Dohodnina - razlika med otrokoma (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Sonrisa -> Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 10:13:28)

Dobila sem odločbo o dohodnini. Kaj se upošteva pri računanju - tudi starost? Med mojima dvema je namreč 20 mesecev razlike in starejša ima skoraj 600 evrov več kot mlajši. Samo zanima me, če mogoče kdo ve.

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 12:13:32)

Za 1. otroka je 2251,46, za drugega pa 2447,62. Potem sta pa 2 možnosti, zakaj je pri vas za 2. upoštevano manj:

1. ali je bil 2. otrok rojen komaj leta 2009 in se ga še ne more uveljavljati za celo leto, ampak samo od meseca, ko je bil rojen, dalje - torej samo ustrezno sorazmerni delež olajšave;

2. da so dohodki prenizki, da bi bilo mogoče uveljavljati obe olajšavi v celoti - v takem primeru je potem to treba pravočasno gledati in se naredi recimo tako, da z očetom uveljavljata vsak enega otroka, oz. da drugi označi, da bo izkoristil tisti del olajšav, ki jih prvi zaradi prenizkega dohodka ne more in se potem razlika upošteva drugemu.

hubi -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 13:47:17)

A lahko prosim za malo bolj podrobno razlago točke 2.? Koliko pa je prenizek dohodek?
Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 14:36:40)

Prenizek dohodek je to, če seštevek vseh olajšav, ki jih želiš uveljaviti (tvoja osebna + olajšave za vzdrž. druž. člane) presega znesek osnove za obračun dohodnine. To pomeni, da že itak dobiš nazaj vso dohodnino, ki si jo plačal, pri tem pa del olajšave še ostane neizkoriščen, ker nazaj pač ne moreš dobiti več, kot si plačal tja. Nekdo, ki ima minimalno plačo, dobi že svojo olajšavo višjo (namesto 3000 eur malo čez 5000), če k temu prišeteješ še olajšavo za 1 otroka, že presežeš njegov znesek osnove za izračun dohodnine in tak človek dobi itak že vrnjeno vso dohodnino, ki jo je plačal, tako da v bistvu potem olajšava za 2. ali še celo 3. otroka dejansko ostane neizkoriščena, ker je več nima pri čem uveljavljati. Isto nekdo, ki sploh nima dohodka, ne more uveljavljati olajašve, ker je nima pri čem - če že itak ne plačuje nič dohodnine. Upam, da je dobolj razumljivo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Sonrisa -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 22:52:14)

Najlepša hvala! Bom mogla enega otroka nase prepisati, da ne bom naslednje leto spet ob približno 750 evrov na ta račun ... [sm=zmeden.gif]

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (5.6.2010 23:30:51)

To je 750 evrov OLAJŠAVE šlo v nič, kar je vsekakor škoda, moraš pa vedeti, da to ne pomeni, da bi dobila 750 evrov več vrnjenih, ampak, da bi bilo 750 evrov tvojega/vajinega dohodka manj obdavčenega, zdaj pa odvisno s kako stopnjo je bil ta delež dohodka obdavčen - če je s 27 %, potem to 202 evra vračila, če je samo 16%, potem je to 120 evrov vračila. Je pa, kot rečeno, v vsakem primeru škoda pustiti, tudi če bi bilo samo 10 evrov. Pa dohodek mora biti že kar lep, da se splača, da en starš uveljavlja oba otroka, namesto vsak enega. Razlike so pa tudi lahko kar precejšnje - pri nama recimo je bilo letos 500 evrov vračila razlike, če je oba otroka uveljavljal mož, namesto jaz, pa tudi če bi vsak enega uveljavljala, namesto on oba, bi bila 300 evrov na slabšem, kot da je on oba. Tako da se kar splača razmisliti, kdo bo uveljaljal.

end1 -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (6.6.2010 5:47:43)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Pa dohodek mora biti že kar lep, da se splača, da en starš uveljavlja oba otroka, namesto vsak enega.

kolk je ta dohodek, da je splača enemu uveljavljat?  Mislim kolk lep? cca.?

Onasiss -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (6.6.2010 8:15:34)

Jaz sem si naredila več možnih kombinacijj npr: jaz oba, mož oba, jaz oba pol leta in mož oba preostali del leta in sem potem ugotovila, da je tretja možnost še najboljša. Pride precejšnja razlika kot če bi jaz enega celo leto in on enega celo leto.

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (6.6.2010 8:26:50)

IZVIRNO SPOROČILO: end1
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz
Pa dohodek mora biti že kar lep, da se splača, da en starš uveljavlja oba otroka, namesto vsak enega.

kolk je ta dohodek, da je splača enemu uveljavljat?  Mislim kolk lep? cca.?

Joj težko ti zdaj na pamet neko cifro rečem, ker je to vedno več dejavnikov pomembnih, nekih hudih izračunov se mi pa zdajle kar nekaj na pamet res ne da delati. Dejstvo je samo, da se dohodek obdavči po lestvici - prvi del osnove je obdavčen 16 %, drugi 27 % in tretji 40 %, če pač dosegaš to lestvico. In če izkoristiš olajšavo pri tistem delu, ki je obdavčen 40 %, dobiš seveda največ nazaj, ker si tudi največ plačal. Isto seveda dobiš nazaj več, če izkoristiš olajšavo pri tistem delu, ki je obdavčen 27 % kot pa če jo pri tistem, ki je obdavčen 16 %. Če imaš dohodka toliko, da recimo ena olajšava pokrije dohodek, ki je bil obdavčen 27 %, olajšava za drugega otroka pa potem še samo tistega, ki je bil obdavčen 16 %, imaš seveda od te olajšave manjšo korist, zato je bolje, če jo izkoristi drugi starš in potem pri njem ta olajšava pokrije dohdodek, ki je bil obdavčen s 27 % stopnjo - ali morda celo 40. Najbolj je pri vsem tem pomembno, kolikšna je razlika v plači med obema staršema - na splošno je tako, da če ima en bistveno večjo plačo kot drugi, je povsem možno, da je bolje, da on izkoristi olajšavi za oba otroka, če pa imata približno isti plače, je pa verjetno bolje, da izkoristita vsak eno kot da en obe. Je pa to res treba prav na konkretnem primeru računati, da lahko kar koli 100 % rečeš.

end1 -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (8.6.2010 18:13:40)

hvala zmajaz, bom naslednje leto sprobala!!

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (8.6.2010 20:24:50)

Ja - kar preračunaj, se splača. Če ne znaš sam, se da vse z aplikacijo na DURS-ovi strani - pač vnašaš različne kombinacije zase (brez olajšave, z olajšavo za 1 otroka, z olajšavo za 2 otroka) in potme še isto za moža, pa vidiš, kaj dobiš pri enem, kaj pa pri drugem.

petea -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (9.6.2010 9:30:25)

Zakaj pa komaj naslednje leto?
Saj lahko letos daš ugovor na informativna izračuna obeh za lansko dohodnino.

zmajaz -> RE: Dohodnina - razlika med otrokoma (9.6.2010 10:10:51)

Ja - če sta oba dobila odločbi komaj v tej drugi rundi, lahko dasta, če bi bilo za njiju tako ugodneje, ugovora na oba inf. izračuna, pa bo durs popravil - če je pa en dobil v prejšnji rundi, je pa tisti inf. izračun že postal dokončna odločba, ker se je rok za ugovor že zdavnaj iztekel in potem tudi druge odločbe ni mogoče več prilagoditi, ker sta, kar se tiče te olajašave za vzdr. druž. člane, medsebojno povezani in se morata potem spremeniti obe ali pa nobena.

Stran: [1]