|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kaj še lahko naredimo?
7.6.2010 16:35:57   
little*miss
Bom probala na kratko, če bo šlo..Vse se je začelo pred 4-5 leti, ko je moja mama postala odvisna od uspavalnih tablet. Postajalo je vedno huje, pred tremi leti pa je to doseglo svoj vrhunec. Šla je k svoji zdravnici, ki ji je predpisala tablete, ker je mama rekla da nemore spat. Normalno se poje 1-2 tableti in se gre SPAT. Ona jih je pojedla 7-8 in je bila budna. Potem je šla k dežurnemu zdravniku, k psihiatrinji in vsi so ji davali tablete. Kadila je čik za čikom, in sede spala. Večino sem bila zraven nje, da nebi zažgala stanovanja. Enkrat sem se začela dret na njo če ne misli it spat in sem ji čike vstran vzela in se je začela ona dret na mene, prišlo je tak daleč, da me je posunla v steno in pripravla pest, da bi me boksnila. Na srečo jo je sestrca posunla in je padla. Potem sem jaz HB našla svojega trenutnega partnerja in sem se po 3 mescih odselila od doma. Par mescov za mano se je odselila še sestrca. Bila je že v psihiatrični bolnišnici Ormož 4 krat, ampak je vedno šla noter na lastno odgovornost in ko ji je postala prevelika sila je odšla tudi na lastno odgovornost domov. Živi s socialno podporo že nevem kolko let, ne hodi delat (ima probleme s hrbtenico, ampak tako velikih da nebi mogla delat tudi ne), za njo skrbi njena mama, torej moja babica. Nosi ji hrano za njo in mačke, če ji nemore posodit denarja pa se začne mama vedno dret na njo, in ji pod nos metat njeno slabo otroštvo, kak je ona črna ovca v družini, da ima babica njena brata rajši kot njo, čeprav ji babica še edina stoji ob strani. Je tudi prava drama queen. Ko je zadeta pade in se vdari, okrog pa govori, kak so ji hotli v stanovanje vdret in so jo potem vdarli. Zmišljuje si stvari, zvečer ko je zadeta hodi po hiši (živi v stanovanjski hiši, kjer so še 4 družine) in dela sranje. Dva dni nazaj je recimo bilo celo krvavo stopnišče, nevem kaj je delala, baje je tudi metala okrog njene zdravstene liste. Najbolj se mi smili babica, ki še jo edina prenaša. Pravi da nemore pustit svojega otroka da tak propade in da je brez hrane. Aja, če ima mama denar in more izbirat, če bi rajši kupla čike ali hrano si bo kupla čike. Zato pa ji babica potem nosi hrano in včasih ona za sebe nima..No sem zabluzla..Zanima me kaj lahko naredimo? V Ormož je več nočejo sprejet, v psihiatrično bolnišnico lahko gre samo na svojo odgovornost, prisilit pa je v to nemoremo. Jo lahko kam zapremo, kjer nerabimo njene privolitve? Ker je že nemogoče shajat z njo. Če ji rečemo zakaj je spet zadeta, smo mi vsi ****jeni (pardon izrazu), da ona pa že ne je tablet. Ampak halo, 5 let sem jo gledala, ko je bila zadeta, menda te vem kdaj je. Tudi če jo po telefonu slišim, takoj vem. Saj ima svoje trentke, ko je čista, takrat je ok, ampak ko pa je zadeta pa je nemogoča.

Pardon da sem dolgovezila..

*Tia - 27.8.2009*

*Jan - 8.2.2011*
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kaj še lahko naredimo?
7.6.2010 16:50:09   
Felicita
pobrskej tule: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200877&stevilka=3448

člen 30 in naprej.

upam da pomaga.

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu little*miss)
Neposredna povezava do sporočila: 2
7.6.2010 16:57:01   
Gina
Ojoj, prav smiliš se mi, ampak po moje ne moreš prav nič dolgoročno učinkoviteganarediti.

Sicer obstaja možnost, da jo v trenutku zmanjšane neprištevnosti pelješ k zdravniku oz. ga kličeš pod nujno, pa jo oni potem pošljejo na psihiatrično hitro pomoč in od tam naprej, ampak dolgoročno ti to nič kaj ne koristi - saj celoten zdravstveni sistem pri nas temelji ravno na tabletih. Hočem reči, vse se več ali manj rešuje samo na ta način.

Lahko tudi postavijo ne vem kakšne diagnoze (še tukaj je vprašljiv naš sistem, če mene vprašaš), pa če se sama ne bo želela ozdravit, je ne bo mogel prav nihče. Imam občutek, da gre za neodgovorno osebo, ki se ima čisto fajn, če se šlepa na državi in svoji materi in zraven špila žrtev. V bistvu ji tudi sistem tukaj nič ne more.

Po moje je še najboljše, da skušaš rešiti sebe in se distanciraš od nje. Ne more biti tvoja sreča odvisna od nje. Žal. Ampak druge ne vidim.

