskrbljena, da moj mali še prav nič ne govori, da je sigurno nekaj narobe ... Ko sem ji povedala, da reče samo mama in ata in oponaša avto in živali, je rekla, da ve dve najpomembnejši besedi in da naj se nič ne skiram, ker očitno vse razume in poveže žival-beseda oz oponašanje. Poleg tega mi je rekla, da ko en razvoj pospešeno gre naprej drug zaostaja. V Tinajevem primeru je bila to hoja, s katero je bil 100% okupiran in je zato govor zaostal.
Če pa nekje do drugega leta ni res nobene besede, pa naj bi se obiskalo logopeda.
Poleg tega sem ji povedala, da se z njim res veliko pogovarjamo. In kaj naj še poleg tega počnemo? Povedala je, da:
- naj opisujemo kaj delamo
- da ko pozna že eno besedo, da naj besedi dodamo npr. pridevnik: kuža=glasni kuža, beli kuža, prijazen kuža
- branje pravljic, pesmic
- itd.

Ups, kaj sem vse napisala!

Razvojno prestrašena mamica ...

asso -> kdaj prve besede (19.7.2005 12:01:36)

A zato naša še nič ne govori oz. skoraj niti zlogov ne dela, ker ima preveč ukvarjanja s hojo in to pri 8,5 mesecih.
Vse kar pride iz njenih ust je veliko kričanje in no zadnje čase dela nja nja nja...

Bo že, vse ob svojem času...

Lp asso

Anonimen -> kdaj prve besede (19.7.2005 12:12:15)

Nam se že posreči mama in ata, ja pa duda. A to še ni pravo govorjenje. Je le refleksno ponavljanje. Čeprav sem jaz kot mama blazno ponosna.

Mateja17 -> kdaj prve besede (19.7.2005 21:05:39)

Pri nas se je pri 7 mesecih začelo mama, ata ( čeprav je pri nas oči), teta, baba, ....... S pomenom pa pri 8 mesecih (avto, kuta=kuža).
Nikoli pa ni imela ena beseda več pomenov ( npr. vsi mama, ....)

Pred dvema dnevoma pa je bila stara 14 mesecev in npr. reče:

-Kio čaka Ajo (Clio čaka Ajo)
to npr. pomeni, da bi se rada peljala in tako smo tudi odšli na krajši izlet z avtom....

Dijo gemo Kio čaka (Adijo gremo Clio čaka)
Stavek je priletel iz ust sredi kosila, ko se je spomnila,da bi se vozila z avtom.

Posim lada mela pange (Prosim, rada bi imela špange)

Govori vse od 12 meseca dalje. Samo posluša in ponavlja. Že vneto iščemo gumb za ugasnit, ker ni niti 1/2 minute tiho. Stavki pa so največkrat dolgi 2-3 besede. Govori non stop, hodi pa še vedno tako, da se drži za eno roko. Groba motorika očitno zaradi tega zaostaja.
Se mi pa res zlo fajn zdi..... Mislim, pa da je res veliko na tem, da otroku opisuješ dogajanje okoli sebe... Se mi zdi da kar požira besede.....

lp,
Mateja:sloncek:

puncica -> kdaj prve besede (19.7.2005 21:27:49)

no evo tud mi očitno zaostajamo z govorm, ker je treba vse prelaufat:)-
Naša pri skoraj 14 mescih reče
mam,
ata,
naaaaaa (ko hoče kej dat :ups: ),
bom (ko jo vprašaš če bo nekaj naredila),
amam (ko je lačna),

včeraj pa je začuda ko smo šteli rekla dua (dva, ena pa ni šans), ja pa itak oponaša:
kužke (vovov),
mucije (iiiiiii),
ovčke (eeee),
kravice (uuuuuuuuu),
leva (ahrrrr),
prašičke (isto ko leva :)-),
kokoške (o o),
oslička (Ia),
konjiček (tleskne z jezikom)
muha je buuuu :)-
avto (brrrr, prej je bil isto ko prašiček)

Ja mi smo očitno zdej pri samoglasnikih :)- se mi pa zdi da ful zadnje čase opazuje kako kaj rečeš. Da pa bi kak stavek povedala smo pa še daleč od tega, ja itak mami je tud šele pri 2 letih urnk začela govorit.:ups: Ja no sej bo, za zdej se še ne sekiramo, ja pa zato hodila že pri dobrih 10 mescih.

Stran: [1]