deljena porodniška (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

teja28 -> deljena porodniška (9.6.2010 9:43:33)

ali je možno, da se po recimo treh mesecih prenese porodniška na očeta? Stvar je namreč taka, da sem sedaj, ko sem oddajala papirje, napisala, da bom na porodniški jaz, in sicer pač celotno obdobje. Po razmisleku, ki je bil malce pozen [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], sem ugotovila, da bi bilo bolje,da bi po nekaj mesecih na porodniško šel mož. ali se to sploh da spremeniti?

thaiss -> RE: deljena porodniška (9.6.2010 9:49:22)

da

mate0ja -> RE: deljena porodniška (9.6.2010 11:16:10)

če se prav spomnim, je stvar razdeljena na dva dela:

porodniški dopust (mislim, da prve štiri mesece)

dopust za nego in varstvo otroka (preostanek)

Sm se jaz tudi za to varianto zanimala, čeprav nikoli odločila in so mi rekli, da prvi del (porodniški dopust) partner lahko samo v izjemnih okoliščinah. To je kadar mama nima možnosti skrbeti za otroka - bolezen ... za drugi del pa se lahko kadarkoli premisliš, greš na csd in se spremeni odločba.

teja28 -> RE: deljena porodniška (9.6.2010 11:18:16)

super. potem pa se bomo verjetno odločili za to možnost. hvala za odgovore.

zmajaz -> RE: deljena porodniška (9.6.2010 11:22:25)

Ja - prvih 105 dni (porodniški dopust) načeloma lahko koristi samo mama, ostalih 260 dni (dopust za nego in varstvo otroka) pa čisto po dogovoru - mama vse, oče vse, vsak nekaj  - kakor se pač dogovorita. Pri nama sem v obeh porodniškah jaz koristila samo 1. del, 2. pa mož, ker je on dobil precej več kot jaz, delava pa itak oba doma, tako da ni imelo veze - jaz sem itak v vsakem primeru bila doma z otrokom. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

petea -> RE: deljena porodniška (9.6.2010 12:06:50)

Dogovora se, ko je odločba izdana, ne da kar tako spreminjati, češ, zdaj smo si pa malo premislili. Po mojem je bolje, da gresta čim prej na CSD in sporočita svojo odločitev.

Med drugim je namreč na vlogi zapisano, da sta se starša že pred koriščenjem dopusta dogovorila, kako in kdo ga bo izkoristil.

Kasnejše spremembe dovolijo le, če imata dobro argumentirane razloge, zakaj šele takrat spreminjata dogovor.

zaspancek1 -> RE: deljena porodniška (10.6.2010 16:44:04)

Res je to v casu porodniske oz. v casu dopusta za nego in varstvo otroka tezje spreminjati, ni pa nemogoce. Npr. ce si brezposelna in imas moznost dobiti novo sluzbo je to lahko razlog. Ali pa ce ti sluzba napise, da te nujno potrebuje zaradi delovnega procesa (pac nek razlog)...skratka poklici na CSD, kjer ti bodo povedali kaj tocno potrebujes oz. kaj natancno bi radi, da bo dogovor med vama (tabo in partnerjem) spremenjen naknadno.

Stran: [1]