Neposredna povezava do sporočila: 3
7.6.2010 17:20:19   
ronja
Vidve s sestro ji povejta, da komunicirata z njo samo, kadar je trezna in se tega držita, sicer pa imejta svoji življenji in nje kaj dosti tu notri verjetno ne bo - glede na to, da je večino časa zadeta. Njena mama naji ji prinaša samo hrano in nikoli nič denarja. Razumem, da otroka ne moreš pustit, se mi pa zdi, da bi morali obe na kako psihoterapijo, da bi razrešili svoj odnos, saj ima tvoja mama očitno kar hude rane iz otroštva, da se je zadrogirala - tega ljudje ipak ne naredijo kar tako za hec... To, kakšna je njena mama zdaj, ne pove, kakšna je bila do nje, ko je bila mama otrok.

Vse tri (vidve s sestro in babica) lahko greste na društvo za pomoč družinskim članov odvisnikov, baje kar pomagajo, tudi če se odvisnik noče zdravit.

Brez njenega privolenja pa mislim, da je ne morete nikamor zapreti, dokler neposredno ne ogroža drugih ali sebe in tudi zdravljenje ne bi bilo uspešno brez njene želje in volje in odločitve.

Neposredna povezava do sporočila: 4
7.6.2010 17:37:15   
little*miss
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Sicer obstaja možnost, da jo v trenutku zmanjšane neprištevnosti pelješ k zdravniku oz. ga kličeš pod nujno, pa jo oni potem pošljejo na psihiatrično hitro pomoč in od tam naprej

enkrat so jo peljali k dežurnemu zdravniku, ko je bila pod vplivom, z rešilcem so jo odpeljali v Ormož, ampak je niso želeli sprejet, ker je že preveč krat odišla.. Potem je šla v Maribor na psihiatrijo, tam bi mogla hodit vsaka 2 tedna dajat vodo, da ji pregledajo urin in seveda ni šla.

Jaz sem se distancirala od nje že dolgo nazaj, sestra tudi, ampak mi sestra včasih reče kak ji je hudo, ko vidi da imajo njene sošolke normalne mame, ona pa ne. Ker pred tem smo se ful dobro razumele vse. Smo dostikrat počele kaj skupaj..Jaz pa sem jo nehala spoštovat takrat, ko smo šli k njej s Tio na obisk in je bila večino obiskov zadeta. Tudi na njen krst ni prišla, ker se je tisti dan rajši tablet nažrla..Tukaj pa sem jaz čisto končala z njo.

Edino babica se mi smili, ker je tako hudo pod maminim vplivom. Mama samo omeni otroštvo, pa babica takoj leti.
Bom se probala zmenit s sestro in babico, da gremo na društvo za pomoč odvisnikom.

Hvala vam user posted image

< Sporočilo je popravil little*miss -- 7.6.2010 17:38:19 >

*Tia - 27.8.2009*

*Jan - 8.2.2011*

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
7.6.2010 23:44:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
8.6.2010 8:41:23   
Vijoličarka
Strinjam se, da morata s sestro v prvi vrsti misliti nase - reševati sebe. Mama pomoči ne želi. Očitno pa zelo dobro obvlada manipulacijo s 'krivdo' in tako pod pretvezo, da je ona mučenica, muči vse okoli sebe in dobi, kar želi: tablete, cigarete ...

Ne vem točno, kakšne vrste ustanova je v Ormožu, ampak zdi se mi grozljivo, da je nočejo sprejeti. Saj so menda usposobljeni prav za takšne primere? Ali tam ne vedo nič svetovati? Grdo se mi zdi, da si samo umijejo roke.

Občutek imam, da te je strah, kaj bo, ko babica ne bo več zmogla streči bolnici in bo breme padlo nate. Toliko občutka dolžnosti je v tebi, da mame ne bi prepustila sama sebi, četudi bi ti trpela. Hkrati veš, da to ni prav, da ti nekdo tako uničuje življenje. In to te razjeda.

Sicer se na te stvari ne spoznam, ampak mogoče bi šla v smeri, da bi sprožila postopke, da se mami odvzame opravilna sposobnost. Pojma nimam, kako to gre. Je pa to zelo skrajen ukrep. Tukaj je en članek na to temo:

http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/37121

V članku je omenjeno tudi društvo ŠENT:

http://www.sent.si/

V društvu gotovo poznajo take primere in svetujejo tudi svojcem. Tam ti bodo gotovo znali bolje svetovati, kot pa mi tukaj.

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
8.6.2010 9:31:52   
mojamura

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

pobrskej tule: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200877&stevilka=3448

člen 30 in naprej.

upam da pomaga.

little*miss res....malo preberi tale zakon. da bosta s sestro vsaj vedeli, kaj še lahko naredita.

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 8
8.6.2010 12:00:02   
zvezdica_1
laho zahtevate odvzem poslovne sposobnosti in jo potem na vajino odgovornost pošljeta na zdravljenje. ampak za to morata sprožiti postopek pred sodiščem, vključi se CSD. ena od vaju ali CSD bo skrbnik, zavedaj pa se, da mati ne bo smela opravljati nobene zadeve sama-niti sprejeti priporočene pošte ali dvigniti denarja na banki, verjetno ji bodo odvzeli bančne kartice oz. bodo le-te blokirane.... o vsem bo odločal skrbnik.
lahko, da bo pomagalo, ker če bo hotela iz bolnice oditi, je ne bodo pustili, dokelr se skrbnik ne bo strinjal. ampak kaj bo ženska storila, če pride ven ozdravljena, je pa drugo vprašanje. navadno se prisilna zdravljenja na dolgi rok ne izkažejo ravno za uspešna

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?