ronja
|
Stroški pred prvim porodom so kar veliki, ker pač še ničesar nimaš: zibka, lupinica, voziček, pa senčnik zanj, če boš zdaj rodila, dekice in prevleke za zibko, previjalka, ležalniček je precej praktičen, kakšna knjiga, dnevnik za dojenčka... stekleničke in dude, če to uporabljaš (navadno človek kupi kaj za vsak slučaj, meni ni žal, čeprav nisem nobene stekleničke niti enkrat uporabila - sem bila bolj mirna, da ne bo treba nekaj na vrat na nos it kupovat), tetra plenice in krpice, navadne plenice, krema za ritko, olje... Obleke sem jaz dobila v gl. stare od kolegic, tako da tega res nisem kaj dosti kupovala, par kosov in to je to. Nekaj sem sama naredila (dekice, posteljnino, kako oblekico, kapico,...),... tako da sem nekaj tudi prišparala tako. Tisti veliki kosi ti pa ostanejo, čeprav se nabere tudi teh prčkarij, ki dostikrat niso nujne - recimo sterilizator, termovka za vodo, s katero mu umivaš ritko, krtača za dojenčka, glavniček za temenca, škarjice za nohtke, banjica, brisača (ok, to sem tudi naredila),itd... POtem pride še en ruker, ko otrok začne sedet in jest in rabiš stolček za k mizi, slinčke (to sem dobila in naredila) pa posodice in to plastične zanj, da je iz njih, pa stekleničke s kljunčkom, da se uči pit, kozarčke, in seveda take male posoice, ki tesnijo, da lahko kaj zamrzneš not en obrok za dojenčka, pa če nimaš, je fajn kak palični mešalnik kupit,... in potem kmalu rabiš nov avtosedež in če je se tvoj voziček ne da našitmat v sedenje, rabiš še marelo voziček. Nič od tega ni nujno, je pa večina stvari praktičnih. In seveda potem pridejo še čevlji, ko otrok začne hodit. Eni tu kupijo še stajico (mi smo jo, pa mi je žal, nebena ni bila not niti 5 min., pri Lejli nisem niti probala) in hojco (tega ne priporočam, ker pediatri odsvetujejo). Na mesec pa ne stanejo dosti, vsaj ne, če dojiš, če pa še plenic skoraj ne uporabljaš, pa sploh. Naju staneta trenutno - hm, kaj pa vem: 90 E je vrtec (druga je zastonj), pojesta za - pojma nimam - recimo da 50E na mesec, za plenice, kremice in obleke ne damo pa skoraj nič, ker nekaj sama naredim, nekaj smo dobili, plenic pa skoraj ne nosi (Ronja itak ne). Tako da to pride mogoče 10 E na mesec, ampak sem rekla veliko, so recimo še kake igračke not vštete;) Tako da pri nas kakih 150E za obe, torej 75 za eno (stroški za stanovanje niso všeti, so pa večji, ker živimo v bloku in plačamo nekatere stvari na osebo - čiščenje in vodo). S temi stroški vred, pa verjetno pride kakih 200E za obe. Dokler je bila še dojenček so bili stroški za razne krpice in podobne prčkarije malo večji, vendar pa ni bilo vrtca, tako da smo porabili še precej manj. Dojenček, ko si na porodniški, če dojiš in če ne uporabljaš dosti plenic in dobiš stare obleke, stane res zanemarljivo malo, se mi zdi. Kasneje več. Bojo pa stroški večji, ko bojo večji in več pojedli in imeli večje želje.
< Sporočilo je popravil ronja -- 12.6.2010 21:31:13 >
|