Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: pingi Glasovala bom proti. Argument, da "če se ne bo rešilo zdaj, se ne bo nikoli" je naravnost smešen. Hrvaška ima itak nerešena mejna vprašanja z vsemi svojimi sosedami Pa tudi druge države znotraj EU (npr. Belgija in Nizozemska) imajo nerešena mejna vprašanja, pa ni to nič tragičnega. Bistvena grožnja tega sporazuma je v tem, da pristaja na večno hrvaško zahtevo, da se meja določa po mednarodnem pravu, kar pa zanika tisto, kar Slovenija ima že od nekdaj in je bila naša dediščina ob osamosvojitvi. Pomislite, kako bi vam bilo, če bi vam vzeli del parcele na kateri živite, za katero veste, da je vaša in jo uporabljate tudi npr. za vrt ali pa imate tam igrala. Potem pa bi vam sosed rekel, da je tam njegovo, vam pa dovoli (ker je tako dober, seveda), da jo čez en del prečkate, ko greste v štacuno. Malo karikiram, ampak se mi zdi, da veliko Slovencem "dol visi" za še tisto malo morja, ki ga imamo. Skratka, mislim, da ne bi smeli popustiti pritisku naše južne sosede. O tem, zakaj pa je sploh prišlo do referenduma, pa ne bom pisala. Referendum bo in jaz se ga bom udeležila, kot sem se vseh do zdaj. Je pa res, da se mora človek malo podučiti, o čem sploh glasuje Pa pametno odločitev vam želim! Pingi, mešaš pojma lastništvo in posest. Če imaš določeno stvar v lasti, potem je to nekje točno določeno, pri meji z mejniki. Če mejniki niso določeni, potem lahko ti misliš, da imaš mejo tam in tam, tvoj sosed si pa to isto mejo predstavlja po svoje. Če se ne moreta zmenit, pokličeta geodete (arbitre), da mejo zakoličijo. In potem je tvoja lastnina točno znana. Posest pa pomeni, da nekaj uporabljaš, pa četudi ni v tvoji lasti. Teoretično smo imeli v posesti celotno morje do Albanije. Kar pa ne pomeni, da je zato tudi naše, a ne? Meja - torej definirano lastništvo med Slovenijo in Hrvaško pa na morju ni bilo določeno, pa če se mečemo na trepalnice. Je stvar interpretacije vsake vpletene strani, kaj si želi in kje vidi mejo. Mi pravimo eno, hrvati drugo. Skupne rešitve očitno nismo sposobni najti. Zdaj, najslabše, kar nas lahko doleti na arbitraži, je, da arbitri Piranski zaliv razdelijo na pol. To je najslabše. Vendar pa ima vsaka stran možnost predstaviti vsaka svoje argumente, dokumente, listine,... in potem menda bodo že sčarali eno obema stranema všečno rešitev, z nekaterimi deli ne bo zadovoljna ena stran, z drugimi druga, ampak eno sredino se pa le lahko najde. Še ena stvar je, ki je moje tehtanje za ali proti nagnila v prid arbitraži. Ko se je določalo našo mejo z Avstrijo, Italijo, Madžarsko, je bila Slovenija oziroma Jugoslavija sredstvo za mnedsebojno izkoriščanje in izsiljevanje velikih velesil. Za tehtanje njihove moči. In zato je tudi danes tako kot je, velika slovenska manjšina v Italiji, izginjajoča manjšina v Avstriji in na Madžarskem. Potrebe, želje prebivalcev Slovenije za velesile takrat niso bile pomembne, pomembno je bilo v prvi vrsti njihovo medsebojno izsiljevanje. Zdaj pa so zadeve trenutno drugačne. Vsi imajo poln kufr naših koncev in Balkana, preteklih 20 let, ko je bilo to območje na svetovni tapeti, vse velesile imajo svoje probleme drugje in bi radi, da se naši problemčki rešijo, da oni ne bodo več imeli problemov z nami. Tako se v arbitražo ne bo vtikal nobeden od zunaj oziroma velesile si želijo, da se končno zmenimo. Imamo možnost narediti brez vtikanja drugih. Tako je sedaj. Kaj bo čez 20. let? V tem času se lahko veliko spremeni. Lahko pa tudi, da zasedemo Hrvaško in bomo imeli morja, kolikor ga bomo hoteli . Če kdo vidi kakšno drugo rešitev v doglednem času, pa kar na plan z njo. Pomlad08, meja z Madžarsko je določena, s Hrvaško ni, ne mešat jabolk in hrušk. BTW, Nemčija obstaja od leta 1871, kako so potem 180 let določali mejo? Še glede dolgega čakanja na rešitev oziroma nereševanja zadev. Če malo pogledaš zgodovino, je že tako, da dlje kot se zadeve ne rešijo, bolj se problemi kopičijo in bolj megleni postajajo, določene stvari se pozabijo, določene spregledajo, velikokrat pa se zraven osnovnega problema nakopiči še cel kup drugih. In potem imaš čez 3 generacije štalo, ker stvari vidijo še bolj pristransko kot pa so dejansko bile od začetka - samo poglej današnje zdrahe med partizani in domobranci, po 65-ih letih še ni konca. Druga stvar, ki pa se mi zdi zelo pomembna za prebivalce ob meji, je, da trenutno nobeden, ne na naši, ne na hrvaški strani ne ve povsem jasno, na čem je. Kje živi, kam se ga šteje, na katero stran mora iti po ta, ona tretja dovoljenja, kje lahko prečka mejo in kje ne, ali je mejo sploh prečkal, kdo mora popraviti nasipe, kam plačuje davke,... povsem življenjske zadeve. Dokler meja ne bo določena, se bodo ti problemi nadaljevali in oteževali življenje ljudem ob meji.
< Sporočilo je popravil Ankica. -- 31.5.2010 22:30:14 >
|