Vijoličarka -> RE: Izginila debata "Pomoč nezaposlenim ali sodobno suženjstvo?" (30.5.2010 19:49:38)
|
Tudi meni ni jasno, kam in predvsem zakaj je ta tema kar izginila. Meni celo medtem, ko sem hotela napisati odgovor. Gina, bistvo je bilo tako: Delavkam, ki so ostale brez službe, Zavod za zaposlovanje nudi izobraževanje oziroma prekvalifikacijo za sobarice. Najprej so imele (mislim da dva meseca) neko izobraževanje, temu pa je sledila 'praksa'. Program je sestavljen nekje iz 200 ur teoretičnega izobraževanja in obveznih 300 ur delovne prakse. Delovno prakso opravljajo v raznih hotelih, apartmajih - domnevam, da Zavod sklene pogodbo z lastniki teh kapacitet. Ne ve se, kakšen je finančen dogovor. Morda hotelirji plačajao Zavodu lep denar, morda je to priložnost za hotelirje, da pridejo do poceni generalnega čiščenja. Kajti praksa ni prav nič 'izobraževalna' - torej kako sobarice zgledno vzdržujejo sobe, saj jih tam menda komaj čakajo, da punce opravijo generalno čiščenje celotne stavbe. Delajo 8 ur, plačane so 1 EUR/h in povrnejo jim potne stroške (te z zamudo). Zanimiva vprašanja: - ali bodo potem te punce resnično dobile službo, torej se to izobraževanje in predvsem praksa izvajata z nekim pozitivnim namenom - ali se nekdo tega spomnil zato, ker strokovnjaki, ki vodijo ta izobraževanja potrebujejo delo (če hotelrji plačujejo pošteno) - ali se je nekdo tega spomnil zato, ker na tak način hotelirji precej prihranijo (če morda že Zavod plačuje hotelirjem, da jih 'gleda tam na praksi') Meni precej smrdi dejstvo, da praksa pomeni generalno čiščenje, namesto da bi punce resnično delale z eno od sobaric in v praksi videle, kaj je treba storiti vsak dan in kako, kaj enkrat na teden, kaj enkrat na mesec in tako dalje. Če je vse zanemarjeno in potrebno generalnega čiščenja, potem se v takem hotelu kaj pametnega ne bodo naučile, ker jim gospodinjstvo očitno šepa.
|
|
|
|