sashy -> RE: Knjiga MODROST ROJEVANJA (20.4.2011 10:06:15)
|
Tudi jaz sem prebrala knjigo Modrost rojevanja in je odlična! Drugi porod je potekal v porodnišnici Postojna v vodi - neprecenljiva izkušnja: ko sem šla v vodo sem bila odprta 5cm, v 1h in pol sem rodila zdravo punčko, ki je "priplavala iz vode". Nobenih zdravil, nič raztrgana, počutila sem se "prerojeno". V glavnem knjiga ti da neko novo perspektivo na doživljavljanje celotnega poroda oziroma samih popadkov. Ne doživljaš jih več kot bolečino, ampak kot valove, ki pomagajo odpreti pot tvojemu otroku. Ne pravim, da knjiga dela čudeže in te psihično pripravi na porod, ker to se mora vsaka ženska sama. Meni osebno je knjiga pomagala sprejeti odločitev, da sem se odpravil rodit v postojno v vodo, ker pri prvem porodu tega poguma še nisem imela in sem rodila v Ljubljani, kjer sem bila zelo razočarana. Na kratko: proizvodnja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Želela sem roditi na pručki, ki jo v materinski šoli tako promovirajo, ampak so me sestre tam toliko časa prepričevale, da to pa ni v redu metoda, da sem prisatala na postelji, potem sem hotela rodit v sedečem položaju, kar jim tudi ni bilo všeč, na koncu sem rodila v polsedečem položaju, porod pa je potekal čisto drugače kot sem želela. Saj bi razumela, če bi prišlo do zapletov, samo problem ni bil v poteku poroda, ampak v tem, da so se enostavno požvižgali na moje želje. Pri drugem porodu pa sem bila o tem, kako bo porod potekal veliko bolj odločna in se je tako porod tudi odvijal. Pa da ne bo pomote, porod se lahko zakomplicira kadarkoli in takrat res ne more potekati kot smo si ga same načrtovale ali želele in takrat tudi razumem in sprejmem odločitev zdravnika, da ravna v otrokovo in moje dobro. Ko pa porod poteka normalno brez zapletov, kar je v večini primerov, pa ne razumem zakaj ne morejo biti toliko "raztegljivi", da omogočijo ženski, da ji porod, ki se zgodi le enkrat pa do trikrat v življenju pri posamezni ženski (tudi večkrat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), ostane v lepem spominu in ga z veseljem podoživlja. Miselnost v Sloveniji glede poroda je še zelo "zadaj". Nosečnost ni bolezensko stanje, porod prav tako ni operativni poseg, ampak naravno dejanje, ki bi po mojem lahko potekal tudi doma ali v okolju, ki bi porodnici dajal večji občutek domačnosti.
|
|
|
|