stirodur in rezanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Ustvarjamo skupaj

Sporočilo

Anonimen -> stirodur in rezanje (21.5.2010 13:10:08)

mene pa zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z razrezom stirodura?
Želim narediti znak za neko obletnico, kupila sem si takšno mašinco na vročo nitko, ki reže super, samo problem je v tem, da ne moreš biti dovolj natančen pri izrezu, ker je to prostoročno-sploh če izrezuješ krog.
Potem sem pač razmišljala da bi izrezala in potem pobrusila, pa sem brusila z 80 brusilnim papirjem in ni skoraj nič pobrusilo. Kateri brusilnik bi bil boljši in predvsem hitrejši?
Barvala bom za akrilnimi barvami (sem jih sprobala in so super)

TomTaylor -> RE: stirodur in rezanje (22.5.2010 11:45:41)

Jz imam izkušenj samo toliko, kolikor sva ga 5 cm-skega dajala na steno. Rezala sva z olfanožem, si pa ne predstavljam, da bi se ga lahko tudi brusilo - a se nič ne trga oz. cufa??

brusilni "šmirgl" 80 se meni zdi kar primeren, vsi bolj fini ti ne bodo zbrusili, pomojem, bolj grobi ti ga bodo pa natrgali. Tko, da ti res ne znam svetovati glede tega.

Ne vem kakšno mašino to imaš, vendar mi na misel hodi to, da bi si naredila eno tako pomagalo, ne vem, mogoče bi na sredino kroga pritrdila kakšno vrvico, na katero bi potem navezala mašino. Med rezanjem bi pazila na to, da je vrv stalno napeta in da je mašina oz. rez kar se da pokončen..si predstavljaš kaj mislim?

ana b -> RE: stirodur in rezanje (22.5.2010 15:18:38)

#nosecka24:
Poizkusi s fleksarco (kotno brusilko). Velika hitrost brusilne plošče površino ne samo obrusi, temveč tudi zatali in površina postane gladka. Toda pozor! Previdno pri delu, saj je brusilka v neveščih rokah lahko precej nevarno orodje! In hitro se tudi zgodi, da odbrusiš preveč stirodurja (in še kakšen prst lahko gre rakom žvižgat).

tecnobica -> RE: stirodur in rezanje (22.5.2010 17:50:47)

A če si narediš pa iz debelega kartona en tak krog kot ga hočeš, pa to pritrdiš na stirodur in odrežeš s tem aparatom, ne bi šlo? Mi smo v šoli tako komapse delali iz stiropora.

Teyla -> RE: stirodur in rezanje (17.8.2010 21:51:48)

Ne vem, če še kdo spremlja tole temo, pa vseeno. ker znam delati s stirodurjem, ti lahko povem trik. Rezanje s toplotno žičko je najbolj idealen način za dosego želenega. Naredi kot ti je predlaga tečnobica-s šablonami. Vendar moraš imeti dve na vsaki strani in enaki. Najbolje je, da so iz vezanega lesa ali kakega tršega materiala, ker karton se ti lahko zažge oz je prehod težji in lahko stirodur stopiš, če se na kakem mestu zadržiš dlje časa. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pa še tole: če je lik malce večji, je bolj če zadevo izvajata dva, en na eni, drugi na drugi strani (če je mašinca podobna ročni žagi).

Saj je mišljen stirodur in ne stiropor, ne?

Stran: [1]