Vprašanje za gostinke (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Kerensa* -> Vprašanje za gostinke (3.6.2010 8:25:58)

Imamo "X bar", "Bistro X" in "X caffe".
 
Kakšna je razlika med barom, bistrojem in caffejem?




špelin@ -> RE: Vprašanje za gostinke (3.6.2010 8:31:32)

Glede bara in bistroja si lahko pomagaš s temle:
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp?ID=1131&IDpm=701






špelin@ -> RE: Vprašanje za gostinke (3.6.2010 8:39:21)

Drugače je pa v temle pravilniku točno opisano, kaj definira določen obrat oz. pogoji za le-tega.
http://www.mg.gov.si/fileadmin/mg.gov.si/pageuploads/razpisi/JN/DT/Pravilnik_o_MTP_-NPB-29.5.08.pdf

Bar (in ev. caffe bar):
51. clen
(Bar)
(1) Bar mora imeti:
- tocilnico s pripadajocimi prostori,
- stranišce za goste,
- garderobo in stranišce za zaposlene.
(2) Bar lahko nudi le:
- pijace vseh vrst,
- tople in hladne napitke,
- v naprej pripravljene tople in hladne prigrizke, ki se konzumirajo brez jedilnega pribora ter v
naprej pripravljen sladoled.
Strežba gostom je praviloma pri tocilni mizi.
(3) Bar lahko nudi gostom le posamezne vrste pijac ali napitkov (kava bar, cajnica ipd.).

Bistro (okrepčevalnica):
50. clen
(Okrepcevalnica)
(1) Dejavnost okrepcevalnice je priprava in strežba hitro in v naprej pripravljenih jedi in pijac.
Izbira jedi je ožja. Jedi in pijace se lahko konzumirajo v okrepcevalnici (s strežbo ali
samopostrežbo) ali pa jih gost odnese s seboj.
(2) Okrepcevalnica mora imeti:
- prostor za pripravo jedi,
- prostor za strežbo jedi in pijac,
- stranišce za goste,
- garderobo in stranišce za zaposlene.
(3) Okrepcevalnica nudi:
- tople in (ali) hladne jedi,
- pijace vseh vrst,
- tople in hladne napitke.
(4) Priprava in strežba jedi in pijac je lahko v istem prostoru, ce je priprava jedi locena od
gosta s strežnim pultom. Izvajanje necistih del mora biti izven prostora za pripravo jedi v
skladu z dolocbo 24. clena tega pravilnika.
(5) Okrepcevalnica lahko nudi gostom le posamezne vrste jedi ali napitkov. Posebna ponudba
mora biti oznacena v napisu (npr. mlecna okrepcevalnica, hitra prehrana itd.).

Caffe - v smislu kavarne:
48. clen
(Kavarna)
(1) Kavarna mora imeti:
- prostor za pripravo jedi (ce nudi jedi),
- prostor za strežbo, ki ima na vsak sedež najmanj 0,75 m2 površine,
- posebno udobne sedeže,
- prostor za glasbenike (ce ima živo glasbo),
- plesišce (ce ima glasbo za ples),
- urejeno garderobo ali obešalnike,
- stranišce za goste,
- garderobo in stranišce za zaposlene.
(2) Kavarna nudi:
- tople in hladne napitke,
- slašcice in enostavne tople in hladne prigrizke,
- brezalkoholne in alkoholne pijace,
- dnevne casopise in revije.
Pijace strežejo na kavarniški nacin (strežba na tasi).
(3) Priprava in strežba enostavnejših toplih jedi in slašcic je lahko v istem prostoru, ce je
priprava locena od gostov s strežnim pultom in je izvajanje necistih del izven prostora za
pripravo jedi v skladu z dolocbo 24. clena tega pravilnika.




Stran: [1]