starševsko nadomestilo (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> starševsko nadomestilo (2.6.2010 21:23:22)

zanima me če se da izračunati višina starševskega nadomestila če si brezposelen (tako kot se da za otroške dodatke).

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (2.6.2010 22:11:56)

Če si brezposelen (in nimaš najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge), ni kaj računati, ker ne dobiš starševskega nadomestila, ampak starševski dodatek ki je fiksen in trenutno znaša 193 eur.

Če pa imaš najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge, potem se pa računa tako: 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih, a skupno ne več kot 110% minimalne plače.

3x mami -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 13:31:47)

pojdi na internetno stran CDS Šiška. ce v nekem mesecu nisi prejela place, pustis prazno okence, pa ti vse lepo sam izracuna.

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 14:34:46)

IZVIRNO SPOROČILO: 3x mami

pojdi na internetno stran CDS Šiška. ce v nekem mesecu nisi prejela place, pustis prazno okence, pa ti vse lepo sam izracuna.

Če je brezposelna, ta izračun ne bo niti približno realen, ker bo računal povprečje za zadnjih 12 mesecev in za manjkajoče mesece vstavil 55% minimalne plače, za brezposelne pa se porodniška ne računa tako, ampak po formuli, ki sem jo napisala zgoraj.

Anonimen -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 14:57:41)

znesek 193 evrov znaša ne glede na ostale družinske prihodke (moževa plača) ali se gleda na dohodek???

*mačka* -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 15:51:20)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Če si brezposelen (in nimaš najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge), ni kaj računati, ker ne dobiš starševskega nadomestila, ampak starševski dodatek ki je fiksen in trenutno znaša 193 eur.

A pol če mene zaposlijo dva meseca predn rodim ne bom dobila porodniške(nimam še nič delovne dobe ker sem še študentka)
Lp

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 15:53:23)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

znesek 193 evrov znaša ne glede na ostale družinske prihodke (moževa plača) ali se gleda na dohodek???

Noben dohodek se ne gleda - to je fiksni dodatek, ki pripada vsaki mamici, ki ni upravičena do starševskega nadomestila. Se bo pa z julijem uskladil - torej verjetno kaj zvišal.

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 15:57:17)

IZVIRNO SPOROČILO: *mačka*
A pol če mene zaposlijo dva meseca predn rodim ne bom dobila porodniške(nimam še nič delovne dobe ker sem še študentka)
Lp

Če si dan pred nastopom porodniške zaposlena, si upravičena do starševskega nadomestila (porodniške), ki se izračuna kot povprečje plač v zadnjih 12 mesecih, pri čemer se za mesece brezposelnosti vzame 55% minimalne plače. Če se boš torej zaposlila 2 meseca pred preden rodiš, bo tvoja porodniška 55% minimalne plače, ker 1 mesec pred PDP se itak že nastopi porodniški dopust, za tisti prvi mesec pa ob oddaji vloge še ne boš imela izplačane plače, da bi se lahko upoštevala pri izračunu. Če se boš torej zaposlila samo zaradi porodniške, se ti splača čim pozneje, da bodo stroški čim manjši. Papirje za porodniško je treba oddati najpozneje 30 dni pred PDP, torej je idealno če se zaposliš kak teden pred tem, toliko, da uspeš urediti vse papirje. Stroškov z zaposlitvijo za minimalno plačo je cca. 13 eur na dan.

mag3 -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 16:03:40)

Če pa imaš najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge, potem se pa računa tako: 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih, a skupno ne več kot 110% minimalne plače.

Jaz imam PDP 6.12.2010. V zadnjih treh letih sem bila zaposlena, če računam zadnja tri leta od 8.11.2010 nazaj, ko naj bi šla na porodniški dopust, približno 2 leti. kako bom pol z porodniško, ker zdaj sem brezposelna.

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 16:08:25)

IZVIRNO SPOROČILO: mag3
Jaz imam PDP 6.12.2010. V zadnjih treh letih sem bila zaposlena, če računam zadnja tri leta od 8.11.2010 nazaj, ko naj bi šla na porodniški dopust, približno 2 leti. kako bom pol z porodniško, ker zdaj sem brezposelna.

Če boš na dan nastopa porodniške še vedno brezposelna, potem ti bo pripadalo starševsko nadomestilo brez porodniškega dopusta, ki se izračuna takole: 55 + 24 mesecev *2 = 103 % ob izdaji odločbe veljavne minimalne plače.

Anonimen -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 16:10:48)

Se opravičujem ker se vrivam v temo:
- koliko pa bi znašala porodniška, če se zaposliš tik pred nastopom dopusta, torej koliko konkretno znaša 55 % minimalne plače?

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 16:28:51)

trenutno je 55% minimalne plače 403,78 eur bruto, neto je pa odvisen od tega, kake olajšave uveljavljaš. Če uveljavljaš samo osebno splošno olajšavo, potem je to neto 305 eur. Če daš še kakega otroka v olajšavo, potem je to cca. 10 eur več - ampak pazi, olajšavo za otroka se vedno bolj splača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo.

mag3 -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 16:51:03)

IZVIRNO SPOROČILO: mag3

Če boš na dan nastopa porodniške še vedno brezposelna, potem ti bo pripadalo starševsko nadomestilo brez porodniškega dopusta, ki se izračuna takole: 55 + 24 mesecev *2 = 103 % ob izdaji odločbe veljavne minimalne plače.

Se računa 55%+24*2%, al 55%+12*2%, ker moraš imet najmanj 12 mesecev. In koliko bi potem to meni zneslo neto porodniške? kaj to pomeni brez porodniškega dopusta?

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 17:19:20)

Ja ker nisi zaposlena, dejansko nimaš porodniškega dopusta (ker si itak doma), dobivaš pa nadomestilo, kot da bi ga imela. Za izračun se pa šteje 24 mesecev x 2.

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 17:21:45)

Aja 103% je cca. 536 eur neto - z upoštevanjem samo splošne olajšave, brez otrok.

jagoda28 -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 17:24:55)

Ve katera kako je če si mama samohranilka in zdaj dobivaš socialno? Kako je potem ko rodiš še enega otroka? Dobiš tudi samo ta starševski dodatek ali še dobiš kako razliko od socialne?

zmajaz -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 17:32:34)

Ja - če si upravičena do socialne pomoči, lahko potem dobiš še razliko med tem dodatkom in socialno pomočjo, do katere si upravičena.

jagoda28 -> RE: starševsko nadomestilo (3.6.2010 17:38:13)

Hvala :D

MetiLu -> RE: starševsko nadomestilo (21.4.2011 8:52:21)

Pozdravljene!

odpiram staro temo, ker imam podobno vprašanje. Tudi jaz sem se znašla v tej situaciji, da na dan nastopa porodniške ne bom zaposlena, nadomestilo zavoda pa mi je tudi že poteklo. V zadnjih treh letih pa sem bila neprekinjeno zaposlena 31 mesecev pred nastopom porodniške. Če sem prav razumela, se potem starševsko nadomestilo brez dopusta izračuna takole:

55% bruto minimalne plače, ki danes znaša 411,45€ + max.50% povišanje (2% za vsak mesec, ker sem imela delovne dobe več kot tri leta)= 411,45 + 205,75= 617, 20€, kar je moja bruto osnova za izračun starševskega nadomestila in potem je neto okol 480€.

Ali imam prav? Ali dela katera na CSD, da bi mi odgovorila iz "prve roke"?

Stran: [1]